Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφική αλλεργία: Καταπολεμώντας το άγχος των παιδιών που ζουν με τροφικές αλλεργίες

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΤροφική αλλεργία: Καταπολεμώντας το άγχος των παιδιών που ζουν με τροφικές αλλεργίες
spot_img

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η στοχευμένη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος που σχετίζεται με την τροφική αλλεργία για τόσο τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες, αλλά και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν αρκετό άγχος στην καθημερινότητά τους, καθώς χρειάζεται να αποφεύγουν αρκετά είδη τροφών ή ακόμα και κοινωνικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν φαγητό.

Ευτυχώς, μια νέα μελέτη στο Annals of Allergy, Asthma and Immunology , το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), δείχνει ότι η στοχευμένη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος που σχετίζεται με την τροφική αλλεργία (FAA) για τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς.

Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Jonathan Spergel, MD, PhD, μέλος της ACAAI και συν-συγγραφέας της μελέτης, είναι η πρώτη μελέτη εξωνοσοκομειακής χρήσης γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή, η οποία  προκαλείται από την τροφική τους αλλεργία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 10 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών που παραπέμφθηκαν από τους αλλεργιολόγους τους ειδικά για αξιολόγηση και θεραπεία της αγχώδους διαταραχής από τροφική αλλεργία. Τα παιδιά είχαν όλα κάποια επιβεβαιωμένη τροφική αλλεργία/αλλεργία, καθώς και υπερβολικό άγχος και ιατρικά περιττή και διαταραγμένη αγχώδη αποφυγή που σχετίζεται ειδικά με την τροφική τους αλλεργία. Έκαναν  5-8 συνεδρίες με κάθε συνεδρία να διαρκεί συνήθως 30 με 90 λεπτά ανάλογα με το αν ήταν ομαδική ή ατομική συνεδρία. Ένας αλλεργιολόγος ή πάροχος ψυχικής υγείας καθοδηγούσε τις συνεδρίες.

Επιπλέον, σε κάθε συνεδρία παρουσιάστηκαν στα παιδιά διάφορες εκφάνσεις της σχετικής με την τροφική αλλεργία τους αγχώδους διαταραχής, όπως το αν φοβούνται να μυρίζουν το αλλεργιογόνο τους ή αν αγχώνονται στην ιδέα του να τρώνε ένα φαγητό που φοβούνται και αποφεύγουν άσκοπα. Παράλληλα, όλοι οι γονείς συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ικανοποίησης από τη θεραπεία μετά από αυτήν. Οι γονείς αξιολόγησαν τη θεραπεία ως άκρως ικανοποιητική και όλα παιδιά αξιολογήθηκαν από αυτούς θετικά ως προς την πρόοδό τους και τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Μετά από τις συνεδρίες διαπιστώθηκε πως το 100% των παιδιών και των γονιών τους παρουσίασαν βελτίωση των συμπτωμάτων, όπως αναφέρθηκε από όλους τους συμμετέχοντες της μελέτης και σε πολλούς τομείς (άγχος ειδικό για τροφική αλλεργία, γενικό άγχος και ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία). Η μελέτη περιελάμβανε αξιολόγηση παρακολούθησης 2-4 μήνες μετά την ενεργό θεραπεία με αποτελέσματα να υποδηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία παρέμεινε βελτιωμένη και μετά τη μελέτη.

Αν και τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν λίγα και πρέπει να πραγματοποιηθούν τυχαιοποιημένες δοκιμές, οι αλλεργιολόγοι και άλλοι φορείς που εργάζονται με παιδιά με αγχώδη διαταραχή σχετική με τροφικές αλλεργίες,  συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, μπορεί να βοηθηθούν πολύ από τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα