Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα σε κοτόπουλα: Σύγκριση Ελλάδας και Τουρκίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣαλμονέλα σε κοτόπουλα: Σύγκριση Ελλάδας και Τουρκίας
spot_img

Ολοκληρωμένη ανάλυση της σαλμονέλας στο κρέας και τα προϊόντα πουλερικών στην Τουρκία.

Η μη τυφοειδής σαλμονέλωση, εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 150 εκατομμύρια ασθένειες και 60.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαλμονέλωσης σε ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 60.050.

Σαλμονέλα σε κοτόπουλα στην Ελλάδα

Τον περασμένο Δεκέμβριο το cibum έφερε στη δημοσιότητα μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία το 95% των κοτόπουλων που πωλούνται σε ελληνικά σουπερμάρκετ είναι μολυσμένα με παθογόνα βακτήρια (Campylobacter spp., Salmonella spp., και Listeria monocytogenes , καθώς και Enterobacteriaceae, ολικά κολοβακτηρίδια, Escherichia coli και σταφυλόκοκκοι).  Το 95% (n=57) των δειγμάτων κοτόπουλου βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% ( n = 35) να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% ( n = 3 ) και από τα τρία παθογόνα. Όσον αφορά στη σαλμονέλα στα 60 δείγματα κοτόπουλου στη Ελλάδα, τα 9 είχαν σαλμονέλα (15%).

Κοτόπουλα με σαλμονέλα στην Τουρκία

Ίδια μελέτη για την παρουσία σαλμονέλας σε κοτόπουλα και προϊόντα κοτόπουλου έγινε και στην Τουρκία με το αποτέλεσμα να δείχνει πολύ υψηλότερο επιπολασμό σαλμονέλας σε σύγκριση με την Ελλάδα: Στα 293 δείγματα, τα 112 (38,22%) περιείχαν Salmonela enterica , με πέντε (4,46%) και ένα (0,89%) από τα στελέχη να ταυτοποιούνται ως Salmonella Enteritidis και Salmonella Typhimurium, αντίστοιχα. Το στήθος κοτόπουλου βρέθηκε ότι είναι το πιο μολυσμένο (38,88%). Τα αποτελέσματα, της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο International Journal of Food Science and Technology

Η ανάλυση αντοχής στα αντιβιοτικά αποκάλυψε ότι όλα τα στελέχη ήταν ευαίσθητα στο Meropenem και το Aztreonam, ενώ τα πιο ανθεκτικά αντιβιοτικά ήταν η δοξυκυκλίνη (96,42%) και η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη (71,42%). 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα δεδομένα που ελήφθησαν στη μελέτη αποκαλύπτουν τη συνεχιζόμενη σημασία της παρακολούθησης της σαλμονέλας για τη βιομηχανία πουλερικών σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο