Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει παρουσία παρασίτων στα μούρα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα μελέτη αποκαλύπτει παρουσία παρασίτων στα μούρα
spot_img

Cyclospora, Toxoplasma, και Cryptosporidium έχουν ανιχνευθεί σε μούρα που πωλούνται στη Νορβηγία.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την παρασιτολογική ασφάλεια των φρέσκων μούρων.

Δείγματα από βατόμουρα, φράουλες και σμέουρα αναλύθηκαν για Echinococcus multilocularis, Toxoplasma gondii, Cyclospora cayetanensis και Cryptosporidium

Τα σμέουρα ήταν τα πιο επιμολυσμένα και ακολούθησαν οι φράουλες και τα βατόμουρα. Οι φράουλες και τα σμέουρα ήταν κυρίως μολυσμένα με Cryptosporidium, ενώ τα βατόμουρα κυρίως με Cyclospora. Το τοξοπλάσμα και το Cyclospora βρέθηκαν συχνά σε σμέουρα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Microbiology.

Ο κύριος επιμολυντής είναι το Cryptosporidium

Συνολικά 820 δείγματα μούρων αναλύθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2019 και Νοεμβρίου 2020. Το Toxoplasma gondii εντοπίστηκε σε 24 δείγματα, το Cyclospora σε 52 δοκιμές και το Cryptosporidium σε 68 δείγματα. Δεν βρέθηκε ο Echinococcus multilocularis.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι ήταν σημαντικό να σημειωθεί ότι εντοπίστηκε μόνο το DNA, οπότε δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι υπήρχαν τα άθικτα, μολυσματικά σκέλη των παρασίτων και δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα.

Τα παράσιτα σπάνια εντοπίζονται σε τρόφιμα που συνδέονται επιδημιολογικά με εστίες ή κρούσματα. Αυτό συχνά αντικατοπτρίζει τις σχετικά μεγάλες περιόδους μεταξύ μόλυνσης, συμπτωμάτων και διάγνωσης, καθώς και τη σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής των εμπλεκόμενων προϊόντων. Και οι δύο παράγοντες καθιστούν δύσκολες τις προσπάθειες ιχνηλάτησης.

Η προηγούμενη κατάταξη κινδύνου και η απόδοση πηγών σε τροφιμογενή και υδατογενή παθογόνα στη Νορβηγία έδειξαν ότι το Toxoplasma gondii και το Echinococcus multilocularis ήταν μεταξύ των τριών πρώτων με το Cryptosporidium να κατατάσσεται ένατο μεταξύ των 20 παθογόνων παραγόντων που εξετάστηκαν.

Η προέλευση των επιμολυσμένων μούρων

Στη Νορβηγία, λόγω της σύντομης καλλιεργητικής περιόδου, πολλά μούρα προέρχονται από το εξωτερικό, με περισσότερους από 13.000 τόνους να εισάγονται το 2020. Συνολικά, 86 δείγματα μούρων προέρχονταν από εγχώρια φρούτα, ενώ άλλα προέρχονταν από χώρες όπως το Περού, το Μαρόκο, η Χιλή, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία.

Πηγές μούρων που ήταν επιμολυσμένα με Τοξοπλάσμα ήταν η Χιλή, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Ζιμπάμπουε. Τόσο το Toxoplasma όσο και το Cyclospora εντοπίστηκαν σε μούρα που εισήχθησαν από την Πορτογαλία, το Μαρόκο, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Υπήρξε μια σχετικά υψηλή εμφάνιση θετικών δειγμάτων από σμέουρα σε Toxoplasma που εισήχθησαν από την Πορτογαλία, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη διερεύνησης της αλυσίδας μεταφοράς από το αγρόκτημα μέσω πλοίων.

Θετικά δείγματα κρυπτοσποριδίου βρέθηκαν σε προϊόντα από 11 χώρες, αλλά η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρήθηκε στις νορβηγικές φράουλες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ενώ τα ευρήματα προκαλούν κάποια ανησυχία για τις Νορβηγικές αρχές ασφάλειας τροφίμων, η ενθάρρυνση των καταναλωτών να πλένουν τα μούρα πριν από την κατανάλωση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Το Food Safety News αναφέρει πως οι άνθρωποι έχουν λάβει οδηγίες να βράζουν τα εισαγόμενα κατεψυγμένα μούρα για ένα λεπτό πριν τα φάνε για να σκοτώσουν ιούς, όπως η ηπατίτιδα Α, η οποία μπορεί να επιβιώσει από τις θερμοκρασίες κατάψυξης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο