Η κατανάλωση ενός κρασιού που έχει υποστεί ανεπιθύμητες βιολογικές διεργασίες μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις, ανάλογα με το είδος και την έκταση της αλλοίωσης.
Η Lidl Τσεχίας αποσύρει επειγόντως από τα ράφια της το κρασί “Müller Thurgau 2023”, λευκό ημίξηρο, 11,5% αλκοόλ, από τη Γερμανία, λόγω μη ικανοποιητικής ποιότητας.
Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο της Κρατικής Γεωργικής και Τροφικής Επιθεώρησης της Τσεχίας (SZPI), διαπιστώθηκαν ανεπιθύμητες βιολογικές διεργασίες που επηρέασαν τη γεύση του. Το δείγμα ελήφθη από το κατάστημα Lidl Česká republika s.r.o. στην πόλη Pohořelice στις 30 Οκτωβρίου 2024.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Πετάξτε και απολυμάνετε κάθε επιφάνεια ή σκεύος που έχει έρθει σε επαφή» – Επείγουσα ανάκληση μολυσμένου χυμού
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολάτα με κομμάτια μετάλλου στα ράφια αλυσίδας σούπερ μάρκετ – Άμεση ανάκληση σε 4 Ευρωπαϊκές χώρες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | KFC: Χιλιάδες καταγγελίες για τη διαφήμιση του fast food που «χλευάζει τη βάπτιση του Χριστού» (βίντεο)

Η ανάκληση αφορά την παρτίδα L2043W1 T2005, συσκευασμένη σε γυάλινη φιάλη του 1 λίτρου με κλείσιμο και θερμοσυστελλόμενη κάψουλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για τις έτοιμες σαλάτες – Γιατί πρέπει να τις πλένουμε ακόμη κι αν γράφουν “έτοιμη για σερβίρισμα”;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα ελέγξουμε αν η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιούμε περιέχει το γονοτοξικό διοξείδιο του τιτανίου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Βάζουμε έως και 30.000 μικροπλαστικά ετησίως στον οργανισμό μας μόνο από τις… τσίχλες! Νέα μελέτη
Η κατανάλωση ενός κρασιού που έχει υποστεί ανεπιθύμητες βιολογικές διεργασίες μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις, ανάλογα με το είδος και την έκταση της αλλοίωσης. Αν το κρασί περιέχει ανεπιθύμητα βακτήρια (π.χ. λακτοβακτήρια ή άγριες ζύμες), μπορεί να προκαλέσει:
- Διάρροια ή κοιλιακές κράμπες, αν υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις μικροβιακών παραπροϊόντων.
- Φούσκωμα ή αέρια λόγω της συνεχιζόμενης ζύμωσης στο στομάχι.
- Ναυτία ή ήπια γαστρεντερική δυσφορία, ειδικά αν έχουν παραχθεί οργανικά οξέα ή άλλες χημικές ενώσεις που ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπανάνες: Με αυτό το κόλπο θα παραμείνουν φρέσκες και κίτρινες για σχεδόν ένα μήνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκτυπώνει τρόφιμα και τα μαγειρεύει επί τόπου με υπέρυθρες! Νέο επιστημονικό επίτευγμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι κάνουμε το μέλι μας όταν ζαχαρώσει;
Αν το κρασί έχει αναπτύξει υψηλά επίπεδα βιογενών αμινών (π.χ. ισταμίνη, τυραμίνη) λόγω μικροβιακής δράσης, μπορεί να προκαλέσει:
- Πονοκέφαλο ή ημικρανίες, ειδικά σε άτομα ευαίσθητα στην ισταμίνη.
- Αλλεργικές αντιδράσεις (κοκκίνισμα στο πρόσωπο, φαγούρα, ρινική συμφόρηση) αν κάποιος έχει δυσανεξία στις βιογενείς αμίνες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ένας στους 10 Έλληνες με σακχαρώδη διαβήτη, με αυξητική τάση στα παιδιά – To καμπανάκι του κινδύνου από Έλληνα Καθηγητή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άνοιξαν “ύπουλα” τα πρώτα σουπερμάρκετ ASDA και MORRISONS στην Ελλάδα – Δείτε φωτογραφίες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | To κινητό στο κρεβάτι αυξάνει την αϋπνία κατά 60% – Μελέτη
Πώς μπορεί να χάλασε το συγκεκριμένο κρασί;
Οι ανεπιθύμητες βιολογικές διεργασίες που επηρεάζουν τη γεύση του κρασιού μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως:
1. Μικροβιακή μόλυνση
- Ανεπιθύμητες ζύμες ή βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν ή να πολλαπλασιαστούν στο κρασί, επηρεάζοντας τη γεύση και το άρωμά του.
- Λακτοβακτήρια (Lactobacillus, Pediococcus) μπορούν να προκαλέσουν γαλακτική οξείδωση, οδηγώντας σε ανεπιθύμητες γεύσεις όπως βουτυρικό άρωμα (χαρακτηριστικό του βουτύρου) ή ακόμα και αμμωνιακές νότες.
- Μύκητες ή Brettanomyces μπορούν να δημιουργήσουν μυρωδιές αλόγου ή στάβλου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πλήγμα στη μαφία τροφίμων: Δεκάδες συλλήψεις από Ευρωπαϊκές Αρχές σε συνεργασία με την Ιντερπόλ
2. Ανεπιθύμητη μηλογαλακτική ζύμωση
- Αν το κρασί δεν έχει υποστεί σωστή αποστείρωση ή έχει ακατάλληλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του θείου (SO₂), μπορεί να συμβεί μη ελεγχόμενη μετατροπή του μηλικού οξέος σε γαλακτικό, αλλά με παρενέργειες όπως ανεπιθύμητη οξύτητα ή δυσάρεστες γεύσεις.
3. Οξείδωση
- Αν το κρασί εκτεθεί σε υπερβολικό οξυγόνο λόγω προβλημάτων στη σφράγιση της φιάλης, μπορεί να χαλάσει η γεύση του, αναπτύσσοντας οξειδωτικές νότες (π.χ. σαν sherry ή ξύδι).
- Οι οξειδωτικές αλλοιώσεις μπορούν επίσης να επιταχυνθούν από χαμηλή περιεκτικότητα σε θειώδη άλατα.
4. Αντίδραση με ακατάλληλα υλικά αποθήκευσης
- Αν το κρασί αποθηκεύτηκε σε ακατάλληλα βαρέλια ή φιάλες με χημικές επιμολύνσεις, μπορεί να αποκτήσει αφύσικες γεύσεις.
5. Ακατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας
- Η υψηλή θερμοκρασία κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις λόγω μικροβιακής ανάπτυξης ή οξειδωτικών αντιδράσεων.
Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο κρασί πιθανότατα σχετίζεται με κάποια από τις παραπάνω αιτίες, οδηγώντας στην απόσυρσή του λόγω αλλοίωσης της γεύσης.