Επείγουσα ανάκληση ψωμί του τοστ λόγω σοβαρού κινδύνου τραυματισμού των καταναλωτών.
Για άλλη μία φορά ένα λάθος στη γραμμή παραγωγής (που θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί) θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, οδηγεί σε δαπανηρή ανάκληση, και προκαλεί ζημιά στην εταιρεία τόσο οικονομική όσο και επίπτωση στη φήμη της επωνυμίας που προκαλείται από κακή δημοσιότητα σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων της. Η παρουσία θραυσμάτων γυαλιού εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τους καταναλωτές, όπως κοψίματα, αιμορραγία και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εύρεση ή αφαίρεση τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Δεκεμβρίου σε 311 προϊόντα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εάν δεν μπορείτε να αγοράσετε καινούργια φριτέζα αέρα μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτό το υλικό
Το νέο περιστατικό μόλυνσης αφορά σε ψωμί του τοστ. H Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων προειδοποιεί τους καταναλωτές για μία παρτίδα παραγωγής Heimilisbráði 770 g από τη Myllunna λόγω ενός θραύσματος γυαλιού από έναν λαμπτήρα που θα μπορούσε να υπάρχει στο προϊόν. Η εταιρεία, σε συνεννόηση με την υγειονομική αρχή του Ρέικιαβικ, ανακάλεσε το προϊόν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εγκληματικό! Πουλούσαν σε σούπερ μάρκετ ακατάλληλο κρέας που είχε έρθει σε επαφή με πλημμυρικά νερά
![](https://cibum.gr/wp-content/uploads/2025/01/myllan-heimilisbraud.jpg)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πρόστιμο σε ΑΒ Βασιλόπουλος στην Κόρινθο
Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό μόλυνσης ψωμιού με γυαλιά. Τον περασμένο Δεκέμβριο μαθητής στη Γαλλία κατάπιε κομμάτια γυαλιού από ψωμί που αγόρασε στο κυλικείο του σχολείου. Στις 30 Αυγούστου 2024, αναφέρθηκε ένα σοβαρό περιστατικό σχετικά με διάφορα είδη θραυσμάτων γυαλιού που εντοπίστηκαν σε μπαγκέτες στη Γαλλία. Και το 2015 η Bimbo Bakeries στις ΗΠΑ, εξέδωσε εθελοντική ανάκληση για 48.000 συσκευασίες ψωμιού λόγω της πιθανής παρουσίας θραυσμάτων γυαλιού από σπασμένο λαμπτήρα σε μία από τις εγκαταστάσεις της.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιαούρτια και λευκά τυριά: Τα καλύτερα σε ιώδιο, ασβέστιο και λίπη, σύμφωνα με test του Que Choisir
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κι άλλη μάρκα βουτύρου βρέθηκε μολυσμένη με δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο – Άμεση ανάκληση
Το γυαλί είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο ξένο υλικό να ανιχνευθεί καθώς είναι διαφανές και δύσκολο να εντοπιστεί όταν υπάρχει στα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, τα θραύσματα γυαλιού είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος να οδηγήσουν σε τραυματισμό και δικαστικές διαφορές. Οι πιο πιθανές πηγές γυαλιού στο εργοστάσιο επεξεργασίας είναι φωτιστικά και λαμπτήρες, καλύμματα μετρητών ή γυάλινα δοχεία τροφίμων όπως μπουκάλια ή βάζα. Όταν πρόκειται για ανίχνευση γυαλιού η καταλληλότερη λύση είναι μια ανώτερη τεχνολογία ακτίνων Χ, η οποία μπορεί επίσης να ανιχνεύσει πολλά άλλα ξένα αντικείμενα εκτός από μέταλλα και γυαλί.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonalds: Μητέρα ισχυρίζεται ότι βρήκε ανθρώπινο δόντι στις κοτομπουκιές της κόρης της! (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να τρώνε προζύμι;
Οι παρασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές παρασκευής προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα εισόδου γυαλιού και άλλων ξένων ουσιών στα τρόφιμα. Θα πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή στο χειρισμό του εξοπλισμού και των πρώτων υλών και να δημιουργούν συστήματα υγιούς παρακολούθησης για να διασφαλίζουν ότι τα παραγόμενα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.
Η ανάκληση στην Ισλανδία περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρτίδες παραγωγής:
- Μάρκα: Myllan
- Όνομα προϊόντος: Σπιτικό ψωμί
- Διάρκεια ζωής: Καλύτερη έως 27.01.2025
- Barcode: 5690568010235
- Καθαρή ποσότητα: 770 γρ
- Κατασκευαστής: Myllan, Blikastaðavegi 2-8, 112 Reykjavík Χώρα κατασκευής: Ισλανδία
- Όνομα και διεύθυνση της εταιρείας που ανακαλεί το προϊόν: Myllan, Blikastaðavegi 2-8, 112 Reykjavík.
- Διανομή: Καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Οι αρχές συνέστησαν στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν να μην το καταναλώσουν, αλλά να το απορρίψουν ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.