Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής με την εκστρατεία #EUChooseSafeFood

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ Ε.Φ.Ε.Τ. γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής με την εκστρατεία #EUChooseSafeFood
spot_img

Α. Ζαμπέλας:“Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood, πέρα από το ενημερωτικό σκέλος της προς τους πολίτες, μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό οδηγό για την καθημερινότητα ως προς την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και την υγιεινή διατροφή”.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, αποτελεί μία από τις πιο γνωστές παγκόσμιες ημέρες του ΟΗE, καθώς στο πλαίσιό της πραγματοποιούνται δράσεις σε όλον τον κόσμο και ενώνονται κυβερνήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις και απλοί πολίτες.

Γιορτάζοντας την ημέρα αυτή το 2022, ένα έτος με πολλαπλές και συνεχείς προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην επάρκεια βασικών ειδών διατροφής, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αναδεικνύει θέματα έγκυρης και επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης γύρω από τα τρόφιμα στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood.

Μέσα από το υλικό της εκστρατείας όλοι μας, ως καταναλωτές, μπορούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αλλά και συμβουλές για το πώς μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε ώστε να μην κινδυνεύουμε από τροφιμογενή νοσήματα και πώς πρέπει να τα χειριζόμαστε και να τα αποθηκεύουμε ώστε να είμαστε ασφαλείς. Επίσης, μπορούμε να ενημερωνόμαστε για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, θέμα με ιδιαίτερη κοινωνική και περιβαλλοντική βαρύτητα. Τέλος, μπορούμε να μάθουμε πώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία με τη συνεργασία επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, μας προστατεύει υποχρεώνοντας παραγωγούς, παρασκευαστές και εμπόρους να αναγράφουν λεπτομερώς τα αλλεργιογόνα και τα πρόσθετα στις συσκευασίες των τροφίμων.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα θέματα που μας απασχολούν ως Ευρωπαίους καταναλωτές και στα οποία αναφέρεται η εκστρατεία #EUChooseSafeFood, μετατρέποντας την επιστήμη πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων σε χρηστικές πληροφορίες, κατάλληλες για την καθημερινότητά μας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επιστήμη διασφαλίζει ότι οποιοδήποτε τρόφιμο επιλέξουν οι καταναλωτές, έχει αξιολογηθεί ως ασφαλές.

Ο κ. Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) υπογραμμίζει τη σημασία της εκστρατείας αυτής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού-Διατροφής: «Η εκστρατεία #EUChooseSafeFood, πέρα από το ενημερωτικό σκέλος της προς τους πολίτες, μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό οδηγό για την καθημερινότητα ως προς την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και την υγιεινή διατροφή, δύο τομείς που ανέκαθεν αποτελούν το επίκεντρο των δράσεων και του ίδιου του Ε.Φ.Ε.Τ.. Είμαστε υπερήφανοι ως επιστήμονες για το έργο που επιτελούμε για την ασφάλεια των τροφίμων και είναι καθήκον μας να προσαρμόζουμε αυτό το έργο στις κοινωνικές συνθήκες που διαρκώς μεταβάλλονται. Ως εστιακό σημείο της EFSA στην Ελλάδα, χαιρόμαστε που μπορούμε να προσφέρουμε απλή και κατανοητή γνώση σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ειδικά σε μία εποχή που ούτε η επισιτιστική επάρκεια είναι αυτονόητη».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστοχώρο της εκστρατείας.

Σχετικά με την EFSA

Η EFSA είναι μία ευρωπαϊκή αρχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτουργεί ανεξάρτητα από τα ευρωπαϊκά νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα (Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο) και τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

Ιδρύθηκε το 2002, με τον Κανονισμό 178/2002 (η γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα) μετά από μια σειρά διατροφικών κρίσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να αποτελέσει πηγή επιστημονικών συμβουλών και επικοινωνίας σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την διατροφική αλυσίδα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο