Η νοθεία στο αλεύρι φαγόπυρου μπορεί να συμβεί με την προσθήκη φθηνότερων αλεύρων, όπως το αλεύρι σίτου ή ρυζιού, μειώνοντας την ποιότητά του.
Πάνω από 100 άνθρωποι νοσηλεύονται με τροφική δηλητηρίασης μετά από κατανάλωση νοθευμένου αλεύρου από φαγόπυρο στη βόρεια ινδική πολιτεία Ουταραχάντ, της Ινδίας. Το αλεύρι φαγόπυρου (ή αλλιώς αλεύρι από φαγόπυρο) είναι ένα άλευρο χωρίς γλουτένη που παρασκευάζεται από τους αλεσμένους σπόρους του φυτού φαγόπυρο (επιστημονικά: Fagopyrum esculentum). Δεν είναι δημητριακό και δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που το καθιστά ιδανικό για άτομα με δυσανεξία ή κοιλιοκάκη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση «μαμούθ» της Nestlé – Αποσύρει από τα καταστήματα σχεδόν 1 εκατομμύριο(!) έτοιμα γεύματα
Συνολικά 66 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο Coronation και άλλα 44 στο νοσοκομείο Government Doon Medical College, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα στη Σαχαρανπούρ από όπου προμηθεύονταν το αλεύρι από φαγόπυρο. Έχουν ειδοποιηθεί όλα τα άλλα καταστήματα που παρέλαβαν αλεύρι από την ίδια πηγή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι νέες ανακλήσεις σαμπουάν και αφρόλουτρων μεγάλης ζήτησης – Δείτε ολόκληρη τη λίστα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υψηλότερος ο κίνδυνος (Κατηγορία Ι) για τα πατατάκια της PepsiCo, Frito Lay που ανακλήθηκαν
Πώς θα καταλάβετε το νοθευμένο αλεύρι φαγόπυρου
Η νοθεία στο αλεύρι φαγόπυρου μπορεί να συμβεί με την προσθήκη φθηνότερων αλεύρων, όπως το αλεύρι σίτου ή ρυζιού, μειώνοντας την ποιότητά του. Για να καταλάβετε αν το αλεύρι φαγόπυρου δεν είναι νοθευμένο αρχικά διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά. Ελέγξτε ημερομηνία λήξης, παραγωγό και θρεπτικές πληροφορίες. Αναζητήστε αν περιέχει μόνο φαγόπυρο ή και άλλα άλευρα (σιτάρι, ρύζι κ.λπ.).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται μπάρες δημητριακών – Περιέχουν μέταλλα από κατεστραμμένο παρασκευαστικό εξοπλισμό
Δοκιμή με νερό
Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα ποτήρι νερό. Το γνήσιο αλεύρι φαγόπυρου τείνει να διαλύεται. Αντιθέτως, νοθευμένα άλευρα (σιταριού, ρυζιού, άμυλο) επιπλέουν ή κάθονται στον πάτο.
Έλεγχος χρώματος
Το καθαρό αλεύρι φαγόπυρου έχει χαρακτηριστικό καφέ ή γκριζο-καφέ χρώμα. Λευκή ή πολύ ανοιχτή απόχρωση μπορεί να υποδεικνύει νοθεία με άλλο αλεύρι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εκλεράκι από το Carrefour μολύνθηκε με σαλμονέλα
Ζύμωμα
Προσπαθήστε να το ζυμώσετε μόνο με νερό. Αν ενώνεται εύκολα και σχηματίζει ελαστική ζύμη, ίσως περιέχει γλουτένη – σημάδι προσθήκης αλευριού σίτου. Το καθαρό φαγόπυρο θα θρυμματιστεί αρχικά και θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να “δέσει”, λόγω έλλειψης γλουτένης.
Προτιμήστε συσκευασμένο αλεύρι από αξιόπιστες μάρκες και αποφύγετε το χύμα προϊόν από παντοπωλεία, όπου οι πιθανότητες νοθείας είναι υψηλότερες.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.