Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τραγωδία – 16χρονη πέθανε στη Χαλκιδική από αλλεργιογόνο σε χοτ ντογκ – Είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤραγωδία - 16χρονη πέθανε στη Χαλκιδική από αλλεργιογόνο σε χοτ ντογκ - Είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά!
spot_img

Ρώτησε σερβιτόρο εάν το φαγητό περιείχε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο και η απάντησή του ήταν λανθασμένα αρνητική.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας και ενώ σε χώρες του εξωτερικού λαμβάνουν χώρα μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και σε εστιατόρια, όπου το φαγητό ενέχει κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων για όσους έχουν τροφικές αλλεργίες, η Ελλάδα είναι ακόμη πολύ πίσω. Τραγική απόδειξη, ο θάνατος 16χρονης που έχασε τη ζωή της από αλλεργικό σοκ στη Χανιώτη Χαλκιδικής όπου βρισκόταν για διακοπές. Το κορίτσι που κατάγεται από το Ωραιόκαστρο φέρεται να ρώτησε τον σερβιτόρο εάν το πιάτο που παρήγγειλε περιείχε συστατικό στο οποίο είναι αλλεργική και η απάντησή του ήταν -λανθασμένα- αρνητική.

Πίστωση εικόνας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σύμφωνα με τη μητέρα της άτυχης κοπέλας, η 16χρονη βρίσκονταν στη Χανιώτη Χαλκιδικής με τις φίλες της για διακοπές και το βράδυ της Τρίτης είχαν βγει έξω για να διασκεδάσουν, ενώ τα ξημερώματα έκατσαν για να φάνε σε ένα ταχυφαγείο της περιοχής σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”. «Η κόρη μου έφαγε ένα χοτ ντόγκ, όμως είχε αλλεργία στα γαλακτοκομικά και πάντα πρόσεχε όταν έτρωγε έξω. Δε ξέρω τι ακριβώς έγινε κι αν υπήρχε κάποιο γαλακτοκομικό σε αυτό που κατανάλωσε», ανέφερε η μητέρα της 16χρονης, τονίζοντας ότι το κορίτσι μόλις κατανάλωσε το hot dog, κατέρρευσε.

Στην Ελλάδα τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν στο μενού τα αλλεργιογόνα συστατικά ανά πιάτο, ή στο τέλος του καταλόγου να υπάρχει επισήμανση ότι οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα τα οποία το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να τα παραδώσει στον πελάτη.

Σύμφωνα με μελέτη οι περισσότερες αναφυλακτικές αντιδράσεις συμβαίνουν έξω από το σπίτι, με το 25% να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του γεύματος σε εστιατόρια. 

Το τραγικό περιστατικό θυμίζει την 16χρονη Βρετανίδα Natasha Ednan-Laperouse που απεβίωσε έπειτα από κατανάλωση μιας μπαγκέτας που δεν είχε στην ετικέτα της αναφορά για παρουσία σησαμιού – στο οποίο ήταν αλλεργική. Σε μνήμη της άτυχης Natasha Ednan-Laperouse ψηφίστηκε νόμος για τα αλλεργιογόνα συστατικά και τρόφιμα στη Βρετανία που φέρει το όνομα της, και λέγεται «Νόμος της Natasha».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το oraiokastro24.gr, η 16χρονη βρίσκονταν στη Χαλκιδική για διακοπές όταν πήγε για φαγητό σε κάποιο μαγαζί εστίασης. Εκεί, φέρεται, σύμφωνα με το oraiokastro24.gr, να ρώτησε αν ένα φαγητό περιείχε ουσία που ήταν απαγορευμένη για την ίδια, καθώς ήταν αλλεργική. Το μαγαζί φέρεται να απάντησε αρνητικά, και η 16χρονη κατανάλωσε το φαγητό με αποτέλεσμα να πάθει αλλεργικό σοκ. Αμέσως οι παρευρισκόμενοι κάλεσαν ασθενοφόρο, ωστόσο αυτό, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, έφτασε μετά από 45 λεπτά, όταν πλέον ήταν αργά.

Για τα αίτια του θανάτου της θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, ενώ η κηδεία της άτυχης κοπέλας έγινε σήμερα .

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα