Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ΕΕ εγκρίνει νέο γλυκαντικό πιο γλυκό από τα άλλα: «Γλυκοζυλιωμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης» (E 960d)

ΑρχικήΝέαΗ ΕΕ εγκρίνει νέο γλυκαντικό πιο γλυκό από τα άλλα: «Γλυκοζυλιωμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης» (E 960d)
spot_img

Το Ε 960d εντάχθηκε στον ενωσιακό κατάλογο πρόσθετων τροφίμων για χρήση σε τρόφιμα.

Τον Ιανουάριο του 2019 υποβλήθηκε αίτηση για την έγκριση γλυκοζυλιωμένων γλυκοζιτών στεβιόλης ως νέου προσθέτου τροφίμων για χρήση ως γλυκαντικού. Οι γλυκοζυλιωμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν βελτιωμένο προφίλ γλυκύτητας σε σύγκριση με τα άλλα εγκεκριμένα γλυκαντικά, συμπεριλαμβανομένων των γλυκοζιτών στεβιόλης από στέβια (E 960a).

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (πάνελ ANS) αξιολόγησε την ασφάλεια των γλυκοζυλιωμένων γλυκοζιτών στεβιόλης και διατύπωσε τη γνώμη της στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανησυχία ως προς την ασφάλεια για τη χρήση γλυκοζυλιωμένων γλυκοζιτών στεβιόλης ως προσθέτου τροφίμων για τις ίδιες προτεινόμενες χρήσεις και επίπεδα χρήσης με τους γλυκοζίτες στεβιόλης (E 960a-960c) που χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά. Η υπάρχουσα αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) για γλυκοζίτες στεβιόλης (E 960) των 4 mg/kg σωματικού βάρους (bw) ανά ημέρα, εκφρασμένη ως στεβιόλη, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στους γλυκοζίτες γλυκοζόλης γλυκοζυλιωμένης στεβιόλης

Ως εκ τούτου η Επιτροπή με τον κανονισμό 2023/447 ενέκρινε το πρόσθετο «γλυκοζυλιωμένοι γλυκοζίτες στεβιόλης» (E 960d) ως γλυκαντικό στις κατηγορίες τροφίμων στις οποίες επιτρέπονται επί του παρόντος οι γλυκοζίτες στεβιόλης (E 960a-960c) και στα ίδια μέγιστα επίπεδα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα