Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λιστερίωση σε Αγγλία και Ουαλία – Συνοπτική έκθεση για το 2022 – 33 θάνατοι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛιστερίωση σε Αγγλία και Ουαλία - Συνοπτική έκθεση για το 2022 - 33 θάνατοι
spot_img

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το UK Health Security Agency (UKHSA) η συνοπτική έκθεση των κρουσμάτων λιστερίωσης σε Αγγλία και Ουαλία για το 2022.

Έκθεση συνοψίζει τον αριθμό, τα δημογραφικά και τα κλινικά αποτελέσματα των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λιστερίωσης από την Αγγλία και την Ουαλία το 2022.

Το 2022, καταγράφηκαν 33 θάνατοι μεταξύ 143 περιπτώσεων μη εγκυμοσύνης που αναφέρθηκαν στην εθνική επιτήρηση (23,1%).

Από τους 33 θανάτους, οι 18 ήταν γνωστό ότι είχαν μια κλινική εκδήλωση διεισδυτικής λοίμωξης από L. monocytogenes που καταγράφηκε ως αιτία θανάτου. Αυτό αντιπροσώπευε ποσοστό θνησιμότητας 12,6%, σε σύγκριση με 9,5% το 2021.

Τα κύρια σημεία είναι:

  • το 2022, αναφέρθηκαν 167 κρούσματα λιστερίωσης από την Αγγλία και την Ουαλία, σημειώνοντας αύξηση 6,4% σε σύγκριση με τη διάμεση τιμή των προηγούμενων 5 ετών
  • Τα ποσοστά επίπτωσης λιστερίωσης ήταν υψηλότερα σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • συνολικά, η συχνότητα της λιστερίωσης ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες από τις γυναίκες, με εξαίρεση την υψηλότερη επίπτωση στις γυναίκες για τις ηλικιακές ομάδες 20 έως 29, 30 έως 39 και 70 έως 79 ετών
  • Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αντιπροσώπευαν το 14,4% όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων και το 28,6% των περιπτώσεων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη (όπου είναι γνωστό) οδήγησαν σε θνησιγένεια ή αποβολή
  • μεταξύ των περιπτώσεων λιστερίωσης που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, αναφέρθηκε θάνατος για 33 περιπτώσεις (23,1%), εκ των οποίων 18 (55% ή 12,6% όλων των περιπτώσεων που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη) ήταν γνωστό ότι είχαν λιστερίωση καταγεγραμμένη ως αιτία θανάτου στις το πιστοποιητικό θανάτου
  • η θνησιμότητα μεταξύ των περιπτώσεων που δεν σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τα έτη που προηγήθηκαν της πανδημίας COVID-19 (2015 έως 2019), με ποσοστό θνησιμότητας 23,1% σε σύγκριση με διάμεσο 39,2%
  • Η επίπτωση της λιστερίωσης διέφερε γεωγραφικά, με τη χαμηλότερη επίπτωση στα West Midlands (0,17 ανά 100.000 πληθυσμού) και την υψηλότερη στο Λονδίνο (0,43 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό)
  • υπήρξαν 4 κρούσματα λιστερίωσης που ερευνήθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία το 2022, συμπεριλαμβανομένης μιας εθνικής εστίας που σχετίζεται με καπνιστά ψάρια

Τι είναι η λιστερίωση

Η λιστερίωση είναι μια τροφιμογενής ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes (L. monocytogenes). Αυτά τα βακτήρια είναι ευρέως κατανεμημένα στο περιβάλλον και η μόλυνση εμφανίζεται συνήθως μετά από κατανάλωση μολυσμένων ωμών, παγωμένων ή έτοιμων τροφών, που μπορεί να προκαλέσουν σποραδικές λοιμώξεις αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εστίες ασθενειών. Τα άτομα με λιστερίωση έχει αναφερθεί ότι αναπτύσσουν συμπτώματα μεταξύ 1 έως 70 ημερών μετά την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με L. monocytogenes .

Σε σύγκριση με άλλα τροφιμογενή παθογόνα, οι λοιμώξεις στον άνθρωπο είναι σχετικά σπάνιες, με 2.183 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λιστερίωσης (ποσοστό ανά 100.000 πληθυσμού 0,49) που αναφέρθηκαν σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ το 2021 και κατά μέσο όρο 160 περιπτώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία το καθένα έτος (2013 έως 2022). Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές ή εμφανίζουν αυτοπεριοριζόμενη, ήπια γαστρεντερίτιδα και δεν ανιχνεύονται με συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις κοπράνων. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει βακτηριαιμία, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή σοβαρή σήψη σε ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους ή σε άτομα με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις. Αυτές οι επεμβατικές λοιμώξεις ανιχνεύονται με καλλιέργεια αίματος, εγκεφαλονωτιαίου υγρού και στείρων θέσεων σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο. Η κάθετη και μετά τον τοκετό μετάδοση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, νεογνική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και σήψη. Λόγω της σοβαρότητας της μόλυνσης και του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας, η λιστερίωση αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Η εθνική επιτήρηση της λιστερίωσης στην Αγγλία και την Ουαλία έχει αναληφθεί από το 1992. Αυτή η έκθεση συνοψίζει τον αριθμό, τα δημογραφικά στοιχεία και τα κλινικά αποτελέσματα των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λιστερίωσης στην Αγγλία και την Ουαλία που αναφέρθηκαν το 2022.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα