Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο επιβλαβή είναι τα βακτήρια που έχουμε στην κουζίνα μας; Η επιστήμη μίλησε…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο επιβλαβή είναι τα βακτήρια που έχουμε στην κουζίνα μας; Η επιστήμη μίλησε…
spot_img

Έρευνα σε οικιακές κουζίνες πέντε Ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology, τα βακτήρια που βρέθηκαν σε 74 κουζίνες που διαδίδονται σε 5 ευρωπαϊκές χώρες  (Γαλλία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ρουμανία) ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή. Η ομάδα γνώριζε ότι επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω των μολυσμένων τροφίμων και την ανθρώπινης επαφής και ότι ο τύπος αυτών των βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας στην ηπειρωτική Ευρώπη. 

Στη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα πληθυσμών βακτηρίων από νεροχύτες, σανίδες κοπής, πάγκους, λαβές και σκεύη καθαρισμού – σφουγγάρια και πανιά – που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες.

Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλότητα μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν 8 βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες που έγινε δειγματοληψία, τις οποίες χαρακτήρισαν ως «πυρηνική μικροχλωρίδα». Αυτά περιελάμβαναν Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus .

Στην έκθεση, οι συγγραφείς τόνισαν ότι η βασική μικροχλωρίδα παρέμεινε παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών στη μελέτη. Επίσης τα βακτήρια ήταν ίδια παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής φαγητού, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, τα οποία επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο