Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο επιβλαβή είναι τα βακτήρια που έχουμε στην κουζίνα μας; Η επιστήμη μίλησε…

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο επιβλαβή είναι τα βακτήρια που έχουμε στην κουζίνα μας; Η επιστήμη μίλησε…
spot_img

Έρευνα σε οικιακές κουζίνες πέντε Ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied and Environmental Microbiology, τα βακτήρια που βρέθηκαν σε 74 κουζίνες που διαδίδονται σε 5 ευρωπαϊκές χώρες  (Γαλλία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ρουμανία) ήταν ως επί το πλείστον αβλαβή. Η ομάδα γνώριζε ότι επιβλαβή βακτήρια εισέρχονται στις κουζίνες μέσω των μολυσμένων τροφίμων και την ανθρώπινης επαφής και ότι ο τύπος αυτών των βακτηρίων διέφερε από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, η σαλμονέλα δεν αποτελεί πρόβλημα στη Νορβηγία, αλλά είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία τροφιμογενούς ασθένειας στην ηπειρωτική Ευρώπη. 

Στη μελέτη, οι ερευνητές πήραν δείγματα πληθυσμών βακτηρίων από νεροχύτες, σανίδες κοπής, πάγκους, λαβές και σκεύη καθαρισμού – σφουγγάρια και πανιά – που χρησιμοποιούνται στις κουζίνες.

Παρά τον μεγάλο αριθμό ειδών και τις σημαντικές διαφορές στη βακτηριακή ποικιλότητα μεταξύ των δειγμάτων, οι ερευνητές εντόπισαν 8 βακτηριακά γένη που συνδέονται συνήθως με περιβαλλοντικές πηγές στις περισσότερες από τις κουζίνες που έγινε δειγματοληψία, τις οποίες χαρακτήρισαν ως «πυρηνική μικροχλωρίδα». Αυτά περιελάμβαναν Acinetobacter, Pseudomonas, Enhydrobacter, Enterobacteriaceae, Psychrobacter, Chryseobacterium, Bacillus και Staphylococcus .

Στην έκθεση, οι συγγραφείς τόνισαν ότι η βασική μικροχλωρίδα παρέμεινε παρά τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των κουζινών στη μελέτη. Επίσης τα βακτήρια ήταν ίδια παρά τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής φαγητού, τις διατροφικές συνήθειες και τις διαφορές στην υγιεινή των χεριών και της κουζίνας, τα οποία επηρεάζουν την πιθανότητα μόλυνσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα