Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

To 70% των ψυγείων περιέχει επιβλαβή βακτήρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνTo 70% των ψυγείων περιέχει επιβλαβή βακτήρια
spot_img

Καθαριότητα και σωστή θερμοκρασία οι παράγοντες που καθορίζουν την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών στα οικιακά ψυγεία.

   Το ψυγείο μάλλον ανήκει στις επιφάνειες που αμελούμε να καθαρίσουμε ή πολλές φορές δεν καθαρίζουμε σωστά, με αποτέλεσμα οι μη ασφαλείς θερμοκρασίες του ψυγείου να μας θέτουν σε κίνδυνο, αφού μια πληθώρα επιβλαβών βακτηρίων μπορούν να ευδοκιμήσουν. Έρευνα μάλιστα δείχνει πως στο 70% των ψυγείων διέθεταν παθογόνα βακτήρια.

   Από τα 10 ψυγεία που αναλύθηκαν, τα 7 από αυτά διέθεταν υψηλά επίπεδα βακτηρίου Aeromonas, το οποίο σχετίζεται με υψηλότερες θερμοκρασίες και μπορεί να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες και μια σειρά λοιμώξεων, από δερματικές παθήσεις, ακόμη και σηψαιμία. Το να μην διατηρείτε το ψυγείο σας στη σωστή θερμοκρασία και να μην το καθαρίζετε αρκετά συχνά είναι δύο από τους κύριους λόγους για τους οποίους ευδοκιμούν τα επιβλαβή βακτήρια. 

   Για τη μελέτη συλλέχθηκαν 10 δείγματα με μπατονέτες από 10 διαφορετικά ψυγεία, από το συρτάρι λαχανικών, το κάτω ράφι (όπου πρέπει να φυλάσσεται το κρέας), την επάνω σχάρα της πόρτας, τον πίσω τοίχο και την εξωτερική λαβή της πόρτας. Τα αποτέλεσμα έδειξαν πως 19 από τα 50 δείγματα ήταν γεύματα βακτήρια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακίνδυνα. Εκτός από τα δύο δείγματα βακτηρίων Aeromonas, εντοπίστηκαν επίσης ανησυχητικές συγκεντρώσεις Enterobacera clocae και Klebsiella oxytoca, μεταξύ άλλων. Αυτά τα μικρόβια συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, ειδικά για άτομα με υπάρχοντα προβλήματα υγείας ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πιθανό να προέρχονται από άπλυτα λαχανικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τακτικού καθαρισμού του ψυγείου.

   Τα επιβλαβή παθογόνα μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα σε υψηλότερες θερμοκρασίες και αρκετοί δεν γνωρίζουμε ότι ένα ψυγείο πρέπει να διατηρείται μεταξύ 0°C και 5°C. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ψυγειοκαταψύκτες που έχουν ελεγχθεί έχουν μια προεπιλεγμένη ή προτεινόμενη ρύθμιση που είναι είτε ανακριβής είτε αναξιόπιστη. Είναι απογοητευτικό δε το γεγονός πως οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο συχνά δεν γνωρίζουν ποια θερμοκρασία συνιστάται για αποθήκευση στο ψυγείο και ταυτόχρονα, δεν γνωρίζουν τη θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί το ψυγείο τους

Πώς να καθαρίσετε ένα ψυγείο με έξι απλά βήματα.

  1. Να καθαρίζεται το ψυγείο μια φορά το μήνα από υπολείμματα τροφίμων, και να κάνετε απόψυξη στον καταψύκτη.
  2. Ο καθαρισμός του ψυγείου θα αυξήσει τη θερμοκρασία, αφού για να πραγματοποιήσετε και απόψυξη θα πρέπει να είναι εκτός λειτουργίας. Έτσι για να αποφύγετε τυχόν αλλοιώσεις τροφίμων, πραγματοποιήστε καθαρισμό πριν πάτε για ψώνια όταν το ψυγείο θα είναι σχετικά άδειο.
  3. Απαιτείται να βγάζετε όλα τα ράφια, τα συρτάρια και τις σχάρες της πόρτας από το ψυγείο και πλύντε τα με ζεστό σαπουνόνερο.
  4. Σε περίπτωση που πραγματοποιείτε καθαρισμό με ψυγείο σε λειτουργία, σκουπίστε το εσωτερικό του ψυγείου με χλιαρό σαπουνόνερο. Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν είναι πολύ ζεστό και προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που ανοίγει η πόρτα του ψυγείου, καθώς και τα δύο θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία του ψυγείου.
  5. Δεν συνιστάται η χρήση αντιβακτηριακού σπρέι στο ψυγείο σας, καθώς θα μπορούσε να μολύνει τα τρόφιμα.
  6. Ένα μείγμα νερού και μαγειρικής σόδας είναι αποτελεσματικό στην αφαίρεση επίμονων λεκέδων, ενώ ένα μικρό φλιτζάνι μαγειρική σόδα που τοποθετείται στο ψυγείο θα βοηθήσει στην απορρόφηση των οσμών με την πάροδο του χρόνου.

https://www.which.co.uk/news/article/seven-in-ten-fridges-found-to-contain-harmful-bacteria-aZmFY1e8doRt

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο