Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κυνήγι: Νόστιμο αλλά επικίνδυνο για υπολείμματα μολύβδου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚυνήγι: Νόστιμο αλλά επικίνδυνο για υπολείμματα μολύβδου
spot_img

Οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό το βαρύ μέταλλο

Το ξέρατε ότι δεν πρέπει να τρώμε κυνήγι συχνότερα από μία φορά το μήνα και ότι οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, ή θηλάζουν αλλά και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν το κρέας θηραμάτων; Ο λόγος; Τα ίχνη μολύβδου από τις σφαίρες που μένουν στο κρέας του ζώου!

Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό βαρύ μέταλλο που μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να προκαλέσει βλάβες στην υγεία, νεφρική νόσο, αυξημένη αρτηριακή πίεση ακόμη και μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά. Δεν υπάρχει κατώτερο όριο για το πόση ποσότητα μολύβδου είναι ασφαλής αλλά ο οργανισμός ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ EFSA λέει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες μολύβδου μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Πάντως, η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με το κρέας θηραμάτων έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες:

  • Μην τρώτε το κρέας γύρω από την περιφέρεια της πληγής του ζώου από τη σφαίρα. Αφαιρέστε τον κατεστραμμένο ιστός καθώς και τουλάχιστον δέκα επιπλέον εκατοστά γύρω από την πληγή.
  • Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, ή είναι ήδη έγκυες, ή θηλάζουν αλλά και τα παιδιά κάτω των επτά ετών δεν πρέπει να τρώνε κρέας θηραμάτων. Τα που έμβρυα και τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα κατά την έκθεσή τους στον μόλυβδο από τους ενήλικες.

Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον  δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε θηράματα μία φορά το μήνα ή συχνότερα έχουν ελαφρώς περισσότερο μόλυβδο στο αίμα τους από τους υπόλοιπους. Η έκθεση επισημαίνει ότι ο προσεκτικός καθαρισμός της ακτίνας βολής μπορεί να μειώσει την ποσότητα μολύβδου στο κρέας θηραμάτων. 

Επίσης, πρόσφατη έκθεση από τη Νορβηγική Υπηρεσία Τροφίμων διευκρινίζει ότι η απομάκρυνση του κρέατος κοντά στην ακτίνα βολής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση έως και κατά 1000 φορές στα επίπεδα μολύβδου.

Ομοίως, το κρέας από το κυνήγι με σφηνάκι μολύβδου (μικρό κυνήγι) έχει επίσης υψηλά επίπεδα μολύβδου στην περιοχή όπου η σφαίρα διεισδύει στο κρέας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο