Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κεμπάπ – δηλητήριο με τουλάχιστον 50 ασθενείς – Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου

ΑρχικήΝέαΚεμπάπ - δηλητήριο με τουλάχιστον 50 ασθενείς - Καταδικάστηκαν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου
spot_img

Δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής των τροφίμων

Οι πρώην ιδιοκτήτες ενός εστιατορίου κεμπάπ καταδικάστηκαν για την τροφική δηλητηρίαση τουλάχιστον 50 πελατών τους, 11 εκ των οποίων χρειάστηκε να νοσηλευτούν και διατάχθηκαν να πληρώσουν περισσότερα από 10.000 λίρες σε πρόστιμα και έξοδα.

- Advertisement -

Ο Sami Abdullah, 46 ετών, και ο Hassan Saritag, 38, παραδέχθηκαν τις παραβάσεις σε ζητήματα υγιεινής των τροφίμων που σχετίζονται με το εστιατόριο Marmaris Kebab House στο Abergavenny του Monmouthshire στην Ουαλία.

Η δικαστική έρευνα αποκάλυψε αποτυχία διαχωρισμού των πλυμένων και των άπλυτων λαχανικών στην παρασκευή λαχανοσαλάτας, που συνόδευε το κεμπάπ με αποτέλεσμα τη μόλυνση του πιάτου από βακτήρια shigella.

Ο Αμπντουλάχ καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 2.000 λιρών, ενώ στον Σαρίταγκ επιβλήθηκε πρόστιμο 3.065 λιρών. Και οι δύο καταδικάστηκαν επίσης να πληρώσουν 2.792 £ σε δικαστικά έξοδα.

Ένας εκπρόσωπος του συμβουλίου της κομητείας του Monmouthshire δήλωσε ότι τα αδικήματα έγιναν βάσει του νόμου για την ασφάλεια των τροφίμων του 1990, συγκεκριμένα

  1. Αποτυχία εγγραφής επιχείρησης τροφίμων,
  2. Αποτυχία ύπαρξης γραπτού συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων και
  3. Πώληση ακατάλληλων τροφίμων.

Δείτε επίσης: Lidl: Η απάντηση της αλυσίδας στο cibum.gr για τα χαλασμένα σοκολατάκια

Τι είναι η σιγκέλλωση

Πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από μια ομάδα βακτηρίων με το γενικό όνομα Σιγκέλλα (Shigella)Μπορεί να προσβάλλει τον καθένα.
Υπάρχουν διάφορα είδη σιγκέλλας μεταξύ των οποίων η Shigella sonnei, η οποία αποτελεί το πιο συχνό αίτιο σιγκέλλωσης στις αναπτυγμένες χώρες, η Shigella flexneri, η Shigella boydii και η Shigella dysenteriae
Η Shigella dysenteriae τύπου 1 απαντάται στον αναπτυσσόμενο κόσμο και προκαλεί θανατηφόρες επιδημίες.
Σε μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης από το μικρόβιο βρίσκονται τα μικρά παιδιά από 1-4 ετών , τα παιδιά που πάνε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα άτομα που διαβιούν ομαδικά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μία με δύο ημέρες μετά την έκθεση στο μικρόβιο

Εκδηλώνεται με διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Η διάρροια είναι συχνά αιματηρή, ενώ τα κόπρανα μπορεί εκτός από αίμα να περιέχουν και βλέννα.

Η Σιγκέλωση συνήθως υποχωρεί  σε πέντε με επτά ημέρες.

Ορισμένα  άτομα εξασθενημένα όπως τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι ίσως χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο

Σε μερικά άτομα η σιγκέλλωση δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα, ωστόσο τα άτομα αυτά μπορούν και μεταδίδουν το βακτήριο σε άλλους.

 Τρόποι μόλυνσης

Τα βακτήρια της σιγκέλλας είναι παρόντα στις διαρροϊκές κενώσεις των μολυσμένων ατόμων κατά τη διάρκεια της νόσησης, καθώς και μια με δύο εβδομάδες αργότερα.
Τις περισσότερες φορές η μόλυνση από σιγκέλλα γίνεται μέσω της εντερο-στοματικής οδού (από τα κόπρανα ή τα ακάθαρτα χέρια ενός ατόμου στο στόμα κάποιου άλλου), όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής του πλυσίματος των χεριών. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στα νήπια που δεν έχουν εκπαιδευτεί  ως προς την χρήση της τουαλέτας και την υγιεινή των χεριών με αποτέλεσμα την εύκολη μετάδοση μέσα στην οικογένεια αλλά και στους φίλους των παιδιών στο παιχνίδι.
Άλλος τρόπος μόλυνσης είναι μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων, τα οποία μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη και οσμή.

