Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι ερευνητές ζητούν καλύτερο έλεγχο για την επισιτιστική ασφάλεια των καρκινοπαθών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι ερευνητές ζητούν καλύτερο έλεγχο για την επισιτιστική ασφάλεια των καρκινοπαθών
spot_img

Η επισιτιστική ανασφάλεια είναι διαδεδομένη μεταξύ των καρκινοπαθών, ιδίως εκείνων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνους της κεφαλής, του τραχήλου και του γαστρεντερικού σωλήνα, οι οποίοι ζουν σε αγροτική περιοχή ή είναι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, οι ογκολογικοί διαιτολόγοι εξακολουθούν να μην ρωτούν τους ασθενείς τους για τα προβλήματα επισιτιστικής ανασφάλειας και τι τα τροφοδοτεί, για παράδειγμα, την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois Urbana-Champaign.

“Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ή συστάσεις για την αξιολόγηση της κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας των ογκολογικών ασθενών. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο εργαλείο ελέγχου»,λέει η Brenda Koester, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Οικογενειακής Ανθεκτικότητας.

“Η εφαρμογή των τακτικών ελέγχων ως τυπική φροντίδα σε ογκολογικά περιβάλλοντα, θα επιτρέψει στους διαιτολόγους, ενδεχομένως σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, να εντοπίσουν ασθενείς με καρκίνο που είναι επισιτιστικά ανασφαλείς και να αναπτύξουν στρατηγικές έγκαιρης παρέμβασης”.

Ο υποσιτισμός και τα ζητήματα αναποτελεσματικής θεραπείας

Ο Koester εξηγεί ότι η ποιότητα της διατροφής ενός επιζώντα από καρκίνο είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία, την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία του.

“Η αδυναμία λήψης επαρκών ή θρεπτικών τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και να επηρεάσει την ανοχή και την ανταπόκριση του ασθενούς στην ογκολογική θεραπεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και θνησιμότητας”.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε μια εποχή που οι πάσχοντες από καρκίνο μπορεί να αυξηθούν σε περίπου 20 εκατομμύρια μέχρι το 2026.

Η άποψη των διαιτολόγων σχετικά με τη διατροφή των ασθενών

Οι ερευνητές πήραν συνομίλησαν με 41 εγγεγραμμένους διαιτολόγους διατροφολόγους για να διαπιστώσουν αν χρησιμοποίησαν ένα επικυρωμένο εργαλείο ελέγχου για τους ασθενείς τους. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία «δεν χρησιμοποίησε ένα επικυρωμένο εργαλείο για να ελέγξει τους ασθενείς για δεδομένα επισιτιστικής ανασφάλειας».

Οι διατροφολόγοι απασχολούνταν σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών ιατρείων και των μονάδων νοσηλείας σε νοσοκομεία σε αστικές, προαστιακές και αγροτικές τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις των διαιτολόγων για τον επιπολασμό του προβλήματος επισιτιστικής ανασφάλειας διέφεραν σημαντικά, από < 20% μέχρι > 50% των ασθενών τους.

Γεωγραφική θέση, ηλικία και τύπος καρκίνου

Ορισμένοι διαιτολόγοι δήλωσαν ότι η επισιτιστική ανασφάλεια ήταν πιο συχνή μεταξύ των πληθυσμών που είναι ηλικιωμένοι και εκείνων που διαγιγνώσκονται με «καρκίνους του κεφαλιού και του τραχήλου ή του γαστρεντερικού σωλήνα».

Επίσης, η επισιτιστική ασφάλεια επηρεάζεται από το κόστος της θεραπείας του καρκίνου και των διατροφικών προϊόντων. «Οι ασθενείς με χαμηλότερα εισοδήματα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τα συνιστώμενα συμπληρώματα διατροφής που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν βέλτιστη διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας», προσθέτει η Burton-Obanla.

Ένα πρόσθετο εμπόδιο για τους καρκινοπαθείς ήταν η έλλειψη δυνατότητας μεταφοράς που απαιτείται για να φτάσουν στις πηγές τροφίμων, σημαντικά αυξημένη για όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τη μελέτη: «Οι καρκινοπαθείς που ζουν σε αγροτικές περιοχές και εκείνοι που δεν είχαν μέλη της οικογένειας ή φίλους που θα μπορούσαν να παρέχουν βόλτες ή βοήθεια για ψώνια ή την προετοιμασία γευμάτων ήταν πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας».

Ελάχιστοι διατροφολόγοι χρησιμοποιούν διαιτητικά εργαλεία

Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι μόνο δύο διαιτολόγοι χρησιμοποίησαν ένα επικυρωμένο screener και τέσσερις διαιτολόγοι χρησιμοποίησαν άλλα εργαλεία, όπως ερωτήσεις ελέγχου που δημιουργήθηκαν από την τοπική τράπεζα τροφίμων.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους διαιτολόγους ογκολογίας που θα ενισχύσουν τις γνώσεις τους για την επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς και την ικανότητά τους να την ελέγχουν και να την αντιμετωπίζουν με τους ασθενείς τους», εξηγεί στο Nutrition Insight η Anna Arthur, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια διαιτολογίας και διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια διατροφικών επιστημών Amirah Burton-Obania αποκαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς στο να βρίσκουν θρεπτικά τρόφιμα.

“Μπορεί να είναι άρρωστοι από την ασθένεια και τις παρενέργειες της θεραπείας. Πολλοί ασθενείς βιώνουν εξουθενωτική κόπωση που τους εμποδίζει να εργαστούν και εμποδίζει την ικανότητά τους να ακολουθούν τις διατροφικές συστάσεις, να προετοιμάζουν φαγητό και να τρώνε», προσθέτει η Burton-Obania.

Η σοβαρότητα του καρκίνου και ο αντίκτυπος της διατροφής

Οι παράγοντες της ιατρικής, έχουν επισημάνει πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σοβαρότητα του καρκίνου και τις προσπάθειες αποκατάστασης.

Προηγουμένως, η Nestlé Health Science αποκάλυψε τη σημασία της διατροφής σε καρκινοπαθείς και εγκαινίασε μια ψηφιακή πλατφόρμα για να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν τα διατροφικά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές του MIT διαπίστωσαν ότι μια περιορισμένη θερμιδική διατροφή μειώνει τη διαθεσιμότητα λιπαρών οξέων που απαιτούνται για την ανάπτυξη όγκων, μειώνοντας έτσι την καρκινική ανάπτυξη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα