Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρώμε τις… μάσκες μας! Aύξηση της παρουσίας μικροπλαστικών στα τρόφιμα από τις μάσκες covid

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤρώμε τις... μάσκες μας! Aύξηση της παρουσίας μικροπλαστικών στα τρόφιμα από τις μάσκες covid
spot_img

Η αύξηση της χρήσης μασκών ατομικής προστασίας από πολυπροπυλένιο και η κακή διαχείριση τους, έχουν αυξήσει την παρουσία μικροπλαστικών τα οποία καταλήγουν στα τρόφιμα.

Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει όχι μόνο την ανθρώπινη υγεία και τις εθνικές οικονομίες αλλά και το περιβάλλον, λόγω του μεγάλου όγκου απορριμμάτων με τη μορφή απορριπτόμενου εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Η αξιοσημείωτη αύξηση της παγκόσμιας χρήσης μασκών προσώπου, που περιέχουν κυρίως πολυπροπυλένιο, και η κακή διαχείριση των απορριμμάτων έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της μικροπλαστικής ρύπανσης και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά καταστροφικές εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα. 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει επιστημονική μελέτη της Ιατρικής σχολής  “Carol Davila” της Ρουμανίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients του Mdpi στην  στην Ενότητα Διατροφή και Δημόσια Υγεία.

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά πλαστικά σωματίδια που προέρχονται από την υποβάθμιση των πλαστικών, πανταχού παρόντα στη φύση και ως εκ τούτου επηρεάζουν τόσο την άγρια ​​ζωή όσο και τον άνθρωπο. Έχουν ανιχνευθεί σε πολλά θαλάσσια είδη, αλλά και στο πόσιμο νερό και σε πολυάριθμα τρόφιμα, όπως αλάτι, μέλι και θαλασσινά ψάρια και καρκινοειδή. Η έκθεση σε μικροπλαστικά μπορεί επίσης να συμβεί μέσω του εισπνεόμενου αέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ανάλυση 19 δειγμάτων μελιού από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Μεξικό), σωματίδια μη γύρης ταυτοποιήθηκαν σε όλα τα δείγματα που μελετήθηκαν. Ομοίως, μια άλλη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 47 δείγματα μελιού από σούπερ μάρκετ αλλά και που αγοράστηκε απευθείας από μελισσοκόμους στη Γερμανία, ανέφερε την παρουσία πλαστικών ινών (10 έως 336 ίνες/kg) και θραυσμάτων πλαστικών (από 2 έως 82 θραύσματα/kg).

Δεδομένα από μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μόλις απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, τα πλαστικά μικρο- και νανοσωματίδια μπορούν να διανεμηθούν στο ήπαρ, τη σπλήνα, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα αναπαραγωγικά όργανα, τα νεφρά και ακόμη και τον εγκέφαλο (διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό). Επιπλέον, τα μικροπλαστικά είναι φορείς μεταφοράς επίμονων οργανικών ρύπων ή βαρέων μετάλλων από ασπόνδυλους οργανισμούς σε άλλα υψηλότερα τροφικά επίπεδα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι άνθρωποι καταναλώνουν κατά μέσο όρο 39.000–52.000 μικροπλαστικά σωματίδια ανά έτος. Αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε με βάση μελέτες στις οποίες αξιολογούνται οι ποσότητες μικροπλαστικών που περιέχουν διάφορα τρόφιμα. Αν προστεθούν και τα εισπνεόμενα μικροπλαστικά σωματίδια, ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε περίπου 74.000 σωματίδια το χρόνο!

Μετά την κατάποση, τα πρόσθετα και τα μονομερή στη σύνθεσή τους μπορούν να επηρεάσουν σημαντικές βιολογικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα και να προκαλέσουν διαταραχή του ενδοκρινικού, ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κινητικότητα, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη και μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα