Η πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, πρόσφατα, πέρασε ένα νόμο που απαιτεί από τα παντοπωλεία και τα εστιατόρια να δωρίζουν τα υπολείμματα τροφίμων σε τράπεζες τροφίμων ή άλλους φορείς. Ωστόσο, η εφαρμογή του ήταν δύσκολη, ιδιαίτερα για τις τοπικές τράπεζες τροφίμων και τις μικρές πόλεις, λόγω του αυξανόμενου κόστους των καυσίμων και της αβεβαιότητας σχετικά με τις πληρωμές για την ανάκτηση των τροφίμων. Η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών μεθανίου από τα απορριπτόμενα τρόφιμα που αποστέλλονται στους χώρους υγειονομικής «ταφής», καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες των απόρων, είναι τελικά πιο δύσκολη στην πράξη από ότι στη θεωρία.
Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και επιβάλλει σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, καθώς και μικρά παντοπωλεία και mini market, να δωρίζουν απούλητα τρόφιμα, προκειμένου αυτά να μην πεταχτούν ή κομποστοποιηθούν. Έπειτα, πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ πρέπει να διαμορφώσουν ένα πλάνο αναδιανομής αυτού του φαγητού, με στόχο κάθε πολιτεία να ανακτήσει το 20% των βρώσιμων τροφίμων έως το 2025. Η Καλιφόρνια, μάλιστα, είναι η πρώτη πολιτεία που μοιράζει αυτό το φαγητό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, βελτιώνοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητά της. Τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν το ένα πέμπτο των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση στις χωματερές της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Τμήμα Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Πόρων της Καλιφόρνια (CalRecyle).
Αυτού του είδους η αναδιανομή θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητική για τις τράπεζες τροφίμων, οι οποίες λάμβαναν λιγότερα αποθέματα και δωρεές, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου φάνηκε δυσκολότερο να υλοποιηθεί από ότι ήταν αναμενόμενο, ειδικά για την αγροτική Καλιφόρνια. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Τροφίμων της Βόρειας Πολιτείας προετοιμαζόταν για μια εισροή νέων δωρεών, με τη διαδρομή να φτάνει, συνολικά τα 20.720 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 6 κομητείες της βόρειας Καλιφόρνια. Φυσικά, με τις τιμές των καυσίμων, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής να έχουν εκτοξευθεί, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αγοράζουν μακροπρόθεσμα λιγότερα τρόφιμα, μόνο και μόνο για να καλύψουν τα κόστη. Αυτό συμβαίνει, γιατί στην πραγματικότητα μόνο μικρό μέρος των τροφίμων αποτελούν δωρεές, ενώ τα υπόλοιπα αγοράζονται.
Ένα επιπρόσθετο κώλυμα στην εφαρμογή του νόμου, αποτελούν τα δίκτυα διανομής. Στις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές, οι τράπεζες τροφίμων συνεργάζονται με τη Feeding America, η οποία έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο δίκτυο (τραπεζών τροφίμων) σε όλη τη χώρα, για να συλλαμβάνει απούλητα τρόφιμα από εθνικές και περιφερειακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, τα μικρότερα παντοπωλεία και οι αγροτικές τράπεζες τροφίμων, δεν διαθέτουν τα ίδια συστήματα παρακολούθησης και εκτροπής των απορριμμάτων τροφίμων, το οποίο, βέβαια, αναμένεται να αλλάξει με τον καιρό. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σχέδια που αναπτύχθηκαν από πόλεις και κομητείες στα πλαίσια της κρατικής νομοθεσίας, αυξάνουν το κόστος για τους λιανοπωλητές, καθώς κάθε πολιτεία έχει τους δικούς της κανόνες για τα απόβλητα τροφίμων.
Ενώ, λοιπόν, η εν λόγω νομοθεσία προσπαθεί να λύσει δύο μείζονα προβλήματα, την πείνα και την περιβαλλοντική κρίση, οι συνθήκες δεν είναι με το μέρος των νομοθετών. Ας ελπίσουμε πως με τον καιρό, θα βρεθεί μια λύση στις παραπάνω δυσκολίες, για να βγουν όλοι κερδισμένοι.
Πηγή: reuters