Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διάκριση καινοτόμων προϊόντων διατροφής στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2022

ΑρχικήΝέαΔιάκριση καινοτόμων προϊόντων διατροφής στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2022
spot_img

Ένα θρεπτικό shot οσπρίων και λαχανικών που καταναλώνεται και ως ντρέσινγκ, ένα vegan ρόφημα τύπου κεφίρ και μία θρεπτική σειρά παξιμαδιών, διακρίθηκαν στον εθνικό διαγωνισμό οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής ECOTROPHELIA 2022, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών.

   Από το 2011 μέχρι σήμερα, 620 φοιτητές από 16 πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό, με 119 προτάσεις καινοτόμων προϊόντων διατροφής με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας, 5 από τις οποίες έχουν διακριθεί και στην Ευρώπη. Στην τελική φάση του φετινού διαγωνισμού έφτασαν 12 ομάδες φοιτητών, οι οποίες παρουσίασαν με πραγματικό επαγγελματισμό τις γευστικές προτάσεις τους, δυσκολεύοντας πολύ το έργο της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής.

   Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εχθές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι συμμετέχοντες που διακρίθηκαν βραβεύτηκαν για τις καινοτόμες ιδέες τους ενώ πραγματοποιήθηκε και έκθεση με τα διαγωνιζόμενα προϊόντα.

   Το 1ο βραβείο αλλά και το βραβείο για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» κατέκτησε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Granny’s Wish. Πρόκειται για ένα θρεπτικό shot οσπρίων και λαχανικών που καταναλώνεται και ως dressing. Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

   Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου/Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν My Vefir, vegan ρόφημα τύπου κεφίρ σε 3 διαφορετικές γεύσεις και σε οικολογική συσκευασία.

   Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν Bit-Eat, μία θρεπτική σειρά παξιμαδιών, σε τρεις διαφορετικές γεύσεις, για κατανάλωση όλη την ημέρα.

   Το βραβείο για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης/Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Φanies, χορτοφαγικά μπράουνις υψηλής πρωτεΐνης από κόκκινες φακές.

   Ο κ. Ι. Γιώτης, πρόεδρος ΣΕΒΤ, συνεχάρη θερμά τους φοιτητές για την προσπάθειά τους. Τόνισε τα κίνητρα που προσφέρει ο διαγωνισμός στη νέα γενιά και την ευκαιρία που της δίνεται να παρουσιάσει τη δική της προσέγγιση για την καινοτομία στα προϊόντα διατροφής, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών. 

   Από την πλευρά του, ο Α. Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αναγνώρισε την ευκαιρία που δίνει ο διαγωνισμός στους φοιτητές να συναγωνιστούν και να αναδείξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ως προς τη σημασία που έχουν η έρευνα και η καινοτομία, τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στη βιομηχανία, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα.

   Ο Α. Κυριαζής, γενικός γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ που, μέσα από τον διαγωνισμό ECOTROPHELIA, δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και νέους επιστήμονες να εκφράσουν το φιλέρευνο πνεύμα τους, να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν νέα και καινοτόμα προϊόντα αγροδιατροφής. Όπως τόνισε, η γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας εντάσσει την αγροδιατροφή ως έναν από τους τομείς προτεραιότητας στην εθνική στρατηγική της για την έξυπνη εξειδίκευση και θα συμβάλει σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο