Ερευνητές εξέτασαν το χοιρινό κρέας στο Βιετνάμ, το οποίο αποτελεί το 70% της κατανάλωσης κρέατος στην χώρα, και ανακάλυψαν Salmonella με υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά.
Επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου στην Αγγλία, οι οποίοι ερευνούσαν για την αντοχή στα αντιβιοτικά σε στελέχη Salmonella που απομονώθηκαν από χοιρινό κρέας σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, έχουν επισημάνει υψηλά επίπεδα αντοχής σε αντιβιοτικά της Salmonella που εντοπίστηκε στο χοιρινό κρέας στο Βιετνάμ.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την αντοχή σε πολλά φάρμακα, και αναζήτησαν το γονίδιο mcr-1, το οποίο μπορεί να δώσει υψηλού επιπέδου αντοχή στο αντιβιοτικό κολιστίνη.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Veterinary Sciences, ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα μικροβιακής αντοχής (AMR) και την εμφάνιση αντοχής στην κολιστίνη, ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθογόνων παραγόντων ανθεκτικών στα φάρμακα (multi-drug resistant – MDR).
Σύμφωνα με τον Niamh Holohan, από το Τμήμα Βιολογίας Λοιμώξεων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, η έρευνα βοηθά στον ποσοτικό προσδιορισμό του προβλήματος.
Δήλωσε ότι το χοιρινό κρέας αντιπροσωπεύει το 70% του συνολικού κρέατος που καταναλώνεται στο Βιετνάμ, πράγμα που σημαίνει ότι το μολυσμένο χοιρινό κρέας αποτελεί κίνδυνο για μεγάλο αριθμό καταναλωτών εκεί.
Η μελέτη διερεύνησε την ευαισθησία στα αντιβιοτικά 69 απομονωθέντων στελεχών Salmonella, τα οποία συλλέχθηκαν από καταστήματα λιανικής πώλησης και σφαγεία στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του 2014 και του 2018/19.
Οι επιστήμονες εξέτασαν σφαγεία και δείγματα χοιρινού κρέατος από καταστήματα λιανικής πώλησης, σούπερ μάρκετ ή “μπουτίκ” – όπου οι λιανοπωλητές ισχυρίζονται ότι το χοιρινό κρέας είναι υψηλής ποιότητας ιχνηλάσιμα και φιλικό προς το περιβάλλον.
Αυτά τα καταστήματα συνήθως στοχεύουν καταναλωτές υψηλότερου εισοδήματος και δημιουργήθηκαν το 2016 για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και να παράσχουν προϊόντα που πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας.
Όπως αναφέρει το Food Safety News, εντοπίστηκαν δεκαεπτά διαφορετικοί οροτύποι, εκ των οποίων το Salmonella Typhimurium ήταν το πιο συνηθισμένο, ακολουθούμενο από τη Salmonella Rissen, τη London, την Anatum και την Derby.
Tα μισά από τα απομονωθέντα στελέχη ήταν ανθεκτικά στην αμπικιλίνη, την τετρακυκλίνη, τη χλωραμφενικόλη και την τριμεθοπρίμη. Η MDR ήταν παρούσα σε 41 απομονωθέντα στελέχη από 12 οροτύπους.
Τα στελέχη MDR ήταν πιο συνηθισμένα στα σφαγεία και τα σούπερ μάρκετ και τα χαμηλότερα στις παραδοσιακές αγορές και τα παντοπωλεία. Η αντίσταση στην κολιστίνη εντοπίστηκε σε 18 στελέχη με mcr-1 που βρέθηκαν σε επτά απομονωθέντα στελέχη και mcr-3 σε δύο απομονωθέντα στελέχη.
Τα καταστήματα μπουτίκ είχαν υψηλά επίπεδα MDR, συμπεριλαμβανομένων πέντε απομονωθέντων με mcr-1. Η μελέτη έδειξε ότι το χοιρινό κρέας από καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ ή μπουτίκ εξακολουθούσε να περιέχει Salmonella με υψηλά επίπεδα AMR.
Ο Richard Stabler, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση του Βιετνάμ εργάζεται για να μειώσει τη χρήση αντιμικροβιακών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χοιρινού κρέατος και να δώσει στους καταναλωτές καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων τους.
Το 2017, η κυβέρνηση του Βιετνάμ εισήγαγε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής, ακολουθούμενο από νόμο για την κτηνοτροφία το 2018 με στόχο την εξάλειψη της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών στις ζωοτροφές έως το 2020.