Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
23 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παθογόνα βακτήρια σε Ιταλικά οστρακοειδή (χάβαρα)

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠαθογόνα βακτήρια σε Ιταλικά οστρακοειδή (χάβαρα)
spot_img

Ενημέρωση RASFF από την Ισπανία για αχιβάδες μολυσμένες με E.coli.

Η Ισπανία που εισάγει οστρακοειδή από την Ιταλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για σοβαρό κίνδυνο που εντοπίστηκε σε ένα φορτίο με αχιβάδες λόγω παρουσίας E.coli. Πρόκειται για αχιβάδες του είδους Chamelea gallina (χάβαρα).

Στην Ελλάδα τα Χάβαρα αλιεύονται στη Μυτιλήνη, τη Χαλκιδική και την Πρέβεζα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες των χάβαρων, περίπου το 95% των αλιευμάτων, περίπου 500 τόνοι χάβαρα, κυδώνια και καλόγνωμες, εξάγονται από τη Μυτιλήνη στην Ιταλία όπου και γίνεται μεταποίηση του προϊόντος

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία εντοπίζει E. coli σε Ιταλικά οστρακοειδή. Πριν από ένα περίπου χρόνο είχε ενημερώσει το RASFF για υψηλά επίπεδα E.coli σε μύδια.

Το E. coli είναι ως επί το πλείστον αβλαβές βακτήριο ωστόσο, η κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με ορισμένους τύπους E. coli μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή γαστρεντερική νόσο. Ορισμένοι τύποι παθογόνων (που προκαλούν ασθένειες) E. coli , όπως το Shiga που παράγει τοξίνες E. coli (STEC), μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή. Γενικά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σοβαρές κράμπες στο στομάχι, διάρροια, πυρετό, ναυτία και/ή έμετο.

Το Chamelea gallina εμφανίζεται στις ακτές του Ανατολικού Ατλαντικού, από τη Νορβηγία και τις Βρετανικές Νήσους, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, τη Μαδέρα και τα Κανάρια Νησιά. Βρίσκεται επίσης στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα και είναι άφθονο στην Αδριατική Θάλασσα. To θέμα της παρουσίας E.coli σε οστρακοειδή προέλευσης Ιταλίας έχει ερευνηθεί από επιστήμονες. Μία από αυτές τις μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα πως η παρουσία E. coli σε μύδια εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα από το μέγεθος των βροχοπτώσεων ενώ άλλη έρευνα επίσης σε αχιβάδες Ιταλίας, αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ της μικροβιακής μόλυνσης και της εποχής και της θερμοκρασίας του νερού, όπως και η απορροή υδάτων, από γεωργικές και αστικές εκτάσεις. Τέλος σύμφωνα με το δίκτυο παρακολούθησης για την περιοχή της Αδριατικής,  Algaeadria, σχετικά με τις τιμές E. coli, οι μη συμμορφούμενες τιμές από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο