Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
30.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι delivery θέτουν σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς και στο εξωτερικό

ΑρχικήΝέαΟι delivery θέτουν σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς και στο εξωτερικό
spot_img

Η ζήτηση για διανομή φαγητού στις ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί στα ύψη, το ίδιο και τα παράπονα για ορισμένους οδηγούς.

Η αυξανόμενη ζήτηση για φαγητό που παραδίδεται γρήγορα έχει δημιουργήσει μικρές στρατιές διανομέων και αυξανόμενο συναγερμό στις μεγάλες πόλεις, όπου τα σκούτερ, οι μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα μπαίνουν και βγαίνουν από την κυκλοφορία και ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια γεμάτα πεζούς, καθώς οι οδηγοί τους τρέχουν να παραδώσουν σουβλάκια και πίτσες.

Τι συμβαίνει όμως στο εξωτερικό;

Αξιωματούχοι στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον έχουν αρχίσει τη πάταξη του φαινομένου, με προειδοποιητικές επιστολές σε εταιρείες διανομής, κατάσχοντας παράνομα καταχωρημένα οχήματα και ξεκινώντας ειδικές περιπολίες στους δρόμους για την επιβολή των ορίων ταχύτητας. Η αντίδραση δεν περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ: Υπήρξε επίσης μια σειρά από παρεμφερείς δράσεις στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις.

Σε επιστολή τους αυτή την εβδομάδα προς τις εταιρείες διανομής τροφίμων DoorDash, Grubhub και Uber, οι αξιωματούχοι της Βοστώνης αναφέρθηκαν σε μια «ανησυχητική αύξηση της παράνομης και επικίνδυνης λειτουργίας μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και μηχανοκίνητων σκούτερ» που, όπως είπαν, θέτουν τους οδηγούς, τους άλλους οδηγούς και τους πεζούς «σε άμεσο κίνδυνο».

Η επιστολή ισχυριζόταν ότι ορισμένοι οδηγοί είχαν οχήματα χωρίς άδεια κυκλοφορίας και παραβίαζαν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και προειδοποιούσε για επικείμενη κατάσχεση των οχημάτων αυτών. Ζητούσε επίσης από τις εταιρείες να εξηγήσουν πώς μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι οδηγοί τους λειτουργούν με ασφάλεια. Η πολιτειακή αστυνομία της Μασαχουσέτης δήλωσε ότι εντόπισε δεκάδες μοτοποδήλατα και σκούτερ που ήταν λανθασμένως καταχωρημένα ή τα οποία χειρίζονταν οδηγοί χωρίς άδεια. 14 παράνομα μοτοποδήλατα και σκούτερ κατασχέθηκαν την Τετάρτη μόνο σε μια γειτονιά της Βοστώνης.

Στη Νέα Υόρκη, οι αρχές έχουν κατασχέσει 13.000 σκούτερ και μοτοποδήλατα μέχρι στιγμής φέτος, ενώ στις αρχές Ιουνίου απέσυραν περισσότερα από 200 παράνομα μοτοποδήλατα και άλλα οχήματα διανομής. Παράλληλα, οι αρχές στην Ουάσινγκτον εγκαινίασαν στις 5 Ιουνίου ένα πρόγραμμα με την ονομασία Operation Ride Right για να διασφαλίσουν ότι οι οδηγοί δίτροχων οχημάτων συμμορφώνονται με το νόμο. Από την έναρξή του, οι αρχές έχουν προβεί σε πέντε συλλήψεις και έχουν κατασχέσει 17 μοτοποδήλατα.

«Έχουν τρομοκρατήσει πολλούς από τους πεζούς μας, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τα παιδιά», δήλωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς με αφορμή ατύχημα που καταστράφηκαν δύο μηχανοκίνητα δίκυκλα διανομής. «Οι αναβάτες που νομίζουν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν γι’ αυτούς, θα δουν μια επιθετική πολιτική επιβολής να εφαρμόζεται».

Όταν οι υπηρεσίες διανομής τροφίμων είχαν τη μεγάλη τους αναβίωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι περισσότεροι οδηγοί χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα για να παραδώσουν τη παραγγελία τους. Αυτό οδήγησε σε αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση, γεγονός που προκάλεσε τη στροφή προς τις μοτοσικλέτες και άλλους δίτροχους τρόπους μεταφοράς.

Οι οδηγοί, πολλοί από τους οποίους είναι μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και από τη Δυτική Αφρική και τη Νότια Ασία, λένε ότι απλώς προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην και να παρέχουν μια υπηρεσία που φέρνει στους πελάτες το φαγητό τους γρήγορα.

«Δεν είμαστε όλοι κακοί οδηγοί», δήλωσε ο Luis López, ένας οδηγός διανομών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ο οποίος μίλησε στο Associated Press την Παρασκευή από τη μοτοσικλέτα του σε μια περιοχή με πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού κοντά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βοστώνης. «Ερχόμαστε για να δουλέψουμε, να βγάλουμε τα προς το ζην, να πληρώσουμε το ενοίκιο και να στείλουμε κάτι στις οικογένειές μας».

Ο López, ο οποίος ήρθε στις ΗΠΑ πριν από περίπου τρία χρόνια, αναγνώρισε ότι ορισμένοι οδηγοί δεν έχουν άδεια οδήγησης ή οδηγούν οχήματα χωρίς άδεια κυκλοφορίας και τους έχει δει να περνούν με κόκκινο και να ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια, απειλώντας πεζούς. Ορισμένοι είναι τόσο απερίσκεπτοι που θέτουν σε κίνδυνο και άλλους οδηγούς διανομών, είπε.

Είπε ότι ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα 10 οδηγών διανομής έξω από ένα Chick-fil-A την Πέμπτη το βράδυ, όταν ένας αστυνομικός τους πλησίασε με ένα φυλλάδιο που περιέγραφε πώς να καταχωρίσουν τα σκούτερ και τα μοτοποδήλατά τους. Όλη η ομάδα συμφώνησε να το κάνει.

Οι οδηγοί μηχανοκίνητων δίτροχων οχημάτων βρίσκονται υπό πολύ μεγαλύτερο έλεγχο απ’ ό,τι αντιμετώπιζαν πριν από χρόνια άλλοι εργαζόμενοι με αυτοκίνητα, όπως οι οδηγοί της Uber και της Lyft, επειδή μπορούν πιο εύκολα να παραβιάσουν τους νόμους περί κυκλοφορίας, δήλωσε η Hilary Robinson, αναπληρώτρια καθηγήτρια νομικής και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern.

Η μετάβαση στα οχήματα «είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια να γίνει διαθέσιμη χαμηλόμισθη, υψηλού κινδύνου εργασία, ώστε όλοι μας να έχουμε φθηνά αγαθά και υπηρεσίες», δήλωσε η Robinson. «Είναι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πραγματικά δωρεάν γεύμα».

Μεταξύ εκείνων που τάσσονται υπέρ της αυστηρότερης επιβολής της νομοθεσίας στη Βοστώνη είναι ο δημοτικός σύμβουλος Έντουαρντ Φλιν, ο οποίος δήλωσε στο Facebook ότι «δεν μπορεί πλέον να είναι η Άγρια Δύση στους δρόμους της Βοστώνης».

«Όλοι όσοι χρησιμοποιούν τους δρόμους της πόλης πρέπει να τηρούν τους κανόνες του δρόμου. Αν είστε σε θέση να πηγαίνετε με 25 μίλια/ώρα όπως ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχετε άδεια, να είστε εγγεγραμμένος και να έχετε ασφάλεια αστικής ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος και τραυματισμού», έγραψε.


Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Πειραματική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανάδευση των εμφιαλωμένων νερών αυξάνει το μικροβιακό φορτίο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα