Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο από νοθευμένο αλεύρι

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠάνω από 100 άτομα στο νοσοκομείο από νοθευμένο αλεύρι
spot_img

Η νοθεία στο αλεύρι φαγόπυρου μπορεί να συμβεί με την προσθήκη φθηνότερων αλεύρων, όπως το αλεύρι σίτου ή ρυζιού, μειώνοντας την ποιότητά του.

Πάνω από 100 άνθρωποι νοσηλεύονται με τροφική δηλητηρίασης μετά από κατανάλωση νοθευμένου αλεύρου από φαγόπυρο στη βόρεια ινδική πολιτεία Ουταραχάντ, της Ινδίας. Το αλεύρι φαγόπυρου (ή αλλιώς αλεύρι από φαγόπυρο) είναι ένα άλευρο χωρίς γλουτένη που παρασκευάζεται από τους αλεσμένους σπόρους του φυτού φαγόπυρο (επιστημονικά: Fagopyrum esculentum). Δεν είναι δημητριακό και δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που το καθιστά ιδανικό για άτομα με δυσανεξία ή κοιλιοκάκη.

- Advertisement -

Συνολικά 66 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο Coronation και άλλα 44 στο νοσοκομείο Government Doon Medical College, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα στη Σαχαρανπούρ από όπου προμηθεύονταν το αλεύρι από φαγόπυρο. Έχουν ειδοποιηθεί όλα τα άλλα καταστήματα που παρέλαβαν αλεύρι από την ίδια πηγή.

Πώς θα καταλάβετε το νοθευμένο αλεύρι φαγόπυρου

Η νοθεία στο αλεύρι φαγόπυρου μπορεί να συμβεί με την προσθήκη φθηνότερων αλεύρων, όπως το αλεύρι σίτου ή ρυζιού, μειώνοντας την ποιότητά του. Για να καταλάβετε αν το αλεύρι φαγόπυρου δεν είναι νοθευμένο αρχικά διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά. Ελέγξτε ημερομηνία λήξης, παραγωγό και θρεπτικές πληροφορίες. Αναζητήστε αν περιέχει μόνο φαγόπυρο ή και άλλα άλευρα (σιτάρι, ρύζι κ.λπ.).

Δοκιμή με νερό

Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα ποτήρι νερό. Το γνήσιο αλεύρι φαγόπυρου τείνει να διαλύεται. Αντιθέτως, νοθευμένα άλευρα (σιταριού, ρυζιού, άμυλο) επιπλέουν ή κάθονται στον πάτο.

Έλεγχος χρώματος

Το καθαρό αλεύρι φαγόπυρου έχει χαρακτηριστικό καφέ ή γκριζο-καφέ χρώμα. Λευκή ή πολύ ανοιχτή απόχρωση μπορεί να υποδεικνύει νοθεία με άλλο αλεύρι.

Ζύμωμα

Προσπαθήστε να το ζυμώσετε μόνο με νερό. Αν ενώνεται εύκολα και σχηματίζει ελαστική ζύμη, ίσως περιέχει γλουτένη – σημάδι προσθήκης αλευριού σίτου. Το καθαρό φαγόπυρο θα θρυμματιστεί αρχικά και θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να “δέσει”, λόγω έλλειψης γλουτένης.

Προτιμήστε συσκευασμένο αλεύρι από αξιόπιστες μάρκες και αποφύγετε το χύμα προϊόν από παντοπωλεία, όπου οι πιθανότητες νοθείας είναι υψηλότερες.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα πρόσθετα τροφίμων που συνδέονται – σύμφωνα με νέα μελέτη – με κίνδυνο διαβήτη

Νέα μελέτη αναδεικνύει συγκεκριμένα επικίνδυνα μείγματα.

Τι “κρύβεται” πίσω από τις καθημερινές ανακλήσεις τροφίμων λόγω μόλυνσης από μεταλλικά θραύσματα

Αν και οι βιομηχανίες τροφίμων εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τα λάθη δεν μηδενίζονται ακόμη και από τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων.

Το «πότε» μετράει όσο το «τι» : Πως το timing των γευμάτων επηρεάζει την απώλεια βάρους – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Η ώρα που τρώμε είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την όρεξη και τη γενικότερη υγεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα