Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτός είναι ο μύκητας που καταστρέφει τις μπανάνες παγκοσμίως

ΑρχικήΝέαΑυτός είναι ο μύκητας που καταστρέφει τις μπανάνες παγκοσμίως
spot_img

Η μάχη ενάντια στην ασθένεια των μπανανών απαιτεί συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, αγροτών και καταναλωτών.

Οι μπανάνες που καταναλώνουμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που έτρωγαν οι προηγούμενες γενιές. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, η κύρια ποικιλία μπανάνας ήταν η Gros Michel, αλλά αυτή η ποικιλία εξαλείφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από μια μυκητιασική ασθένεια, την Fusarium wilt (FWB), που προκλήθηκε από το μύκητα Fusarium oxysporum. Ο μύκητας επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα του φυτού, εμποδίζοντας τη μεταφορά νερού και θρεπτικών συστατικών, και τελικά οδηγεί στο μαρασμό του φυτού.

Η ποικιλία Gros Michel αντικαταστάθηκε από την μπανάνα Cavendish, η οποία παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στην ασθένεια. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, η νέα φυλή του μύκητα, γνωστή ως τροπική φυλή 4 (TR4), έχει αρχίσει να απειλεί και αυτή την ποικιλία.

Αυτή η νέα έκδοση του μύκητα έχει προσαρμοστεί, αποκτώντας την ικανότητα να υπερνικά την ανοσολογική αντίσταση της μπανάνας Cavendish, χρησιμοποιώντας μια σύνθετη γενετική δομή. Ο μύκητας καταστρέφει το αμυντικό σύστημα του φυτού μέσω της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου, ενός τοξικού αερίου που επιτίθεται στην μπανάνα και διευκολύνει τη μόλυνση.

Η απειλή της TR4 εντείνεται εξαιτίας της μονοκαλλιέργειας στην παγκόσμια παραγωγή μπανάνας. Η επικράτηση μόνο μίας ποικιλίας, της Cavendish, καθιστά τις καλλιέργειες ευάλωτες σε επιδημίες όπως αυτή. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για την προστασία των μπανανών, με μια από αυτές να είναι η αύξηση της ποικιλομορφίας στις καλλιέργειες. Η καλλιέργεια διαφορετικών ποικιλιών μπανάνας θα μπορούσε να μειώσει την πίεση της ασθένειας σε μία μόνο καλλιέργεια και να αυξήσει τη βιωσιμότητα της παραγωγής.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών μπανάνας που θα είναι ανθεκτικές στην TR4, αλλά η συμβολή των καταναλωτών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Με την ενθάρρυνση της κατανάλωσης άλλων ποικιλιών μπανάνας, οι καταναλωτές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ζήτησης για ποικιλομορφία.

Αγοράζοντας διαφορετικές ποικιλίες ή τοπικά παραγόμενα φρούτα, οι καταναλωτές μπορούν να υποστηρίξουν την προσπάθεια να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις στην παραγωγή μπανάνας, καθώς και να συμβάλλουν στην προστασία της αγροτικής ποικιλότητας.

Μέσα από την αύξηση της ποικιλομορφίας και τη στήριξη νέων γεωργικών πρακτικών, μπορούμε να διασφαλίσουμε την συνέχιση της παραγωγής μπανάνας για τις μελλοντικές γενιές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο