Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνοι ασφάλειας τροφίμων από το γάλα από ξηρούς καρπούς

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνδυνοι ασφάλειας τροφίμων από το γάλα από ξηρούς καρπούς
spot_img

Κενά γνώσης των καταναλωτών στις ασφαλείς μεθόδους παρασκευής γάλακτος από ξηρούς καρπούς.

Όλοι οι καταναλωτές γνωρίζουν τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το ωμό κρέας. Αλλά είναι λιγότερο πιθανό να κατανοήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τα ξηρά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια και τα φιστίκια, δήλωσε ο Yaohua “Betty” Feng, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Purdue.

Ο Feng και οι συνεργάτες από το Purdue, έχουν δημοσιεύσει τρεις μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των ξηρών καρπών, οι οποίοι αυξάνονται σε δημοτικότητα και οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν στις ΗΠΑ τα 17 δις δολάρια το 2020. Όμως τα τελευταία 10 χρόνια, οι αρχές έχουν συνδέσει τρία κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης στη Βόρεια Αμερική μόνο με προϊόντα αναλόγου τυριού κάσιους. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι η διαδικασία ξήρανσης τροφίμων όπως οι ξηροί καρποί, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής και να εξαλείψει τα βακτήρια, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι διότι, η εξάλειψη των βακτηρίων κατά τη διάρκεια της ξήρανσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η μέθοδος ξήρανσης, η θερμοκρασία και η διάρκεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αποξηραμένοι ωμοί ξηροί καρποί, όπως και άλλα ωμά τρόφιμα, μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια, καθώς η ξήρανση από μόνη της δεν εξαλείφει όλα τα βακτήρια.

Οι επιστήμονες ασφάλειας τροφίμων εξέτασαν αρχικά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων της δημοφιλούς εμπορικής και οικιακής πρακτικής του μουλιάσματος και της ξήρανσης αμυγδάλων πριν από την κατανάλωση. Η ανάλυσή τους σε διαδικτυακά ιστολόγια και συνταγές, που δημοσιεύθηκε από το Journal of Food Protection το 2020, διαπίστωσε έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις ασφαλείς πρακτικές χειρισμού τροφίμων μαζί με επικίνδυνες διαδικασίες εμβάπτισης σε θερμοκρασία δωματίου. Τα παθογόνα, εάν υπάρχουν, μπορούν να πολλαπλασιαστούν καθώς οι ξηροί καρποί μουλιάζουν κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης προετοιμασίας ενός αναλογικού τυριού κάσιους που έχει υποστεί ζύμωση,

«Οι καταναλωτές σήμερα λαμβάνουν πληροφορίες με κάθε είδους διαφορετικούς τρόπους», συμπεριλαμβανομένου του TikTok, του YouTube και άλλων κοινωνικών μέσων, δήλωσε ο Feng τονίζοντας πως «Αυτό που μαθαίνετε από αυτές τις πλατφόρμες μπορεί να μην βασίζεται στην επιστήμη» και συνέστησε στους καταναλωτές να αναζητούν πληροφορίες από αξιόπιστες, επιστημονικές ή δημόσιες πηγές.

Μερικά αρκετά απλά βήματα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο παρασκευής αυτών των προϊόντων. Αυτά περιλαμβάνουν το μούλιασμα υπό ψύξη, το πλύσιμο των χεριών και την εργασία σε καθαρό περιβάλλον με καθαρά σκεύη. Βοηθά επίσης να γνωρίζουμε εάν οι ωμοί ξηροί καρποί έχουν υποστεί επεξεργασία για τη μείωση της σαλμονέλας. Ορισμένοι ξηροί καρποί με την ένδειξη “ακατέργαστοι” έχουν υποστεί επεξεργασία, ενώ άλλοι με την ίδια ετικέτα όχι.

Το πανεπιστήμιο Purdue δημιούργησε και βίντεο για την σωστή πρακτική παρασκευής σπιτικών γαλακτοκομικών από ξηρούς καρπούς Αξίζει να το δείτε.

Πηγή: Πανεπιστήμιο PURDUE

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα