Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι κίνδυνοι στην ασφάλεια των τροφίμων του μέλλοντος – Έκθεση του FAO

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι κίνδυνοι στην ασφάλεια των τροφίμων του μέλλοντος - Έκθεση του FAO
spot_img

Είτε πρόκειται για νέες τροφές όπως βρώσιμα έντομα και κρέας με βάση τα κύτταρα, είτε για νέες τεχνολογίες όπως το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και η νανοτεχνολογία, το μέλλον υπόσχεται συναρπαστικές ευκαιρίες για τη διατροφή του κόσμου. Ωστόσο, η ώρα να αρχίσετε να προετοιμάζεστε για τυχόν προβλήματα ασφάλειας είναι τώρα.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξετάζει πώς σημαντικοί παγκόσμιοι μοχλοί όπως η οικονομική ανάπτυξη, η αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και των καταναλωτικών προτύπων, ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και η κλιματική κρίση θα διαμορφώσουν την ασφάλεια των τροφίμων στον αυριανό κόσμο. Η ιδέα αυτής της άσκησης μακροπρόθεσμης σκέψης είναι να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν τυχόν μελλοντικές ανησυχίες, αντί να αντιδράσουν σε αυτές αφού έχουν ήδη υλοποιηθεί.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου οι τεχνολογικές και επιστημονικές καινοτομίες φέρνουν επανάσταση στον τομέα των αγροδιατροφών, συμπεριλαμβανομένου του χώρου της ασφάλειας των τροφίμων. Είναι σημαντικό για τις χώρες να συμβαδίζουν με αυτές τις προόδους, ιδιαίτερα σε έναν κρίσιμο τομέα όπως η ασφάλεια των τροφίμων, και ο FAO να παρέχει προληπτικές συμβουλές σχετικά με την εφαρμογή της επιστήμης και της καινοτομίας», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας του FAO Ismahane Elouafi.

Η έκθεση —  Σκεφτόμαστε για το μέλλον της ασφάλειας των τροφίμων – Μια έκθεση προοπτικής — χαρτογραφεί μερικά από τα πιο σημαντικά αναδυόμενα ζητήματα στα τρόφιμα και τη γεωργία με έμφαση στις επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων, τα οποία απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Υιοθετεί μια προοπτική προσέγγιση που βασίζεται στην ιδέα ότι οι ρίζες του πώς μπορεί να διαδραματίσει το μέλλον είναι ήδη παρούσες σήμερα με τη μορφή πρώιμων ενδείξεων. Η παρακολούθηση αυτών των σημείων μέσω της συστηματικής συλλογής πληροφοριών αυξάνει την πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες και προκλήσεις.

Βασικοί οδηγοί και τάσεις

Η έκθεση καλύπτει οκτώ ευρείες κατηγορίες παραγόντων και τάσεων: κλιματική αλλαγή, νέες πηγές τροφίμων και συστήματα παραγωγής, ο αυξανόμενος αριθμός αγροκτημάτων και λαχανόκηπων στις πόλεις μας, η αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, η κυκλική οικονομία, η επιστήμη του μικροβιώματος (η οποία μελετά τα βακτήρια, τους ιούς και μύκητες μέσα στο έντερό μας και γύρω μας), την τεχνολογική και επιστημονική καινοτομία και την τροφική απάτη.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έκθεσης:

  • Αυξημένη έκθεση σε ρύπους – Ο αντίκτυπος των μεταβαλλόμενων καιρικών σχημάτων και των θερμοκρασιών έχει λάβει μεγάλη προσοχή και ο FAO εξέδωσε πρόσφατα έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια των τροφίμων το 2020 . Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια σοβαρή επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους βιολογικούς και χημικούς ρύπους στα τρόφιμα, αλλάζοντας τη λοιμογόνο δράση, την εμφάνιση και την κατανομή τους. Οι παραδοσιακά ψυχρότερες ζώνες γίνονται θερμότερες και πιο ευνοϊκές για τη γεωργία, ανοίγοντας νέους βιότοπους για γεωργικά παράσιτα και τοξικά είδη μυκήτων. Για παράδειγμα, οι αφλατοξίνες, που παραδοσιακά θεωρούνταν πρόβλημα κυρίως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, έχουν πλέον εγκατασταθεί στη Μεσόγειο.
  • Μέδουσες, φύκια και έντομα– Οι εδώδιμες ποικιλίες μεδουσών καταναλώνονται εδώ και γενιές σε ορισμένα μέρη της Ασίας. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά τείνουν να αλλοιώνονται εύκολα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος και μπορούν να χρησιμεύσουν ως φορείς παθογόνων βακτηρίων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Η κατανάλωση φυκιών εξαπλώνεται επίσης πέρα ​​από την Ασία και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, εν μέρει λόγω της θρεπτικής τους αξίας και της βιωσιμότητάς τους (τα φύκια δεν χρειάζονται λιπάσματα για να αναπτυχθούν και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της οξίνισης των ωκεανών). Μια πιθανή πηγή ανησυχίας είναι η ικανότητά τους να συσσωρεύουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως το αρσενικό, ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος. Το ενδιαφέρον για τα βρώσιμα έντομα αυξάνεται επίσης ως απάντηση στην αυξανόμενη συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων. Ενώ μπορούν να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και, λιπαρών οξέων.
  • Φυτικές εναλλακτικές λύσεις – Όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται vegan ή χορτοφάγοι, επικαλούμενοι συχνά ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων και τις επιπτώσεις των ζώων στο περιβάλλον. Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη διαφόρων φυτικών εναλλακτικών λύσεων αντί του κρέατος, με τις παγκόσμιες πωλήσεις τέτοιων προϊόντων να αναμένεται να αυξηθούν. Καθώς οι φυτικές δίαιτες επεκτείνονται, χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την εισαγωγή ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως τα αλλεργιογόνα από τρόφιμα που δεν καταναλώνονταν συνήθως στο παρελθόν.
  • Το κρέας με βάση τα κύτταρα – η προφητεία του Ουίνστον Τσόρτσιλ – ότι μια μέρα «θα ξεφύγουμε από το παράλογο να μεγαλώνουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο για να φάμε το στήθος ή το φτερό, καλλιεργώντας αυτά τα μέρη χωριστά κάτω από ένα κατάλληλο μέσο» – γίνεται πραγματικότητα, με δεκάδες εταιρειών παγκοσμίως που είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν μπριζόλες με βάση τα κύτταρα, μπιφτέκια βοείου κρέατος ή κοτομπουκιές. Παραδείγματα πιθανών ανησυχιών περιλαμβάνουν τη χρήση ορού με βάση τα ζώα στα μέσα καλλιέργειας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει τόσο μικροβιολογική όσο και χημική μόλυνση.
  • Νέες τεχνολογίες – Μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση μεταμορφώνει τα συστήματα αγροδιατροφής μας, βοηθώντας μας να παράγουμε περισσότερα με λιγότερα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν έξυπνες συσκευασίες που επεκτείνoουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων διατροφής, τεχνολογία blockchain που διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα μπορούν να εντοπιστούν κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού και τρισδιάστατους εκτυπωτές που παράγουν γλυκά και ακόμη και υφές «όπως το κρέας» χρησιμοποιώντας φυτικά συστατικά. Όπως συμβαίνει με όλες τις αναδυόμενες τεχνολογίες, υπάρχουν ευκαιρίες και προκλήσεις. Για να διατεθούν τέτοιες τεχνολογίες σε όλους, θα είναι ζωτικής σημασίας η προώθηση προτύπων και βέλτιστων πρακτικών, η πρόσβαση σε αξιόπιστες και επιμελημένες βάσεις δεδομένων αναφοράς, η επικοινωνία των διδαγμάτων και η διαφάνεια στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως, η προνοητικότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Μοιράζοντας τις πληροφορίες του, ο FAO στοχεύει να υποστηρίξει χώρες και περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να εφαρμόσουν τα δικά τους προγράμματα προοπτικής.

Ταυτόχρονα με την έναρξη της έκθεσης, ο FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσαν ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου, θα επικεντρωθεί στο θέμα «Ασφαλέστερα τρόφιμα, καλύτερη υγεία».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα