Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το 80% των συμμετεχόντων σε μελέτη βρέθηκαν θετικοί σε τοξική ουσία που υπάρχει στα δημητριακά Cheerios και Quaker Oats  

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο 80% των συμμετεχόντων σε μελέτη βρέθηκαν θετικοί σε τοξική ουσία που υπάρχει στα δημητριακά Cheerios και Quaker Oats  
spot_img

Επικίνδυνη χημική ουσία εντοπίστηκε στα ούρα της πλειοψηφίας των αμερικανών.

Πιλοτική Μελέτη της μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής Οργάνωσης των ΗΠΑ EWG ( Environmental Working Group) έδειξε πως τέσσερις στους πέντε αμερικανούς  (80%) είναι θετικοί σε μία άγνωστη στο ευρύ κοινό χημική ουσία. Πρόκειται για το φυτοφάρμακο chlormequat το οποίο  είναι ένα εξαιρετικά τοξικό γεωργικό χημικό. Της μελέτης είχε προηγηθεί το 2023 άλλη μελέτη της ίδια οργάνωσης που εντόπισε τη χημική ουσία σε 11 από 13 δημοφιλή δημητριακά με βάση τη βρώμη.

Η έρευνα του EWG, που δημοσιεύτηκε σήμερα 15 Φεβρουαρίου στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, εξέτασε την παρουσία chlormequat στα ούρα που συλλέχθηκαν από 96 άτομα μεταξύ 2017 και 2023. Η χημική ουσία βρέθηκε στα ούρα 77 από αυτούς. Μάλιστα οι αναλύσεις βρήκαν υψηλότερα επίπεδα και συχνότερες ανιχνεύσεις chlormequat στα δείγματα του 2023, σε σύγκριση με εκείνα από το 2017 έως το 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι η έκθεση των καταναλωτών στο χημικό μπορεί να είναι σε άνοδο. 

Εξίσου ανησυχητικό, αναφέρει η EWG, είναι πως η χημική ουσία ανιχνεύτηκε στο 92% των τροφίμων με βάση τη βρώμη που αγοράστηκαν τον Μάιο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των Quaker Oats και Cheerios. Η General Mills, η οποία παράγει τα Cheerios, και η PepsiCo, που παράγει τα Quaker Oats, δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό από την NYPOST. Επίσης ανιχνεύσιμα επίπεδα χλωρμεκουάτ βρέθηκαν στο 92 τοις εκατό των μη βιολογικών τροφίμων με βάση τη βρώμη, ενώ μόνο δύο δείγματα τροφών με βάση το σιτάρι –και τα δύο ψωμί– είχαν χαμηλά επίπεδα. Μόνο ένα από τα επτά βιολογικά δείγματα είχε χαμηλά επίπεδα χλωρμεκουάτ.

Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εκτίθενται εγείρει ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπό του στη δημόσια υγεία, καθώς μελέτες σε ζώα συνδέουν το chlormequat με μειωμένη γονιμότητα , βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα και αλλοιωμένη ανάπτυξη του εμβρύου .

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το chlormequat μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα και να διαταράξει την ανάπτυξη του εμβρύου, δημιουργώντας ιδιαίτερες ανησυχίες για το πώς η κατάποσή του μπορεί να βλάψει τα παιδιά. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα chlormequat έχει συνδεθεί με αναπτυξιακή τοξικότητα σε ζωικά μοντέλα. Επηρεάζει επίσης την αναπαραγωγή στα θηλαστικά ενώ σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων ετών προκαλεί διαταραχή της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται τo κεφάλι και τα οστά, μεταβολή του μεταβολισμού, καθυστέρηση ανάπτυξης κατά την εφηβεία, αλλαγή της ικανότητας του σπέρματος να κινείται αποτελεσματικά, μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης και τέλος βλάπτει και το νευρικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο