Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
8.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Σοβαρές ανησυχίες για το ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα δημοφιλή στα παιδιά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Σοβαρές ανησυχίες για το ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα δημοφιλή στα παιδιά
spot_img

Το ακρυλαμίδιο είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα ασφάλειας των τροφίμων που παραμένουν άλυτα, χωρίς αυστηρά όρια και επίσημους ελέγχους σχετικά με την παρουσία αυτού του καρκινογόνου και γονιδιοτοξικού ρύπου στα τρόφιμα.

Η SAFE Food Advocacy Europe εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία των παιδιών και των εφήβων και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει αποτελεσματική δράση για την αναθεώρηση των πολύ ήπιων κανόνων που ισχύουν.

Ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα

«Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε αμυλούχα τρόφιμα κατά τη διάρκεια μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας – συμπεριλαμβανομένου του τηγανίσματος, του ψησίματος, του καβουρδίσματος και της βιομηχανικής επεξεργασίας – στους +120°C και της χαμηλής υγρασίας.

Η κύρια χημική διαδικασία που την προκαλεί είναι γνωστή ως αντίδραση Maillard, η οποία “σκουραίνει” τα τρόφιμα και επηρεάζει τη γεύση τους.

Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται από σάκχαρα και αμινοξέα (κυρίως ένα που ονομάζεται ασπαραγίνη) που υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα. Το ακρυλαμίδιο βρίσκεται σε προϊόντα όπως τσιπς, τηγανητές πατάτες, ψωμί, μπισκότα και καφές» (EFSA).

Υφιστάμενοι κανόνες

Η επιστημονική κοινότητα αποσαφηνίζει εδώ και περίπου είκοσι χρόνια τους συσχετισμούς μεταξύ της διατροφικής έκθεσης στο ακρυλαμίδιο, αφενός, και των κινδύνων όγκων με βλάβη του DNA σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Ήδη το 2005 η EFSA επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που εξέφρασε η JECFA (Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών/ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων), αλλά μόλις το 2015 δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη επιστημονική αξιολόγηση σχετικά με το θέμα αυτό.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον κανονισμό ΕΕ 2017/2158, περιορίστηκε να συστήσει την υιοθέτηση ορθών πρακτικών για τον μετριασμό του σχηματισμού ακρυλαμιδίου και τον καθορισμό «τιμών αναφοράς» για τις διάφορες κατηγορίες τροφίμων που διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο, ούτε η παρακολούθηση των κρατών μελών ούτε οι μεταγενέστερες συστάσεις έχουν επιλύσει τον σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ο οποίος έχει επίσης επαληθευτεί στην Ιταλία με ειδική έρευνα.

Κανόνες σε εξέλιξη

Η απαραίτητη μεταρρύθμιση αναμένεται στις Βρυξέλλες, το 2022, μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ενώσεις καταναλωτών όπως η SAFE, η Foodwatch και η BEUC έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την ανεπάρκεια των ισχυόντων κανονισμών. Μια μελέτη που διεξήχθη σε 10 χώρες μέλη σχετικά με περισσότερα από 500 τρόφιμα, έδειξε υπερβολικά επίπεδα ακρυλαμιδίου, σε σημείο που τα 2/3 των μπισκότων δεν ήταν κατάλληλα για κατανάλωση από παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.

Ως εκ τούτου, το σχέδιο μεταρρύθμισης θα πρέπει να εισαγάγει ανώτατα όρια για το ακρυλαμίδιο στις διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως προβλέπεται. Και σε κάθε περίπτωση αυτά τα όρια πρέπει να μειωθούν – εξηγεί η Floriana Cimmarusti, γενική γραμματέας της SAFE – διότι «με τα σημερινά επίπεδα και με αυτά που προτείνει η Επιτροπή, η πιθανότητα τα παιδιά μας να πάρουν ένα ποσό επικίνδυνο για την υγεία τους είναι πολύ υψηλή».

Επίσημοι έλεγχοι και διαχείριση κινδύνων

Οι κοινοποιήσεις από τις χώρες μέλη στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) κατά την περίοδο 2020-2021 αποκαλύπτουν επιμόλυνση με ακρυλαμίδιο μεταξύ 497 και 2690 μg/kg, ίση με 4-5 φορές τις τιμές αναφοράς που προβλέπονται επί του παρόντος στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν υφίστανται έλεγχοι και η διαχείριση των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων συχνά καθυστερεί, αφήνοντας απροστάτευτους τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

“Το σύστημα επίσημων ελέγχων δεν βοηθά στη μείωση του κινδύνου κυκλοφορίας μολυσμένων προϊόντων στα τραπέζια μας. Διότι μέχρι σήμερα – από τη στιγμή που ένα κράτος μέλος συνειδητοποιεί αναλυτικά ότι υπάρχει ένα μολυσμένο προϊόν έως όταν προειδοποιήσει άλλα κράτη μέσω του RASFF – περνούν κατά μέσο όρο 15 με 30 ημέρες», δήλωσε η Φλοριάνα Τσιμαρούστι από τη SAFE.

Ακρυλαμίδιο, τα όρια που προτείνει η SAFE

Η ευρωπαϊκή ένωση καταναλωτών SAFE, στη θέση της που εκφράστηκε στις Βρυξέλλες στις 17.2.22, «συμφωνεί με την Επιτροπή όσον αφορά την υπεράσπιση του ενδιαφέροντος για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας, αλλά προτείνει έντονα την έγκαιρη υιοθέτηση των μέγιστων επιπέδων ακρυλαμιδίου».

Τα ανώτατα όρια μόλυνσης που προτείνει η SAFE για κάθε κατηγορία τροφίμων, αναφέρονται παρακάτω. Έχουν ληφθεί υπόψη τα υφιστάμενα επίπεδα αναφοράς και η ανάγκη μείωσης της έκθεσης των παιδιών στο ακρυλαμίδιο, καθώς και οι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία που απορρέουν από αυτό.

Μπισκότα και βάφλες

Τα μπισκότα και οι βάφλες καταναλώνονται από παιδιά όλων των ηλικιών, ακόμη και κάτω των τριών ετών.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται:

– για όλα τα μπισκότα και τις βάφλες, ορίστε ένα μέγιστο όριο ακρυλαμιδίου 300 μg/kg (αντί για τα 350 μg/kg που προβλέπονται τώρα ως επίπεδο αναφοράς),

– για τα τυποποιημένα μπισκότα που απευθύνονται σαφώς στα παιδιά, καθορίστε το ίδιο όριο που ορίζεται για τα «μπισκότα και παξιμάδια για βρέφη και μικρά παιδιά» (ανώτατο όριο αναφοράς 150 μg/kg 200 μg/kg).

Κράκερς

Η αναφορά και τα μέγιστα επίπεδα που συζητούνται στις Βρυξέλλες (400 μg/kg και 500 μg/kg) «είναι απίθανο να προστατεύσουν τον νεαρό πληθυσμό από την υπερβολική έκθεση στο ακρυλαμίδιο», εξηγεί ο ειδικός Luigi Tozzi της SAFE.

Σύμφωνα με τη SAFE, δεν πρέπει να σημειώνεται υπέρβαση των 300 μg/kg, δεδομένου ότι τα προϊόντα αυτά στις διάφορες μορφές τους (π.χ. πρέτσελ) χορηγούνται επίσης συνήθως στα παιδιά.

Τηγανητές πατάτες και παρόμοια προϊόντα

Οι τηγανητές πατάτες και τα παρόμοια, στις αναλύσεις που διενήργησαν διάφορες ενώσεις καταναλωτών, αποκάλυψαν μέση περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο 1129 μg/kg. Στο σύστημα RASFF καταγράφηκε μέγιστο 2690 μg/kg.

Ένα επίπεδο αναφοράς όπως αυτό που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 700 μg/kg, δεν θα άλλαζε τίποτα. Με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται, η SAFE προτείνει τον καθορισμό των μέγιστων ορίων για το ακρυλαμίδιο στα chips λαχανικών στα 500 μg/kg.

Νέο: Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα με ξηρούς καρπούς και παρόμοια καβουρδισμένα προϊόντα, στις αναλύσεις και τις μελέτες που εξέτασε η SAFE, έχουν δείξει σε ορισμένα δείγματα επίπεδα ακρυλαμιδίου άνω των 1000 μg / kg, πέρα από οποιοδήποτε επίπεδο αναφοράς που παρέχει ο κανονισμός ΕΕ 2017/2158.

Ακόμη και τα αποξηραμένα φρούτα, αν και δεν υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες, «έχουν μια εκπληκτική ποσότητα ακρυλαμιδίου λόγω της ξήρανσης τους για μεγάλο χρονικό διάστημα». Συνεπώς, και οι δύο κατηγορίες πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλα όρια.

Συμπέρασμα

Δεδομένης της υψηλής καρκινογένεσης του ακρυλαμιδίου και της προφανούς δυσκολίας που έχουν τα μέτρα μετριασμού στη μείωση της παρουσίας τους στα τρόφιμα, καθώς και της δυσκολίας των κρατών μελών να ελέγχουν τα προϊόντα στην αγορά, η SAFE ζητεί τον καθορισμό του μέγιστου επιπέδου σύμφωνα με την αρχή της μέγιστης προφύλαξης.

Συνιστούμε στην Επιτροπή να θεσπίσει ασφαλέστερα δεσμευτικά επίπεδα για το ακρυλαμίδιο στα είδη τροφίμων που καταναλώνονται ευρέως από μικρά παιδιά, με έμφαση στα μπισκότα, τις γκοφρέτες, τα προϊόντα δημητριακών πρωινού και τα chips λαχανικών που διατίθενται απευθείας στο αγορά για τα παιδιά”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο