Κόντρα μεταξύ ΕΦΕΤ και Κτηνοτρόφων για τις Ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε για το δελτίο τύπου στις 15/4 λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, με τίτλο: «Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα».
Οι επικρίσεις προέρχονται από τους Έλληνες κτηνοτρόφους και κυρίως από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που χαρακτηρίζει απαράδεκτη την συγκεκριμένη ανακοίνωση του φορέα και ζητά να ανακληθεί άμεσα η οδηγία του ΕΦΕΤ που σύμφωνα με τον ΣΕΚ “ελληνοποιεί” τα εισαγόμενα από τις χώρες της ΕΕ αμνοερίφια καθώς “βαφτίζει” τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν εκτραφεί σε κράτος μέλος της ΕΕ ως Ελληνικά αρκεί να έχουν σφαγεί στην Ελλάδα.
Ο ΣΕΚ αναρωτιέται στην ανακοίνωσή του γιατί στην Ελλάδα δεν εφαρμόζουμε τον Κανονισμό της ΕΕ 1337/2013 που θεσπίζει κανόνες σχετικά με την ένδειξη της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης στην επισήμανση νωπών, διατηρημένων με απλή ψύξη ή κατεψυγμένων κρεάτων και επιπλέον σύμφωνα με τον ΣΕΚ “Ελληνικά”, δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση με τρόπο ικανοποιητικό ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.
Άμεση ήταν η απάντηση του ΕΦΕΤ ο οποίος σε Δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο, κάνει λόγο για άδικη και ανυπόστατη επίθεση εναντίον του, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επίθεση εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες, καθώς κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια όταν ο οδηγίες και το κείμενο προς τους καταναλωτές ήταν ακριβώς το ίδιο και ενημερώνει πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται πάνω στο σφάγιο η χώρα εκτροφής του ζώου για τα αμνοερίφια που σφάζονται σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών και έχουν εκτραφεί σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Άρα, κανένα θέμα νομιμοποίησης ή ελληνοποίησης δεν τίθεται καθότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφαρμόζουν απαρέγκλιτα και ελέγχουν την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας όπως τονίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ
Σε απάντηση δημοσιευμάτων που έλαβαν χώρα το τελευταίο διήμερο σε σχέση με το δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 15/4 «Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο του Πάσχα» και προς ενημέρωση όλων των καταναλωτών, αναφέρουμε τα παρακάτω:
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ένα τυπικό δελτίο τύπου που είναι αμιγώς πληροφοριακό και το οποίο εκδίδεται κάθε έτος την περίοδο του Πάσχα, προκειμένου να έχει πρόσβαση ο κάθε καταναλωτής σε χρήσιμα στοιχεία ενημέρωσης για τις αγορές του, εφέτος έγινε αντικείμενο μιας άδικης και ανυπόστατης επίθεσης εναντίον του ΕΦΕΤ.
Ειδικότερα, το από 15/4 δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και κυκλοφόρησε στα μέσα, είναι ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΛΛΑΚΤΟ με αυτό του 2021, την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο.
Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκε κανείς τόσο για την περσινή ανακοίνωση όσο και για τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ετών που ήταν παρόμοιου περιεχομένου και επειδή, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτοί που δημιούργησαν το ζήτημα αυτό δεν διάβασαν την περσινή ανακοίνωση, δικαιούμαστε να θεωρήσουμε ότι εξυπηρετούνται κάποιες σκοπιμότητες.
Για την πληρέστερη δε ενημέρωση των καταναλωτών επαναλαμβάνουμε ότι το κάθε σφάγιο αμνοεριφίου, οφείλει να φέρει σήμανση καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα χρώματος λαμπρού κυανού, GR, κωδικό σφαγείου και τα αρχικά Ε.Ε.), η οποία τίθεται υπό την εποπτεία του επίσημου κτηνιάτρου. Αυτό αποδεικνύει ότι το σφάγιο έχει ελεγχθεί και είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται πάνω στο σφάγιο η χώρα εκτροφής του ζώου για τα αμνοερίφια που σφάζονται σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών και έχουν εκτραφεί σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε.. Άρα, κανένα θέμα νομιμοποίησης ή ελληνοποίησης δεν τίθεται καθότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφαρμόζουν απαρέγκλιτα και ελέγχουν την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Συμπληρωματικά δε, πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τους καθολικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν εφέτος, την περίοδο του Πάσχα εισήχθησαν 54.000 αμνοερίφια έναντι περίπου 110.000 αμνοεριφίων που εισήχθησαν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο.