Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιομηχανία τόνου: Το σύνδρομο Mushy Tuna προκαλεί τεράστιες οικονομικές απώλειες

ΑρχικήΝέαΑλιείαΒιομηχανία τόνου: Το σύνδρομο Mushy Tuna προκαλεί τεράστιες οικονομικές απώλειες
spot_img

Τεράστιες ποσότητες τόνου απορρίπτονται κάθε χρόνο λόγω του συνδρόμου Mushy Tuna.

Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για ένα βιώσιμο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων. Ο ταχέως αναπτυσσόμενος τόνος συμβάλλει καθοριστικά στους παγκόσμιους διατροφικούς στόχους. Ο τόνος συνεισφέρει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία ετησίως, με τα παγκόσμια αλιεύματα να αυξάνονται σταθερά. Αυτή η αύξηση οφείλεται εν μέρει στη ζήτηση για κονσέρβες τόνου, ως μια απλή και βολική επιλογή θαλασσινών, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το 2018, τα κονσερβοποιία παρήγαγαν 4,1 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τόνου, ο οποίος είχε τελική αξία σχεδόν 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αλιευμάτων χάνεται, λόγω προβλημάτων ποιότητας της σάρκας, ένα από τα οποία είναι, το σύνδρομο Mushy Tuna Syndrome (MTS). 

Η σάρκα του τόνου που έχει προσβληθεί από το MTS γίνεται μαλακή και παχύρρευστη, ακατάλληλη για κονσερβοποίηση ή ανθρώπινη κατανάλωση, με αποτέλεσμα τη μεγάλη σπατάλη μερικώς επεξεργασμένου υλικού. Ενώ το MTS μπορεί να επηρεάσει και τα ωμά ψάρια, προκαλεί κυρίως μεγάλο αριθμό απορρίψεων και υποβάθμιση των επεξεργασμένων ψαριών για κονσερβοποίηση. Το MTS μπορεί να αναγνωριστεί ως ένα λευκό, μαλακό εξίδρωμα στην περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα στη ραχοκοκαλιά του ψαριού.

Αυστραλοί ερευνητές ασχολήθηκαν με τον επιπολασμό του MTS παγκοσμίως ερευνώντας τη βιομηχανία τόνου μέσω ερωτηματολογίου σε 32 εταιρείες από 14 χώρες. Το 97% αναγνώρισε το MTS ως ένα ζήτημα που επηρεάζει κατά κύριο λόγο το είδος τόνου skipjack ( Katsuwonus pelamis). Ο τόνος skipjack είναι η κυρίαρχη ποικιλία τόνου, που αποτελεί το 57% των παγκόσμιων αλιευμάτων, και σύμφωνα με πληροφορίες πωλείται σχεδόν σε κάθε περιοχή του κόσμου. Ως εκ τούτου, δεδομένης της σημασίας του τόνου skipjack, η αξιολόγηση των αιτιών του MTS, του μεγέθους του και των επιπτώσεών του, είναι ουσιαστικά βήματα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της απώλειας μετά τη συγκομιδή σε μια αλυσίδα αξίας τόνου, η οποία περιλαμβάνει γενικά τη συγκομιδή, την αποθήκευση , επεξεργασία και μάρκετινγκ. Kαι ενώ υπάρχουν αναφορές για την εμφάνιση MTS, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την έκταση αυτού του ζητήματος στη βιομηχανία τόνου. 

Η μελέτη έδειξε πως το κόστος των απορρίψεων που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες από το 2017 έως το 2019 διέφερε πολύ και κυμαινόταν, από λιγότερο από 1000 δολάρια ετησίως έως πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια! Το μεσαίο κόστος ήταν πάνω από 60.000 δολάρια και το μέσο ποσοστό απόρριψης ήταν 1,8%. Η εμφάνιση MTS σύμφωνα με τους ερευνητές είναι εποχιακή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες που εμφανίζουν MTS ανέφεραν αυξητική τάση εμφάνισης. Επίσης το 97% εμφάνισε MTS σε τόνο που προοριζόταν για κονσερβοποίηση. Οι αντιλήψεις του κλάδου υποδηλώνουν ότι οι αιτίες του MTS σχετίζονται με περιβαλλοντικούς, φυσιολογικούς και βιολογικούς παράγοντες. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, το αναπαραγωγικό στάδιο, η συμπεριφορά των ψαριών κατά το τάισμα και η πιθανή επίδραση των τεχνικών συγκομιδής και των επακόλουθων μεθόδων κατάψυξης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αγχωτική μυϊκή δραστηριότητα και τελικά να επηρεάσουν το pH των ψαριών, είναι όλοι πιθανοί εξωγενείς και εγγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν MTS. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν ότι το MTS είναι διαδεδομένο στη βιομηχανία και καταδεικνύουν την ανάγκη προσδιορισμού στρατηγικών βελτίωσης για τους αλιείς και τους μεταποιητές για την ελαχιστοποίηση της απώλειας και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα καταγγελία στο Cibum για σάπιο ψωμί μεγάλης ελληνικής αρτοβιομηχανίας – Ο ψευδής ισχυρισμός της εταιρείας στην καταναλώτρια

Νέο σοκ καταναλωτή από ίδιο προϊόν της εταιρείας Κατσέλης - Η αρτοβιομηχανία υποστήριξε πως η προηγούμενη καταγγελία ήταν ψευδής και πως ο καταναλωτής ζήτησε συγνώμη!

Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα

Υπεύθυνη η ψεκασμένη φράουλα με ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από πέρσι

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο