Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ciarra Franco: Η έφηβη που έτρωγε μόνο κρουασάν

ΑρχικήΝέαCiarra Franco: Η έφηβη που έτρωγε μόνο κρουασάν
spot_img

Η Ciarra Franco, εξαιτίας της διατροφικής διαταραχής ARFID, έτρωγε μόνο κρουασάν για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η Ciarra Franco, 13 ετών,  είναι μια έφηβη, όπως όλες οι άλλες, αλλά με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: από μικρό παιδί φοβόταν να δοκιμάζει νέα φαγητά. Η μαμά της πάλευε καθημερινά να την κάνει να φάει, αλλά μάταια. Όσα κόλπα κι αν δοκίμασε, η κόρη της αρνιόταν να φάει. Έτσι, η δίαιτά της αποτελούταν ως επί τω πλείστω από κρουασάν.

- Advertisement -

Η έφηβη, που κατάγεται από το Gravesend του Κεντ, μπορούσε για περίπου μια δεκαετία να τρώει μόνο ένα συσκευασμένο μεσημεριανό γεύμα με κρουασάν, και περιστασιακά ένα κρουασάν από κάποιο γαλλικό ζαχαροπλαστείο.

Ωστόσο, δεν επρόκειτο για ένα παιδί αρνητικό σε νέες γεύσεις, αλλά για μια κοπέλα με τη διατροφική διαταραχή AFRID,  (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) η οποία σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση διατροφικών διαταραχών Beat , η είναι μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος αποφεύγει ορισμένα τρόφιμα ή είδη φαγητού, περιορίζει την πρόσληψή του ως προς τη συνολική ποσότητα που καταναλώνει ή όλα τα παραπάνω. Ως αίτιο για τη διατροφική διαταραχή θεωρείται είτε η ευαισθησία  στη γεύση, την υφή, τη μυρωδιά ή την εμφάνιση ορισμένων τροφίμων, η δυνατότητα κατανάλωσης τροφών μόνο σε συγκεκριμένη θερμοκρασία ή κάποιο τραυματικό περιστατικό που αφορά φαγητό.

Η Franco μπορεί να φάει αρκετά περισσότερα πράγματα χάρη σε έναν υπνοθεραπευτή που ειδικεύεται στη θεραπεία παιδιών με επιλεκτικές διατροφικές διαταραχές. Η θεραπεία άλλαξε τη ζωή της και για πρώτη φορά μπορεί να απολαύσει ένα κρουασάν με διάφορες γεμίσεις, όπως σοκολάτα, καθώς και να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, όπως ένα κινέζικο φαγητό σε πακέτο και φρούτα.

Η ιστορία της 13χρονης είναι ένα ιδιαίτερο παράδειγμα του πόσο δύσκολη είναι η ζωή των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές και τιμάται μαζί με όλους τους πάσχοντες την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές, η οποία φέτος διαρκεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου.

Εάν ανησυχείτε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας πάσχει από AFRID, μιλήστε με τον γιατρό σας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Dressing σαλάτας: Προσθέτοντας στο πιάτο νοστιμιά αλλά και 1002 κινδύνους…

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε αυτές τις σάλτσες όμως είναι τα κρυμμένα αλλεργιογόνα.

Πλήγμα στη μαφία τροφίμων: Δεκάδες συλλήψεις από Ευρωπαϊκές Αρχές σε συνεργασία με την Ιντερπόλ

Κατηγορούνται για «επιμελημένη απάτη με προϊόντα διατροφής υψηλής αξίας, όπως ακριβά τυριά και ελαιόλαδο, καθώς και εξοπλισμό κουζίνας για την παραγωγή πίτσας

Άνοιξαν “ύπουλα” τα πρώτα σουπερμάρκετ ASDA και MORRISONS στην Ελλάδα – Δείτε φωτογραφίες

Οι πρώτες αντιδράσεις Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl - Η σιωπή της ΜΑΣΟΥΤΗΣ - Τα άρθρα στα βρετανικά μέσα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα