Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ντομάτες: Νέα μαζική τροφική δηλητηρίαση εκατοντάδων μαθητών στην Ιταλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝτομάτες: Νέα μαζική τροφική δηλητηρίαση εκατοντάδων μαθητών στην Ιταλία
spot_img

Συνεχίζονται τα κρούσματα σαλμονέλας από ιταλικές ντομάτες που εξάγονται σε πολλές χώρες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ξεσπάει επιδημία σαλμονέλας σε μαθητές από ντομάτες. Τον Μάιο 132 μαθητές υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση από ντοματίνια που διανεμήθηκαν στο πλαίσιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά στην τωρινή επιδημία ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε εντολή προς την EFSA και το ECDE για ταχεία αξιολόγηση της επιδημίας λοιμώξεων από Salmonella σε πολλές χώρες, η οποία πιθανώς συνδέεται με την κατανάλωση ντοματών ιταλικής (σικελικής) προέλευσης. Η EFSA θα δημοσιεύσει την έκθεση των ευρημάτων της στις 27 Οκτωβρίου.

Στη νέα επιδημία, 224 μαθητές σε σχολεία της Φλωρεντίας, αρρώστησαν με σαλμονέλωση από ντοματίνια, εκ των οποίων οι 26 χρειάστηκε να νοσηλευτούν. 61 περιπτώσεις καταγράφηκαν σε παιδικούς σταθμούς, 51 σε νηπιαγωγεία, 106 σε δημοτικά σχολεία, 4 σε γυμνάσια καθώς και 21 χειριστές. Τα θύματα κατανάλωσαν πέστο με ντοματίνια.

Το γεύμα ετοιμάστηκε από την εταιρεία κέτερινγκ Qualità&Servizi, ωστόσο σε ελέγχους που έγιναν στην εγκατάσταση δεν διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις που να απαιτούν αναστολή της υπηρεσίας σχολικής καντίνας. Για προληπτικούς λόγους, η εταιρεία ανέστειλε προσωρινά την λειτουργία της στις 27 Σεπτεμβρίου και την επανεκκίνησε την 1η Οκτωβρίου. Οι αρχές διεξήγαγαν δεκαεννέα αναλύσεις σε τρόφιμα και έξι σε νερό, με ένα θετικό για σαλμονέλα σε δείγμα του φαγητού με πέστο και ντοματίνια  και εντοπίστηκε το ίδιο στελέχους σαλμονέλας με τα παιδιά.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αποκαλύφθηκε μεγάλης κλίμακας απάτη στο Κυπριακό χαλλούμι ΠΟΠ

Κάτω από 5% η περιεκτικότητα σε αιγοπρόβειο γάλα - Χρησιμοποιούν εισαγόμενες σκόνες γάλακτος

Τα αγγούρια της θάλασσας μειώνουν τους όγκους καρκίνου – Συμπεράσματα πειραματικής μελέτης

Νέα επιστημονική μελέτη διαπιστώνει ότι τα αγγούρια της θάλασσας (ολοθούριοι) μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία καρκίνου.

Ζωύφια σε αλεύρι και ζυμαρικά: Το υλικό συσκευασίας που τα περιορίζει

Πονοκέφαλος στην αλευροβιομηχανία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων είναι η ικανότητα του λασιοδέρματος, Lasioderma serricorne, να προσβάλλει συσκευασμένα τρόφιμα όπως αλεύρι σίτου, δημητριακά και ζυμαρικά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο