ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΚαλό νέο: Μείωση - έστω και μικρή - στον Δείκτη τιμών Τροφίμων...

Καλό νέο: Μείωση – έστω και μικρή – στον Δείκτη τιμών Τροφίμων του FAO, τον Απρίλιο

2 λεπτά ανάγνωσης

O Δείκτης τιμών για τα  φυτικά έλαια, μειώθηκε κατά 5,7% τον Απρίλιο, με μειώσεις σε φοινικέλαιο, ηλιέλαιο και σογιέλαιο, αλλά σημειώθηκε ρεκόρ αύξησης στο κρέας βοοειδών και πουλερικών

Οι παγκόσμιες τιμές των βασικών τροφίμων μειώθηκαν τον Απρίλιο μετά από ένα μεγάλο άλμα τον προηγούμενο μήνα, που οδήγησε στη μέτρια πτώση των τιμών των φυτικών ελαίων και των δημητριακών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

- Advertisement -

Στις 158,5 μονάδες διαμορφώθηκε ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO κατά μέσο όρο τον Απρίλιο του 2022, μειωμένος κατά 0,8% συγκριτικά με το Μάρτιο, αλλά και  29,8% υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2021.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας το μηνιαίο δείκτη τιμών του FAO, συγκεκριμένα για τα  φυτικά έλαια, αυτός μειώθηκε κατά 5,7% τον Απρίλιο, με μειώσεις σε φοινικέλαιο, ηλιέλαιο και σογιέλαιο. Αυτό, αν και προσδίδει ανακούφιση στα νοικοκυριά παγκοσμίως, ειδικά σε χώρες που έχουν υποφέρει ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού τροφίμων και χαμηλά εισοδήματα, αλλά οι τιμές και πάλι, παρά την κάθοδό τους παραμένουν υψηλές. 

- Advertisement -

Στα σιτηρά έχουμε μείωση του δείκτη κατά  0,7 μονάδες τον ίδιο μήνα. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%, γεγονός που επηρεάστηκε από τη μείωση της διαθεσιμότητας από Ρωσία και Ουκρανία λόγω του πολέμου και την πτώση των καλλιεργειών των ΗΠΑ, αλλά, ταυτόχρονα η αύξηση της παραγωγής της Ινδίας συνέβαλε στην παραμονή του ποσοστού αύξησης σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 2,3%, ενισχυμένες από την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και την Εγγύς Ανατολή. Αύξηση κατά 3,3% βλέπουμε και στη ζάχαρη, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών αιθανόλης και της αργής έναρξης της συγκομιδής στη Βραζιλία.

Νέο ρεκόρ αύξησης παρατηρείται και στις τιμές του κρέατος κατά 2,2%, με πουλερικά και τα βοοειδή να επηρεάζονται ιδιαιτέρως. Οι τιμές του κρέατος πουλερικών επηρεάστηκαν από τις διαταραχές στις εξαγωγές από την Ουκρανία και τα αυξανόμενα κρούσματα γρίπης των πτηνών, ειδικά στην Ευρώπη. Τέλος, στα γαλακτοκομικά σημειώνεται αύξηση κατά 0,9% στον ίδιο δείκτη, λόγω μείωσης στην παγκόσμια προσφοράς (Δυτική Ευρώπη, Ωκεανία). Οι παγκόσμιες τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της αύξησης σε τιμές φυτικών λαδιών και μαργαρίνης.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.

Frozen yogurt ή παγωτό; Ποιο επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο

Η διατροφική εικόνα των δύο δημοφιλών γλυκών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται