Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο πιθανή είναι η τροφική δηλητηρίαση από σούσι;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠόσο πιθανή είναι η τροφική δηλητηρίαση από σούσι;
spot_img

Τα ωμά ψάρια και θαλασσινά μπορεί να περιέχουν βακτήρια, παρασιτικά σκουλήκια, τοξίνες και ιούς που προκαλούν ασθένειες, όπως σαλμονέλα, λιστερίωση και ανισακίαση.

Της Βιργινίας Κιμπουρόπουλου

Αν και οι λοιμώξεις που σχετίζονται με το σούσι είναι ασυνήθιστες, η κατανάλωση σούσι δεν είναι εντελώς ακίνδυνη  ειδικά εάν το ωμό ψάρι ή τα θαλασσινά δεν χειρίζονται και παρασκευάζονται σωστά και σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας τροφίμων.

Το σούσι, εκτός από πεντανόστιμη λιχουδιά είναι μια, λιγότερο συχνή, αλλά πιθανή πηγή τροφιμογενών ασθενειών λόγω της περιεκτικότητάς του σε ωμό ψάρι. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, τα ωμά ψάρια ή τα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν βακτήρια, παρασιτικά σκουλήκια, τοξίνες και ιούς που προκαλούν ασθένειες, όπως σαλμονέλα, λιστερίωση και ανισακίαση.

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, η κατανάλωση ωμού ψαριού ενέχει μικρό κίνδυνο για την υγεία, αλλά μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή των άλλων. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από μια σοβαρή ασθένεια από την κατανάλωση ωμού ή κακοψημένου ψαριού είναι οι έγκυες, βρέφη και παιδιά κάτω από 5 ετών, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Τύποι μολυσματικών ασθενειών που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση σούσι

Μια μόλυνση που μπορεί να σχετίζεται με την κατανάλωση σούσι είναι η ανισακίαση , γνωστή και ως νόσος του σκουληκιού της ρέγγας. Είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλείται από την βρώση σκουληκιών anisakis  σε ωμά ή κακοψημένα ψάρια ή θαλασσινά. Τα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν έμετο, ναυτία και έντονο κοιλιακό άλγος, μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής.

Η λιστερίωση είναι, επίσης πολύ πιθανόν να προκληθεί από σούσι. Αυτή η μόλυνση προκαλείται από τα βακτήρια λιστέρια που βρίσκονται στα ωμά θαλασσινά, στα καπνιστά ψάρια και άλλους τύπους ωμών τροφών όπως τα λαχανικά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η μόλυνση προκαλεί ήπιες ασθένειες με πυρετό και συμπτώματα διάρροιας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και μηνιγγίτιδα εάν μολύνει το νευρικό σύστημα, σε πιο ευπαθείς ομάδες.

Η σαλμονέλα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφικής δηλητηρίασης. Μπορεί να προκληθεί από διάφορα τρόφιμα, αλλά το σούσι και τα καπνιστά θαλασσινά αποτελούν υψηλότερο κίνδυνο, επειδή περιέχει ωμά ψάρια και φύκια. Τα συμπτώματα της νόσου, που περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια και πυρετό, μπορεί να εμφανιστούν εντός έξι ωρών ή έως και έξι ημερών από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα υποχωρούν εντός επτά ημερών για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες για άλλους.

Ενδείξεις τροφικής δηλητηρίασης μετά από κατανάλωση σούσι

Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης από σούσι μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας και το μικρόβιο. Οι πιο κοινές ενδείξεις είναι υψηλός πυρετός, στομαχικές διαταραχές, ναυτία, συχνοί εμετοί, διάρροια και αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν από 30 λεπτά έως μέρες για να αναπτυχθούν και η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μολυσματική ασθένεια που έχετε προσβληθεί.

Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως διάρροια και έμετο, θα πρέπει να πάρετε περισσότερα υγρά για να αποτρέψετε την αφυδάτωση. Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν ή εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα  όπως αιματηρή διάρροια, υψηλό πυρετό, αιματηρά ούρα ή σημεία σοβαρής αφυδάτωσης (όπως ξηροστομία ή ελάχιστη έως καθόλου ούρηση), θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Πώς να αποφύγετε ασθένειες που σχετίζονται με το σούσι

Εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους να κολλήσετε μια ασθένεια που σχετίζεται με το σούσι, είναι καλύτερο να αποφύγετε να φτιάχνετε σπιτικό σούσι, εκτός αν είστε καλά εκπαιδευμένοι σε αυτό και γνωρίζετε τους κανονισμούς για την παρασκευή και της συντήρησή του. Πρέπει, επίσης, το σούσι να καταναλώνεται άμεσα. Σε περίπτωση, όμως, που θελήσετε να το φάτε πιο μετά, διατηρήστε το στο ψυγείο ως και 24 ώρες, όχι περισσότερο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο