Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Φουσκωμένες” συσκευασίες: Έχει χαλάσει το τρόφιμο; Τι γίνεται με τα πατατάκια;

ΑρχικήΝέαΣυσκευασία"Φουσκωμένες" συσκευασίες: Έχει χαλάσει το τρόφιμο; Τι γίνεται με τα πατατάκια;
spot_img
spot_img

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση φαγητού από διογκωμένες συσκευασίες;

   Ορισμένα συσκευασμένα προϊόντα, είναι προορισμένα να διατηρούνται σε αέρα υπό συγκεκριμένες συνθήκες και αναλόγως το τρόφιμο, διαφορετικοί τύποι συσκευασίας τροφίμων χρησιμοποιούν διαφορετική ποσότητα αέρα. Ωστόσο ορισμένες φορές παρατηρούμε ασυνήθιστα διογκούμενες συσκευασίες που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν είναι ασφαλείς προς κατανάλωση.

   Ο Wei Zhang, καθηγητής επιστήμης τροφίμων και ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις, λέει στο TasteOfHome, ότι η φουσκωμένη συσκευασία των τροφίμων δεν σημαίνει πάντα ότι το φαγητό μέσα είναι επικίνδυνο για κατανάλωση. Τα ευπαθή τρόφιμα όπως το τυρί και τα λουκάνικα συσκευάζονται συχνά με λίγο ή καθόλου αέρα για την πρόληψη της ανάπτυξης μικροοργανισμών. Ορισμένα άλλα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, συσκευάζονται με επιπλέον αέρα για να διατηρηθεί η υφή και να αποφευχθεί η ζημιά και αυτό είναι φυσιολογικό. 

   Επίσης λέει πως μια διογκωμένη συσκευασία μπορεί να οφείλετε στο υψόμετρο της εκάστοτε περιοχής που τη φιλοξενεί. “Εάν ζείτε σε μια περιοχή μεγάλου υψομέτρου, μια συσκευασία τροφίμων μπορεί να διογκωθεί επειδή η πίεση του αέρα μέσα στη συσκευασία είναι υψηλότερη από την πίεση του αέρα στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, το φαγητό είναι ασφαλές”, λέει.

Αλλά οι περισσότερες φουσκωμένες συσκευασίες τροφίμων προκαλούνται όταν μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ευπαθή τρόφιμα παράγουν αέριο, όπως διοξείδιο του άνθρακα. Μερικοί από αυτούς τους μικροοργανισμούς προκαλούν αλλοίωση των τροφών και άλλοι μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τροφική δηλητηρίαση.

    H Meredith Carothers, εμπειρογνώμονας ασφάλειας των τροφίμων στην Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, λέει στο EatingWell ότι αυτός ο τύπος αλλοίωσης μπορεί να προκαλέσει ανιχνεύσιμες οσμές, αλλά «η ανίχνευση μιας οσμής δεν είναι μια αξιόπιστη μέθοδος αναγνώρισης για το πότε έχει συμβεί αλλοίωση». Επομένως, εάν η συσκευασία σας φαίνεται λίγο φουσκωμένη και υπάρχει μια εμφανής μυρωδιά, είναι πιθανώς καλύτερο να την πετάξετε ή να την επιστρέψετε στο ράφι, εάν είναι ακόμα εντός της καλύτερης ημερομηνίας.

Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα κονσερβοποιημένα αγαθά, τα οποία μπορούν να διογκώνονται λόγω βακτηρίων. Στην περίπτωση των κονσερβοποιημένων αγαθών, αυτό μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει παρουσία Clostridium botulinum, το οποίο είναι ένα βακτήριο που παράγει αλλαντική τοξίνη, η οποία προκαλεί δηλητηρίαση ή να προκαλέσει και το θάνατο ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Από την άλλη, τα βαθουλώματα είναι κάτι διαφορετικό. Αν το βαθούλωμα είναι ασήμαντο και δεν έχει σπάσει τη σφράγιση του κουτιού, είναι μάλλον εντάξει.

   Σύμφωνα με τον Zhang, το φούσκωμα μπορεί να συμβεί σε όλα τα είδη τροφίμων, ωστόσο, για αποξηραμένα και χαμηλής υγρασίας τρόφιμα, όπως οι σταφίδες ή το φυστικοβούτυρο, είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η περιεκτικότητα σε υγρασία σε αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που χρειάζονται οι μικροοργανισμοί για να αναπτυχθούν.

Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων χρησιμοποιούν συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, ή MAP, προσθέτοντας σκόπιμα αέρια για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος.

Η MAP είναι ο λόγος για τον οποίο μια σακούλα με chips πατάτας φαίνεται φουσκωμένη: το άζωτο εισάγεται για να κρατήσει τα chips πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς και για να βοηθήσει τα τρόφιμα να αποφύγουν τη μηχανική καταπόνηση κατά τη μεταφορά. Μόλις ανοίξει ένα πακέτο MAP, ωστόσο, τα τρόφιμα θα υποβαθμιστούν με κανονικό ρυθμό.

   Αν λοιπόν η συσκευασία σας φαίνεται φουσκωμένη, αξίζει πρώτα να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης ή χρήσης, να προσέχετε τυχόν εμφανείς μυρωδιές και να αναζητήσετε τυχόν ανοίγματα ή σκισίματα στη συσκευασία. Ο  Zhang προτείνει  να μην αγοράζετε προϊόντα με φουσκωμένη συσκευασία. Αποθηκεύστε το φαγητό σας σωστά στις προβλεπόμενες συνθήκες. Αποφύγετε την έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή ηλιακό φως, που μπορεί να βλάψει τη συσκευασία των τροφίμων.

«Αν το τρόφιμο είναι ημέρες ή και εβδομάδες μετά την εκτυπωμένη ημερομηνία λήξης και η συσκευασία είναι φουσκωμένη με τρόπο που δεν υποτίθεται ότι είναι στην κανονική και αρχική του συσκευασία, είναι πάντα καλή ιδέα να απορρίπτετε αυτά τα τρόφιμα για λόγους ασφαλείας. », λέει.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σταφυλόκοκκος η αιτία των τροφικών δηλητηριάσεων των 63 μαθητών στη Λαμία

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθενειών που προκαλούνται από το παθογόνο βακτήριο Staphylococcus aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων.

Μήνυση στον Αυγενάκη μετά τις καταγγελίες Χαρουτουνιάν για απευθείας αναθέσεις

Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσαν Κόκκαλης - Αυλωνίτης για τις καταγγελίες του προέδρου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» κατά Αυγενάκη.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα