Από που εξάγεται διοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να σκοτώσει, στα οινοποιεία;
Ένας ακόμη θάνατος σημειώθηκε σε οινοποιείο, λόγω αναθυμιάσεων διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε κατά την αλκοολική ζύμωση του γλεύκους για την παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με το TheDrinkBusiness. Αυτή τη φορά προκειται για έναν νεαρό εργάτη που έχασε τη ζωή του στην επαρχία Ciudad Real στον ισπανικό δήμο Valdepeñas.
Το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται καθώς οι ζυμομύκητες μετατρέπουν τα σάκχαρα των κρασιών σε αλκοόλ, ωστόσο σε μεγάλες ποσότητες στα οινοποιεία μπορεί να είναι αρκετό για να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά εάν εκτεθεί. Οι αναθυμιάσεις με το όνομα «tufo», είναι επικίνδυνες μόνο σε βιομηχανικές ποσότητες, με ένα τυπικό οινοποιείο να παράγει περίπου 50 λίτρα διοξειδίου του άνθρακα για κάθε λίτρο κρασιού που παράγεται. Στην παραδοσιακή παραγωγή κρασιού, οι καμινάδες υπήρχαν για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των τοξικών αερίων, αλλά χρησιμοποιείται σύγχρονος εξοπλισμός για εξαερισμό και αισθητήρες για την παρακολούθηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.
Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ένα κερί για να ανιχνεύσει εάν υπήρχε CO2, καθώς τόνιζε την έλλειψη οξυγόνου σε έναν χώρο. Όμως, παρά τη χρήση πιο εξελιγμένης τεχνολογίας στα οινοποιεία τώρα, οι θάνατοι από το «tufo» συνεχίζονται.
Πέρυσι, ένας άνδρας πέθανε στο οινοποιείο Ca’di Rajo στο San Polo di Piave της Ιταλίας, αφού προσπάθησε να σώσει έναν συνάδελφό του που είχε λιποθυμήσει από αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε μια δεξαμενή επεξεργασίας.
Επίσης τον ίδιο χρονο, δύο εργαζόμενοι πέθαναν σε ένα οινοποιείο αφού εκτέθηκαν σε τοξικές αναθυμιάσεις από μια δεξαμενή της Rioja στο οινοποιείο Crespo Zabala στην Ισπανία. Το οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στη χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία, είδε δύο άνδρες ηλικίας 60 ετών να πεθαίνουν στο περιστατικό.