Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπαράζ ελέγχων μετά τις δηλητηριάσεις βρεφών από κανέλα – Νέες ανακλήσεις για υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο

ΑρχικήΝέαΥγείαΜπαράζ ελέγχων μετά τις δηλητηριάσεις βρεφών από κανέλα - Νέες ανακλήσεις για υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο
spot_img

Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο στην υγεία είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς

Δυστυχώς, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η κανέλα με μόλυβδο έχει κατακλύσει την Αμερικανική αγορά. Μόνο στις 30 Ιουλίου ανακλήθηκαν δύο μάρκες.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία American Spices, LLC. από το Ozone Park της Νέας Υόρκης, ανακάλεσε την αλεσμένη κανέλα μάρκας Spice Class καθώς τα αποτελέσματα της ανάλυσης που διεξήχθη από το Τμήμα Γεωργίας και Αγορών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSAGM) έδειξαν ότι το προϊόν περιείχε αυξημένα επίπεδα μολύβδου. Η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγή και τη διανομή του προϊόντος, καθώς ο FDA και η εταιρεία συνεχίζουν την έρευνά τους σχετικά με το τι προκάλεσε το πρόβλημα.

Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα του ελέγχου που έγιναν στο ίδιο εργαστήριο και στην κανέλα σε σκόνη μάρκας Shahzada της εταιρείας Advance Food International, Inc. από το Maspeth της Νέας Υόρκης.

Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει τα δύο παραπάνω προϊόντα καλούνται να μην τα καταναλώσουν και να τα επιστρέψουν στο σημείο αγοράς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Πώς η κανέλα μολύνεται με μόλυβδο

Η κανέλα μπορεί να εκτεθεί στον μόλυβδο μέσω μιας ποικιλίας περιβαλλοντικών και παραγωγικών διαδικασιών. Το μολυσμένο με μόλυβδο έδαφος είναι μια κύρια πηγή έκθεσης, καθώς τα δέντρα κανέλας απορροφούν μόλυβδο μέσω των ριζών τους. Στη συνέχεια, ο μόλυβδος συσσωρεύεται στο φλοιό – το μέρος του δέντρου που συνήθως αλέθεται σε μπαχαρικό κανέλας. Ένα άλλο πιθανό σημείο έκθεσης είναι κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία, όταν ο εξοπλισμός και τα υλικά που έχουν μολυνθεί με μόλυβδο μπορεί να μολύνουν την κανέλα.

Τα μέτρα για τον μετριασμό της έκθεσης σε μόλυβδο στην κανέλα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και τη μείωση των επιπέδων μολύβδου στο έδαφος, τη χρήση εξοπλισμού χωρίς μόλυβδο στην επεξεργασία και την τήρηση αυστηρών προτύπων ποιοτικού ελέγχου για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο

Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο  στην υγεία είναι πιο επιβλαβείς για τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών. Αυτός γιατί η γαστρεντερική απορρόφηση του υδατοδιαλυτού μολύβδου είναι υψηλότερη στα παιδιά (40-50%) από ότι στους ενήλικες (3-10%).  Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως πολύ χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Τα παιδιά που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες μολύβδου μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από μόλυβδο. Η έκθεση σε υψηλές ποσότητες μολύβδου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται μετά από επανειλημμένες εκθέσεις και μπορεί να περιλαμβάνουν νωθρότητα, ευερεθιστότητα, χαμηλή διάρκεια προσοχής, επιγαστρικό άλγος, δυσκοιλιότητα, έμετο, σπασμούς, κώμα, ακόμα  και θάνατο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο