Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπορούμε να καταψύξουμε το φρέσκο γάλα;

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΜπορούμε να καταψύξουμε το φρέσκο γάλα;
spot_img

Το γάλα είναι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα τρόφιμα που βάζουμε στην κατάψυξη, οπότε και η συντήρησή του διαφέρει.

Αν και δεν είναι μία συνήθης πρακτική, πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί το γάλα να μπει στην κατάψυξη και να διαρκέσει όσο το κρέας ή το μαγειρεμένο φαγητό. Τι κάνουμε λοιπόν εάν το γάλα που έχουμε αγοράσει πλησιάζει στην ημερομηνία λήξης του και δεν προβλέπεται να το καταναλώσουμε; Μπορούμε να το καταψύξουμε για να αποφύγουμε την σπατάλη;

Καταρχήν το γάλα είναι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα τρόφιμα.  Οπότε και η συντήρησή του διαφέρει. Και ναι, μπορεί το γάλα να καταψυχθεί αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως αναφέρει το Good housekeeping.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως το γάλα, άπαξ και μπει στην κατάψυξη, αφενός ίσως να κιτρινίσει και αφετέρου θα διαχωριστεί και θα γίνει «κοκκώδες». Οπότε όσο πιο σύντομα το χρησιμοποιήσετε τόσο το καλύτερο για να μην διαχωριστεί πλήρως. Αν και μπορεί να μείνει στην κατάψυξη για μήνες καλό θα είναι να το αποψύξετε και να το καταναλώσετε μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα το βάλετε στην ψύξη. Παρόλα αυτά εάν το γάλα διαχωριστεί, δεν έχετε παρά να το χτυπήσετε στο μπλέντερ (ή να το ανακινήσετε δυνατά) προκειμένου να ομογενοποιηθεί εκ νέου.

Όμως η κατάψυξη αλλάζει την υφή του οπότε επιλέξτε να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα και όχι να το πιείτε. Μάλιστα το κατεψυγμένο γάλα, έχει καλύτερη δράση σε αρτοσκευάσματα ή σε smoothies. Όταν το βγάλετε από την κατάψυξη μην το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύσετε το όλη τη νύχτα στην συντήρηση του ψυγείου, γιατί στην άλλη περίπτωση μπορεί να αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια.

Θυμηθείτε πως μπορείτε να καταψύξετε και να ξεπαγώσετε το γάλα μόνο μία φορά και ποτέ μην το ξαναπαγώσετε.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές ισχύουν για τα vegan γάλατα όπως το γάλα σόγιας ή το γάλα βρώμης.

Συμβουλές για το κατεψυγμένο γάλα

Η κατάψυξη του γάλακτος είναι απλή, αλλά πρέπει να αποφύγετε μερικές παγίδες.

  • Αφήνετε πάντα 2,5 έως 4 εκατοστά ελεύθερου χώρου στο δοχείο πριν το καταψύξετε. Όπως και άλλα υγρά, το γάλα διαστέλλεται όταν είναι παγωμένο. Η υπερβολική ποσότητα στο δοχείο μπορεί να προκαλέσει ρωγμές.
  • Αποθηκεύστε το γάλα σε αεροστεγές δοχείο. Το γάλα είναι πολύ ευαίσθητο στο να μαζεύει οσμές από άλλα τρόφιμα στην κατάψυξη. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη γεύση του γάλακτος μόλις αποψυχθεί.
  • Το αποβουτυρωμένο γάλα είναι πιο φιλικό στην κατάψυξη από το πλήρες γάλα. Το γάλα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά διαχωρίζεται πιο εύκολα όταν αποψυχθεί.

Ένας καλός και πιο λειτουργικός τρόπος για να καταψύξετε μία μικρή ποσότητα γάλακτος είναι να το βάλετε σε θήκες για παγάκια και μόλις παγώσουν να τα βάλετε σε σφραγιζόμενες πλαστικές σακούλες τροφίμων από τις οποίες κάθε φορά βγάζετε ακριβώς όση ποσότητα χρειάζεστε για τις συνταγές σας (δύο κύβοι γάλα ισοδυναμούν με περίπου 1,4 φλυτζάνι).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η “μυστική” και απλή μέθοδος να τρώτε ζυμαρικά και να αδυνατίζετε…

Πολλές μελέτες δικαιώνουν τα ζυμαρικά ως τροφή απώλειας βάρους, μείωσης σακχάρου και προστασίας του εντέρου, υπό μία πολύ απλή και βολική προϋπόθεση.

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο