Νέο περιστατικό παρουσίας Listeria monocytogenes σε παγωτό.
Για πολλούς το παγωτό είναι το “απόλυτο” γλυκό όχι μόνο για το καλοκαίρι, ωστόσο επειδή δεν περνά από διαδικασία θερμότητας και παράλληλα μεταβάλλεται εύκολα η σύσταση του, μπορεί να γίνει φορέας επικίνδυνων βακτηρίων και να οδηγήσει από μία απλή έως μία πολύ σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Κατά καιρούς το παγωτό έχει συσχετιστεί με τροφικές δηλητηριάσεις λόγω πολυάριθμων παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Escherichia coli, νοροϊού, τοξίνης Staphylococcus aureus , Bacillus cereus και Shigella αλλά και Listeria monocytogenes.
Η λιστερίωση αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία επειδή είναι απειλητική για τη ζωή καθώς το 20% περίπου των περιπτώσεων οδηγεί σε θάνατο και το βακτήριο της λιστέρια, είναι ανθεκτικό και μπορεί να επιβιώσει και στη θερμότητα και στην ψύξη και μάλιστα μπορεί και να πολλαπλασιαστεί στους 0°C .
Χθες το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακάλεσε το παγωτό σοκολάτα με ρούμι Saper di Sapori di Selex, με ημερομηνία λήξης 18/07/27 και αριθμό παρτίδας 180727ενώ στις 7 Οκτωβρίου λόγω παρουσίας λιστέρια. Να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία είχε ανακαλέσει τον Σεπτέμβριο μαρούλι Iceberg λόγω Listeria. Και ο FDA των ΗΠΑ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες, προειδοποιητική επιστολή στην εταιρεία Ice Cream House LLC, όταν μετά από έλεγχο η Listeria monocytogenes βρέθηκε σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα στην περιοχή παραγωγής. Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος έγινε μετά από ξέσπασμα επιδημία λιστερίωσης από την κατανάλωση των παγωτών της εταιρείας. Πριν από λιγότερο από ένα μήνα, 12 οικογενειακά παγωτά με διάφορες γεύσεις και σε διαφορετικές συσκευασίες, ανακλήθηκαν από την αγορά της Σλοβενίας καθώς μολύνθηκαν με Listeria monocytogenes.
Συνεπώς λόγω των παραπάνω αλλά και με βάση τη βιβλιογραφία, η Listeria monocytogenes δεν είναι σπάνιο να μολύνει παγωτά και να προκαλέσει ασθένειες. Υπενθυμίζεται η επιδημία λιστερίωσης στις ΗΠΑ με 10 ασθενείς εκ των οποία οι τρεις πέθαναν μετά την κατανάλωση παγωτού μολυσμένου με λιστέρια (διαπιστώθηκε ότι η Listeria monocytogenes ήταν παρούσα στο περιβάλλον επεξεργασίας και ότι το παθογόνο μόλυνε το παγωτό κατά την επεξεργασία). Επίσης όταν τα παγωτά Big Olaf Creamery το 2022 μολύνθηκαν με λιστέρια, αρρώστησαν 23 άνθρωποι εκ των οποίων οι 22 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, ένας πέθανε και μία έγκυος απέβαλε.
Ακόμα και αν το γάλα είναι παστεριωμένο, η λιστέρια μπορεί να μολύνει το παγωτό κατά τα στάδια ανάμειξης, αρωματισμού ή συσκευασίας εάν ο εξοπλισμός ή οι επιφάνειες δεν απολυμαίνονται σωστά. Για όλα τα παραπάνω, στην παραγωγή παγωτού θα πρέπει να εφαρμόζονται εκτενείς έλεγχοι υγιεινής και αναλύσεις τόσο στις εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό όσο και στα προϊόντα για L. Monocytogenes..