Πάνω από 50 τα θύματα σαλμονέλωσης από μοσχαρίσιο κιμά σε ολόκληρη τη Δανία.
Από τον Μάρτιο, 51 άτομα στη Δανία έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας (Salmonella Typhimurium). Μεταξύ των ασθενών είναι 31 άνδρες και 20 γυναίκες. Οι ασθενείς είναι μεταξύ 0-83 ετών (η διάμεση ηλικία είναι 37 έτη). Το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU, η Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων και το Statens Serum Institut διερευνούσαν από τις αρχές Απριλίου την επιδημία σαλμονέλας. Η έρευνα και αναλύσεις από τον Δανό εισαγωγέα οδήγησαν τώρα στο συμπέρασμα, ότι η πηγή μόλυνσης είναι το μοσχαρίσιο κρέας από την Αγγλία.
Το κρέας εισάγεται και τεμαχίζεται στο Danish Hilton Foods και πωλείται στα καταστήματα Coop’s. Κάποια από τα προϊόντα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους και δεν είναι πλέον στα καταστήματα, αλλά οι καταναλωτές μπορεί να τον έχουν διατηρήσει στην κατάψυξη, ενώ κάποιες συσκευασίες κιμά βρισκόταν στα καταστήματα μέχρι χθες και οι αρχές συμβουλεύουν τους καταναλωτές να πετάξουν το κρέας ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο αγοράστηκε.
Η Hilton Foods ανακάλεσε τον μοσχαρίσιο κιμά που πωλήθηκε στα Dagli’Brugsen, SuperBrugsen, 365 Discount, Coop, Irma και Kvickly, με ημερομηνία λήξης την περίοδο από 19 Μαρτίου έως 13 Μαΐου. Επιπλέον, η εταιρεία ανακαλεί κιμά με ημερομηνία λήξης στις 2 Απριλίου. Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση ανάκλησης
Σαλμονέλα
Η μόλυνση με σαλμονέλα συνήθως προκαλεί γενική κακουχία, διάρροια, στομαχόπονο, πιθανώς ναυτία, έμετο και πυρετό. Η μόλυνση συχνά συνοδεύεται από πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο και κεφαλαλγία. Τα άφθονα υγρά είναι σημαντικά για την πρόληψη και τη θεραπεία της αφυδάτωσης από τη διάρροια και τον έμετο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της σαλμονέλας είναι ήπια και υποχωρούν από μόνα τους. Εάν εμφανίσετε επίμονα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Δείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε τη μόλυνση με σαλμονέλα:
- Πλένετε τα χέρια πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα και αφού αγγίξετε το ωμό κρέας
- Μην δοκιμάζετε ωμό κρέας, π.χ. η γέμιση του κεφτέ
- Κρατήστε το ωμό κρέας χωριστά από το έτοιμο προς κατανάλωση φαγητό, π.χ. σαλάτα
- Τηγανίζουμε/μαγειρεύουμε τον κιμά