Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πυρετός Lassa: Μεταδίδεται από τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης που έχουν μολυνθεί – Ένας νεκρός στη Βρετανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠυρετός Lassa: Μεταδίδεται από τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης που έχουν μολυνθεί - Ένας νεκρός στη Βρετανία
spot_img

Ως δυνητική πανδημία χαρακτηρίστηκε ο πυρετός Lassa καθώς την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ο πρώτο θάνατος ασθενούς στη Βρετανία. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) επιβεβαίωσε ότι το άτομο ήταν μεταξύ των τριών ατόμων νότια των συνόρων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Πιστεύεται ότι δύο από τις περιπτώσεις συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στη Δυτική Αφρική. H μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει μέσω της έκθεσης σε τρόφιμα ή είδη οικιακής χρήσης.

Τι είναι ο πυρετός Lassa;

Ο πυρετός Lassa έχει περιγραφεί ως μια «οξεία ιογενής αιμορραγική ασθένεια» που προκαλείται από τον ιό Lassa. Ο ιός έχει γίνει ενδημικός σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Αφρικής και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει στο παρελθόν μόνο οκτώ περιπτώσεις πυρετού Lassa από το 1980. Μέχρι στιγμής, τρία κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί πρόσφατα στην Αγγλία τις τελευταίες ημέρες.

Πόσο μεταδοτικός είναι ο πυρετός Lassa;

Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της έκθεσης σε τρόφιμα ή είδη οικιακής χρήσης τα οποία έχουν μολυνθεί από ούρα ή κόπρανα μολυσμένων αρουραίων. Ο ιός Lassa μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων σωματικών υγρών όπως αίμα, ούρα, κόπρανα ή άλλες σωματικές εκκρίσεις. Δεν υπάρχουν στοιχεία μετάδοσης, παρόμοια με αυτή του Covid-19 .

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι περίπου το 80% όσων έχουν κολλήσει τον ιό δεν έχουν συμπτώματα. Όμως μία στις πέντε λοιμώξεις καταλήγει σε σοβαρή ασθένεια, όπου ο ιός επηρεάζει πολλά όργανα όπως το ήπαρ, τη σπλήνα και τα νεφρά. Η περίοδος επώασης του πυρετού Lassa κυμαίνεται από έξι έως 21 ημέρες.

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν με πυρετό γενική αδυναμία και κακουχία. Μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να ακολουθήσει πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυϊκός πόνος, πόνος στο στήθος, ναυτία, έμετος, διάρροια, βήχας και κοιλιακό άλγος.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ λένε ότι τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν πρήξιμο του προσώπου, υγρό στην πνευμονική κοιλότητα, αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη, τον κόλπο και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών που επιζούν από τη νόσο λέγεται ότι πάσχουν από κώφωση. Στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, η ακρόαση επανέρχεται εν μέρει μετά από έναν έως τρεις μήνες.

Ο θάνατος λέγεται ότι συμβαίνει εντός 14 ημερών από την έναρξη της μόλυνσης σε θανατηφόρες περιπτώσεις.

Πηγή: dailyrecord

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο