Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε δημόσια διαβούλευση από την EFSA, η ασφάλεια της γενετικά τροποποιημένης Ελαιοκράμβης MS11

ΑρχικήΝέαΣε δημόσια διαβούλευση από την EFSA, η ασφάλεια της γενετικά τροποποιημένης Ελαιοκράμβης MS11
spot_img

Δημοσιεύθηκε εχθές, 11 Μαρτίου, η δήλωση που συμπληρώνει την επιστημονική γνώμη της EFSA σχετικά με την αξιολόγηση της γενετικώς τροποποιημένης ελαιοκράμβης MS11 για χρήσεις τροφίμων και ζωοτροφών, εισαγωγή και μεταποίηση.

Στην προηγούμενη επιστημονική γνώμη σχετικά με την αίτηση EFSA-ΓΤΟ-BE-2016-138, η ομάδα της EFSA για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς (ομάδα ΓΤΟ) δεν μπόρεσε να καταλήξει στο συμπέρασμα σχετικά με τη συγκριτική ανάλυση και την αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων/ζωοτροφών της γενετικώς τροποποιημένης (ΓΤ) ελαιοκράμβης (OSR) MS11 λόγω έλλειψης κατάλληλου συνόλου δεδομένων σύνθεσης.

- Advertisement -

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομάδα ΓΤΟ αξιολόγησε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το OSR MS11 για να συμπληρώσει την αρχική επιστημονική γνώμη. Η ομάδα ΓΤΟ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες που υποβλήθηκαν (σχετικά με τη σύνθεση της στοίβας δύο συμβάντων MS11 × RF3) δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της σύνθεσης του OSR MS11 και ζήτησε από τον αιτούντα να διενεργήσει ένα συμπληρωματικό σύνολο επιτόπιων δοκιμών για τη δημιουργία πρόσθετων δεδομένων. Ο αιτών δεν διενήργησε τις απαιτούμενες επιτόπιες δοκιμές και δεν υπέβαλε νέα πειραματικά δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση του OSR MS11. Ως εκ τούτου, η ομάδα ΓΤΟ εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καταλήξει ούτε στην ανάλυση σύνθεσης ούτε στην τοξικολογική, αλλεργιογόνο ή διατροφική αξιολόγηση της OSR MS11 και εξακολουθούν να ισχύει τα προηγούμενα συμπεράσματα της ομάδας ΓΤΟ.

Παράλληλα, έχει ανοίξει δημόσια διαβούλευση για το θέμα, με διορία την 11η Απριλίου, όπως ορίζεται από τη διαδικασία, καθώς για να εγκριθεί ένας ΓΤΟ, το κοινό έχει 30 ημέρες για να σχολιάσει.

Μετά τη διαβούλευση, η Επιτροπή διαβιβάζει τις παρατηρήσεις που έλαβε για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν δυνάμει της οδηγίας 2001/18/ΕΚ απευθείας στην αρμόδια αρχή για ανάλυση. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις που ελήφθησαν για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) 1829/2003 αποστέλλονται στην EFSA, η οποία ελέγχει τον αντίκτυπό τους στην επιστημονική γνώμη της EFSA.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και επικίνδυνο και αηδία! Viral οι αναρτήσεις αυτών που τρώνε ωμό κοτόπουλο…

Μπερδεύουν αρχαίες θρησκείες, την διατροφή πριν ανακαλυφθεί η φωτιά, την vegan διατροφή και την υγιεινή διατροφή σε ένα σοκαριστικό ντελίριο χωρίς προηγούμενο

Κατεψυγμένα μπιφτέκια: Αναλύσεις εντόπισαν ανθεκτικά βακτήρια και καρκινογόνες χημικές ουσίες

Έρευνα αποκάλυψε ανθεκτικά βακτήρια, παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες σε κατεψυγμένα μπιφτέκια.

10 θάνατοι από μολυσμένα αλλαντικά – Πως η εταιρεία παραγωγής προσπαθεί να ανακάμψει

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και νέα αυστηρά μέτρα ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε η εταιρεία που προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά τους 10 θανάτους από λιστέρια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο