Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο ασφαλές είναι το σούσι;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο ασφαλές είναι το σούσι;
spot_img

Τα βακτήρια στα ωμά θαλασσινά μπορεί όχι μόνο να προκαλέσουν ασθένειες αλλά και να μεταδώσουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Το σούσι έχει γίνει πλέον δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα πρόσφατα ανακηρύχθηκε το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο premium κύριο μεσημεριανό γεύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την Βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Tesco, αντικαθιστώντας  το σάντουιτς με καπνιστό σολομό το οποίο μέχρι σήμερα κατείχε τα πρωτεία ως το αγαπημένο μεσημεριανό γεύμα της Βρετανίας. 

Κατά γενικό κανόνα, είναι απολύτως ασφαλές να τρώτε αυτό το είδος φαγητού. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το σούσι μπορεί να είναι νόστιμο, εγκυμονεί επίσης κινδύνους για την υγεία, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την κοινωνία γενικότερα.

«Τα βακτήρια στο σούσι, το σασίμι και τα προϊόντα ψαριού κρύου καπνίσματος μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για άτομα που τρώνε συχνά τέτοια τρόφιμα, ειδικά άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, παιδιά και ηλικιωμένους», λέει η Hyejeong Lee επιστήμονας τροφίμων στο Νορβηγικό πανεπιστήμιο επιστήμης και τεχνολογίας ΝTNU. Στη διατριβή της, διερεύνησε διάφορες ποικιλίες βακτηρίων Aeromonas σε προϊόντα θαλασσινών που δεν υφίστανται εκτεταμένη επεξεργασία. Χωρίς θερμική επεξεργασία ή χρήση άλλων αντιβακτηριακών μεθόδων, ο κίνδυνος να γίνουν υψηλά τα επίπεδα βακτηρίων αυξάνεται απότομα.

Η Listeria monocytogenes είναι ίσως το πιο γνωστό παθογόνο βακτήριο που σχετίζεται με ωμά ή ήπια επεξεργασμένα θαλασσινά. Ωστόσο, η επικράτηση του Aeromonas σε αυτού του είδους τα προϊόντα έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες εδώ και αρκετό καιρό.

Η περιορισμένη επεξεργασία δεν αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων

Το σημείο εκκίνησης της Lee ήταν τα προϊόντα ψαριών που είναι άμεσα διαθέσιμα στη νορβηγική αγορά. Έλεγξε αυτά τα προϊόντα για βακτήρια Aeromonas .

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ήπια επεξεργασία που λαμβάνουν αυτά τα προϊόντα ψαριών δεν εγγυάται ότι θα ανασταλεί η ανάπτυξη των βακτηρίων Aeromonas », είπε η Lee. Με άλλα λόγια, η επεξεργασία του σούσι, του σασίμι και των ψαριών κρύου καπνίσματος είναι αναποτελεσματική στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «Η πλειονότητα αυτών των παραλλαγών του Aeromonas είναι πιθανώς παθογόνοι και συχνά υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με αυτές. Τα Aeromonas συχνά αγνοούνται όταν μιλάμε για την ασφάλεια των τροφίμων. Νομίζω ότι η έρευνά μου υπογραμμίζει ότι η βιομηχανία τροφίμων πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά τα βακτήρια».

Μπορεί να μεταδώσει αντοχή στα αντιβιοτικά

Κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα, ένας άλλος παράγοντας είναι ακόμη πιο σημαντικός. Τα βακτήρια Aeromonas στη θάλασσα συχνά ανταλλάσσουν γενετικό υλικό με άλλα βακτήρια. Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές εάν αυτό το γενετικό υλικό προέρχεται από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

«Ορισμένα στελέχη του Aeromonas μπορούν επίσης να μεταδώσουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά από τον έναν τύπο βακτηρίου στον άλλο. Η κατανάλωση θαλασσινών που έχουν μολυνθεί από ανθεκτικά βακτήρια είναι ένας πιθανός τρόπος με τον οποίο αυτά τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τα θαλάσσια ζώα και το περιβάλλον στον άνθρωπο», καταλήγει η Lee.

Πρόληψη

Οι μέθοδοι πρόληψης περιλαμβάνουν συστηματική παρακολούθηση και λήψη δειγμάτων σε περιβάλλοντα παραγωγής, εύρεση καλών δεικτών παρακολούθησης, εφαρμογή μέτρων όταν ανιχνεύονται πολυανθεκτικά βακτήρια σε ομάδες ζώων, εμβολιασμός, καθώς και εργασία εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στην παραγωγή τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Η αυστηρή ρύθμιση από τις αρχές είναι ίσως το πιο σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων. Ωστόσο, τα άτομα μπορούν να κάνουν τη διαφορά επιλέγοντας ακατέργαστα προϊόντα από χώρες που χρησιμοποιούν μόνο μικρές ποσότητες αντιβιοτικών στην υδατοκαλλιέργεια, όπως η Νορβηγία.

Τα ανθεκτικά βακτήρια είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Δεν προκαλούν περισσότερες ασθένειες από άλλα βακτήρια, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, επειδή δεν δρουν όλοι οι τύποι αντιβιοτικών εναντίον τους. Στη χειρότερη περίπτωση, το αντιβιοτικό δεν λειτουργεί καθόλου.

Αναφορά: Hye-Jeong Lee, Julia E. Storesund, Bjørn-Tore Lunestad, Sunniva Hoel, Jørgen Lerfall, Anita Nordeng Jakobsen. Ανάλυση ολικής αλληλουχίας γονιδιώματος του Aeromonas spp. απομονωμένα από έτοιμα προς κατανάλωση θαλασσινά: αντιμικροβιακή αντοχή και λοιμογόνοι παράγοντες . Frontiers in Microbiology, Ιούνιος 2023. https://doi.org/10.3389/fmicb.2023.1175304


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Frontiers in Microbiology

DOI

10.3389/fmicb.2023.1175304

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο