Λίγα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συσκευασία είναι μια σημαντική πηγή μόλυνσης στα προϊόντα που μελετήθηκαν.
Mελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Pollution διαπίστωσε πως ακόμα και τα φυτικά τρόφιμα (εναλλακτικά κρέατος) περιέχουν μικροπλαστικά (ΜΡ). Οι ερευνητές συνέκριναν 16 πηγές πρωτεΐνης μεταξύ των οποίων κοτόπουλο, μοσχάρι, θαλασσινά, χοιρινό, τόφου και τρία φυτικά εναλλακτικά με διάφορα επίπεδα επεξεργασίας. Οι ερευνητές, από το Ocean Conservancy και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διαπίστωσαν ότι το 88% των δειγμάτων περιείχαν πλαστικά σωματίδια, δηλαδή ότι και να καταναλώσουμε θα περιέχει πλαστικό!
Εντωμεταξύ μόλις χθες βγήκε στη δημοσιότητα μελέτη σύμφωνα με την οποία ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερού περιέχει περίπου 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα, δηλαδή από δέκα έως 100 φορές περισσότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις.
Στην παρούσα μελέτη, η μέση μόλυνση MP ανά μερίδα μεταξύ των προϊόντων ήταν 74 ± 220 σωματίδια (που κυμαίνονται από 2 ± 2 σωματίδια στο στήθος κοτόπουλου έως 370 ± 580 σε παναρισμένες γαρίδες). Ο μέσος αριθμός MPs που καταναλώθηκαν σε μία μόνο μερίδα για θαλασσινά, κρέας και φυτική πρωτεΐνη ήταν 120, 32 και 40 MPs, αντίστοιχα, δηλαδή τα θαλασσινά είχαν την μεγαλύτερη ποσότητα μικροπλαστικών, με τα φυτικά εναλλακτικά προϊόντα να είναι δεύτερα και τελευταίο σε ΜΡ το κρέας.
Οι συγκεντρώσεις (MPs/g ιστού) διέφεραν μεταξύ των επιπέδων επεξεργασίας, με τα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας να περιέχουν σημαντικά περισσότερα MPs από τα ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, πιθανότατα διότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα υποβάλλονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε επαφή με πλαστικό εξοπλισμό παραγωγής τροφίμων. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ίδιου προϊόντος από διαφορετικές μάρκες ή τύπους καταστημάτων.
Οι βασικότεροι τύπου πλαστικών ήταν ίνες (44%) και θραύσματα (30%) και ακολουθεί το καουτσούκ (19%). Μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό καουτσούκ ανιχνεύτηκε στο μοσχαρίσιο κρέας. Τα πιο συχνά παρατηρούμενα χρώματα MP ήταν το μπλε (34%, ), το μαύρο (27%) και το γκρι (12%).
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μέση ετήσια έκθεση των ενηλίκων σε MPs σε αυτές τις πρωτεΐνες είναι 11.000 ± 29.000 σωματίδια, με μέγιστη εκτιμώμενη έκθεση 3,8 εκατομμύρια MPs/έτος. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός, πως παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται, λίγα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συσκευασία είναι μια σημαντική πηγή μόλυνσης στα προϊόντα που μελετήθηκαν καθώς λίγα MPs που βρέθηκαν στα δείγματα ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του τύπου συσκευασίας τους.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Madeleine H. Milne, Hannah De Frond, Chelsea M. Rochman, Nicholas J. Mallos, George H. Leonard, Britta R. Baechler, Exposure of U.S. adults to microplastics from commonly-consumed proteins, Environmental Pollution, Volume 343, 2024, 123233, ISSN 0269-7491, https://doi.org/10.1016/j.envpol.2023.123233. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749123022352)