Τα τρόφιμα μολύνονται από:

  • Τους χειριστές τροφίμων όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής
  • Τα λαχανικά μπορεί να είναι μολυσμένα αν προέρχονται από αγρούς από τους οποίους διέρχονται λύματα υπονόμων.
  • Ακόμη, τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν από μύγες που μεταφέρουν κοπρανώδες υλικό.
  • Τέλος, μπορεί κανείς να μολυνθεί πίνοντας ή κολυμπώντας σε μολυσμένα από κοπρανώδες υλικό νερά

Θεραπεία

Η σιγκέλλωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Απαιτείται όμως η κατάλληλη θεραπεία ώστε αφ ενός μεν να σκοτώνει τα βακτήρια της Σιγκέλλας και στα κόπρανα, αφ ετέρου δε να μειώνει την διάρκεια της ασθένειας.
Κάποια άτομα με την ήπια μορφή του νοσήματος αναρρώνουν γρήγορα και δεν απαιτείται να πάρουν αγωγή .
Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως π.χ. η λοπεραμίδη, είναι πιθανό να χειροτερεύσουν την ασθένεια και πρέπει να αποφεύγονται.

Προληπτικά μέτρα κατά της σιγκέλλωσης

  • Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της σιγκέλλωσης.
  • Η μετάδοση του νοσήματος από άτομο σε άτομο μπορεί να αποφευχθεί με το συχνό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και στα σπίτια με μικρά παιδιά που δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένα για τη σωστή χρήση της τουαλέτας, το πλύσιμο των χεριών πρέπει να είναι συχνό και να επιτηρείται από τους μεγαλύτερους.
  • Εάν είναι εφικτό, τα μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν ακόμα πάνες, στην περίπτωση που νοσούν από σιγκέλλωση, δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με υγιή παιδιά.
  • Άτομα που πάσχουν από σιγκέλλωση δε θα πρέπει να βοηθούν στην προετοιμασία ή στο σερβίρισμα φαγητού ή ποτού έως ότου βεβαιωθεί ότι δεν μεταδίδει πλέον.
  • Αν κάποιο παιδί που φοράει πάνες πάσχει από σιγκέλλωση θα πρέπει αυτοί που το αλλάζουν να φροντίζουν να απορρίπτουν τις πάνες με προσοχή και να πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι αμέσως μετά την αλλαγή.
  • Η περιοχή που χρησιμοποιείται για την αλλαγή του βρέφους πρέπει να καθαρίζεται με κάποιο απολυμαντικό, όπως π.χ. αραιωμένη χλωρίνη
  • Στις παραλίες, η ύπαρξη αρκετών τουαλετών σε κοντινή απόσταση, βοηθάει στην αποφυγή μόλυνσης του νερού από φορείς ή νοσούντες
  • Οι ταξιδιώτες σε χώρες υψηλού κίνδυνου θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς το νερό και τα τρόφιμα.

Μπορεί ένα άτομο που νοσεί από σιγκέλλωση να συνεχίζει να εργάζεται
κανονικά;

Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί από σιγκέλλα μπορούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους, όταν σταματήσουν τα συμπτώματα (κυρίως η διάρροια και ο πυρετός), χωρίς να ξεχνούν όμως να πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Τα βρέφη/νήπια/παιδιά δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματά τους.
Οι χειριστές τροφίμων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς ή σε άλλους προνοιακούς χώρους, οι οποίοι νοσούν από σιγκέλλωση, δεν πρέπει να εργάζονται έως ότου αποβούν αρνητικές δύο διαδοχικές καλλιέργειες κοπράνων που έχουν ληφθεί με μεσοδιάστημα 24 ωρώνκαι όχι νωρίτερα από 48 ώρες από το πέρας της αντιμικροβιακής θεραπείας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα