Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος σοβαρής βλάβης στον εγκέφαλο από τα γεύματα fast food – Επιστημονική πειραματική μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚίνδυνος σοβαρής βλάβης στον εγκέφαλο από τα γεύματα fast food - Επιστημονική πειραματική μελέτη
spot_img

Διατροφή με λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στον εγκέφαλο των εφήβων σύμφωνα με ερευνητές του USC.

   Μια διατροφή αποτελούμενη από πρόχειρο φαγητό σε εφήβους μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης του εγκεφάλου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, έδειξε νέα μελέτη σε αρουραίους, που διεξήχθη από ερευνητές του USC και δημοσιεύεται στο περιοδικό Behavior, and Immunity. «Αυτό που βλέπουμε όχι μόνο σε αυτό το έγγραφο, αλλά και σε κάποια άλλη πρόσφατη δουλειά μας, είναι ότι αν αυτοί οι αρουραίοι μεγάλωσαν με αυτή τη δίαιτα πρόχειρου φαγητού, τότε έχουν αυτές τις διαταραχές της μνήμης που δεν υποχωρούν», είπε ο Scott Kanoski. καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Κολέγιο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών του USC Dornsife. 

  Κατά την ανάπτυξη της μελέτης, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη προηγούμενη έρευνα που είχε δείξει μια σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και της νόσου του Alzheimer. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητος για τη μνήμη και λειτουργίες όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και η ακούσια μυϊκή κίνηση. Η ομάδα διερεύνησε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τους νεότερους ανθρώπους που μπορεί να ακολουθούν μια διατροφή γεμάτη λιπαρά και ζάχαρη, δυτική δίαιτα, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία όταν ο εγκέφαλός τους βρίσκεται σε σημαντική ανάπτυξη. 

    Στη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ακετυλοχολίνης μιας ομάδας αρουραίων σε λιπαρή, ζαχαρούχα δίαιτα και σε μια ομάδα ελέγχου αρουραίων, αναλύοντας τις αποκρίσεις του εγκεφάλου τους σε ορισμένες εργασίες που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγξουν τη μνήμη τους. Η ομάδα πραγματοποίησε ένα τεστ μνήμης στον εγκέφαλο των αρουραίων μετά τον θάνατο για σημάδια διαταραγμένων επιπέδων ακετυλοχολίνης. Οι αρουραίοι που έκαναν δίαιτα με πρόχειρο φαγητό δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποιο αντικείμενο είχαν δει προηγουμένως και πού, ενώ εκείνοι στην ομάδα ελέγχου έδειξαν εξοικείωση.

   Ο Kanoski τόνισε ότι η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τον εγκέφαλο όταν συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη. Τόνισε ακόμη ότι σε έναν άλλο γύρο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν η βλάβη της μνήμης σε αρουραίους που εκτρέφονται με δίαιτα Fast food θα μπορούσε να αντιστραφεί με φάρμακα που προκαλούν την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης. Χρησιμοποίησαν δύο φάρμακα, το PNU-282987 και την καρβαχόλη, και διαπίστωσαν ότι με αυτές τις θεραπείες που χορηγήθηκαν απευθείας στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και διαταράσσεται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, η ικανότητα μνήμης των αρουραίων αποκαταστάθηκε.

   Αλλά χωρίς αυτή την ειδική ιατρική παρέμβαση, ο Kanoski είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε πώς μπορούν να αντιστραφούν τα προβλήματα μνήμης από μια δίαιτα με πρόχειρο φαγητό κατά την εφηβεία.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα