Οι κυβερνήσεις σε Ιταλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο “παγώνουν” τα μέτρα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του φόρου ζάχαρης
Με τους νέους κυβερνητικούς μετασχηματισμούς έρχονται και νέες μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, νέες κυβερνήσεις φαίνεται να προχωρούν σε αλλαγές, προκειμένου να ελαφρύνουν τους πολίτες τους από τις πιέσεις του πληθωρισμού. Πρόσφατα, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ο Joe Biden ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πείνας στη χώρα του, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων και αύξηση των επιδομάτων.
Στην Ευρώπη τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησε επίσης σε ένα αρκετά βοηθητικό πακέτο μέτρων φοροελάφρυνσης, παγώνοντας, παράλληλα και τους δασμούς στα αλκοολούχα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς τόσο εκεί όσο και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, αναιρώντας τους φόρους στα ανθυγιεινά τρόφιμα.
Στο παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, η νέα πρωθυπουργός, Liz Truss είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος πως θα καθυστερούσε ή και θα καταργούσε την εφαρμογή ορισμένων μέτρων που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση Johnson, όπως την απαγόρευση της τηλεοπτικής διαφήμισης πρόχειρου φαγητού πριν από τις 9 μ.μ. Παρά την πίεση που δέχθηκε από ομάδες υγείας να διατηρήσει τον φόρο στη ζάχαρη στα αναψυκτικά και να διατηρήσει τα σχέδια κατά της παχυσαρκίας, η Truss θεωρεί πως αυτά απλά ασκούν περιττή πίεση στους καταναλωτές εν μέσω ενός υψηλού πληθωρισμού τροφίμων 13,1%. Ο υπουργός Υγείας του Εργατικού κόμματος, Wes Streeting, δήλωσε, μάλιστα, πως κανένα τέτοιο μέτρο δεν θα εφαρμοστεί αν δεν βελτιωθεί το κόστος ζωής.
«Απάτη» ο φόρος ζάχαρης;
Εν τω μεταξύ, η ακροδεξιά θαυμάστρια του Μουσολίνι, Georgia Meloni, η ηγέτης του κόμματος Brothers of Italy και προσφάτως εκλεγμένη πρωθυπουργός της Ιταλίας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο φόρος ζάχαρης της χώρας – που δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί – είναι «απάτη» και «επιζήμιος» για τις επιχειρήσεις. Αν και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Meloni δεν έχει αναφερθεί περαιτέρω στην κατάργηση της ζάχαρης ή των φόρων πρόχειρου φαγητού, ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023, εάν φυσικά δεν αλλάξει κάτι.
Ενίσχυση της ατομικής ευθύνης
Η Σουηδία, αν και προσφέρει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο στους πολίτες της, παρουσιάζει επίσης υψηλά επίπεδα πληθωρισμού συγκριτικά με προηγούμενα έτη. Επί του παρόντος δεν έχει φόρο ζάχαρης και η εφαρμογή του δεν συζητήθηκε κατά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία. Το κόμμα αναμένεται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Οι “Μετριοπαθείς”, έχουν χαιρετίσει την «προσωπική ευθύνη και ελευθερία» ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του. Βάσει αυτού, δεν φαίνεται να υπάρξει σύντομα στο πρόγραμμα ένας φόρος ζάχαρης, παρότι, σύμφωνα με στοιχεία από την Εταιρική Στατιστική Βάση Δεδομένων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας η κατανάλωση ζάχαρης κατά κεφαλήν (ανά έτος) στη Σουηδία είναι 33,7 κιλά κατά κεφαλήν.
Μιλάμε για τις συγκεκριμένες χώρες με σχετικά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Σουηδία, με διψήφια ποσοστά, 13,1%, 10,6% και 14,1% αντίστοιχα. Οι φόροι στο πρόχειρο φαγητό και τη ζάχαρη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της παχυσαρκίας, αλλά ταυτόχρονα θα επηρέαζαν δυσανάλογα τους προϋπολογισμούς των φτωχότερων οικογενειών σε αυτές τις χώρες. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δει κανείς τι θα σώσει. Την υγεία και την πείνα ή τις πολυεθνικές γλυκών και γρήγορου φαγητού;