Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρίμηνη αποβολή του IFS από το GFSI: Το BRC στηρίζει το IFS

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤρίμηνη αποβολή του IFS από το GFSI: Το BRC στηρίζει το IFS
spot_img

Το BRC θα συνεχίσει να αναγνωρίζει και να αποδέχεται τους πιστοποιημένους ελέγχους IFS που θα διενεργούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής με βάση πρότυπο το οποίο καλύπτει τα κριτήρια του GFSI.

 Πριν από λίγες ημέρες η διοικούσα επιτροπή του GFSI ανακοίνωσε πως από τις 8 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 8 Μαρτίου 2023 αναστέλεται το IFS ( International Featured Standard,) το ιδιωτικό πρότυπο με το οποίο είναι πιστοποιημένες εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων.

Σε ανακοίνωσή του το πρότυπο BRC διευκρινίζει πως θα συνεχίσει να αναγνωρίζει και να αποδέχεται τους πιστοποιημένους ελέγχους IFS που θα διενεργούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής του IFS από το GFSI, με βάση πρότυπο το οποίο καλύπτει τα κριτήρια του GFSI (GFSI-benchmarked standard).  Δηλαδή τα πιστοποιητικά που θα εκδοθούν από επιθεωρήσεις που θα γίνουν μεταξύ 08/12/2022 και 08/03/2023 δεν θα τα δέχεται ως GFSI approved, τα αποδέχεται όμως ως επιθεώρηση που έχει πραγματοποιηθεί. με βάση πρότυπο το οποίο καλύπτει τα κριτήρια του GFSI.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση:

 Η BRCGS απαιτεί από την πιστοποιημένη εταιρεία να έχει τεκμηριωμένη διαδικασία για να διασφαλίζει ότι όλοι οι προμηθευτές πρώτων υλών, διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους για την ποιότητα και την ασφάλεια των πρώτων υλών και ότι εφαρμόζουν αποτελεσματικές διαδικασίες ιχνηλασιμότητας. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει είτε ένα είτε συνδυασμό των παρακάτω διαδικασιών:

1. έγκυρης πιστοποίησης για το ισχύον πρότυπο BRCGS ή πιστοποιητικό συγκριτικής αξιολόγησης GFSI ή

2. ελέγχου προμηθευτή με συγκεκριμένα κριτήρια όπως περιγράφονται λεπτομερώς σε κάθε Πρότυπο ή

3. ερωτηματολογίων προμηθευτών με συγκεκριμένα κριτήρια όπως περιγράφονται σε κάθε Πρότυπο.

Μέχρι την πρόσφατη αναστολή του IFS από το GFSI, η πιστοποίηση IFS ήταν αποδεκτή ως πρότυπο συγκριτικής αξιολόγησης GFSI για έγκριση προμηθευτή (δηλαδή, θα ικανοποιούσε το πρώτο κριτήριο όπως αναφέρεται παραπάνω).

Οι εταιρείες που ελέγχονται και πιστοποιούνται σύμφωνα με το πρότυπο IFS κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό συγκριτικής αξιολόγησης GFSI και επομένως δεν θα ικανοποιούν την επιλογή 1 παραπάνω. Αντίθετα, η BRCGS θα αποδεχτεί το Πιστοποιητικό IFS ως τη δεύτερη επιλογή παραπάνω, δηλαδή «έλεγχο προμηθευτή με συγκεκριμένα κριτήρια όπως περιγράφονται λεπτομερώς σε κάθε Πρότυπο».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η BRCGS δεν αναμένει από τις εταιρείες, να ολοκληρώσουν πρόσθετες επιθεωρήσεις των εκθέσεων ελέγχου IFS, όπως υποδεικνύεται στα Πρότυπα BRCGS.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνο αλεύρι κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά

Συναγερμός σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επικίνδυνο αλεύρι προέλευσης Γερμανίας.

Το σκάνδαλο με το ηλι(θι)έλαιο του 2008 και η καθυστερημένη κατά 15 χρόνια δικαίωση

Μετά από 15 χρόνια μάθαμε και επίσημα πως άλλο άλλο οι κορεσμένοι (MOSH) και άλλο οι αρωματικοί (MOAH) υδρογονάνθρακες!

Έλληνες κρεοπώλες εναντίον των vegan κρεοπωλείων – Αφορμή η χρηματοδότηση του “Vegan Butcher” από τον ΑΝΤ1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών διερωτάται "πως ανοίγει ένα Vegan Κρεοπωλείο"; Θέτει θέμα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα