Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Φόβοι για σχέσεις των μελών της δημόσιας επιτροπής για τη διατροφή, με μεγάλες εταιρείες τροφίμων και φαρμάκων

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΗΠΑ: Φόβοι για σχέσεις των μελών της δημόσιας επιτροπής για τη διατροφή, με μεγάλες εταιρείες τροφίμων και φαρμάκων
spot_img

Στο σκοτάδι οι οικονομικές συναλλαγές και οι σχέσεις μεταξύ των κολοσσών τροφίμων και των μελών της επιτροπής της DGAC Έλεγχοι για σύγκρουση συμφερόντων.

  Tης Δέσποινας Χάρου

Το Κέντρο Επιστήμης Δημοσίου Συμφέροντος των ΗΠΑ (CSPI) καλεί τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες του υπουργικού συμβουλίου, να κάνουν πιο διαφανείς τους δεσμούς των μελών της Επιτροπής Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών (DGAC)με τις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων. Κατόπιν δημοσίευσης από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), λίστας με όλες τις δραστηριότητες που παρεμβαίνουν στην ανεξαρτησία της DGAC, υπάρχουν φόβοι απόκρυψης επιμέρους σχέσεων. Το κοινό οφείλει να ενημερώνεται για πιθανές οικονομικές συγκρούσεις συμφερόντων, λέει CSPI.

   Η διαφάνεια θα επιτρέψει στο κοινό να ζητήσει από τους οργανισμούς υπεύθυνους για τις διατροφικές συστάσεις, τονίζει η Catherine Cochran, συνεργάτης πολιτικής στο CSPI, στο FoodIngredientsFirst. Η λίστα περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες βιομηχανίας τροφίμων, όπως η Abbott Nutrition και η Beyond Meat. Από τη φαρμακοβιομηχανία, αποκαλύπτονται δεσμοί με την Eli Lilly, τη Novo Nordisk και την Pfizer. Οι οικονομικές συναλλαγές και οι σχέσεις μεταξύ των εταιριών και των μελών της επιτροπής που παραμένουν στο σκοτάδι, έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο για το κοινό όσο και για την επιτροπή, τονίζει ο Dr. Peter Lurie, πρόεδρος της CSPI. Η Cochran αναφέρει ότι ορισμένοι παράγοντες της βιομηχανίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των American Egg Board, Beyond Meat, National Cattlemen’s Beef Association και National Dairy Council (NDC), προσδιορίζονται στον πρόσφατα δημοσιευμένο κατάλογο εθελοντικών αποκαλύψεων της επιτροπής. Η Katie Brown, εκτελεστική αντιπρόεδρος Επιστημονικών & Διατροφικών Υποθέσεων στο NDC, διευκρίνισε ότι οι προσδοκίες του NDC για διαφάνεια απαιτούν από όλους να αποκαλύπτουν, πότε το συμβούλιο είναι πηγή χρηματοδότησης ή χορηγός έρευνας σε όλα τα είδη δημοσιεύσεων. 

   Σύμφωνα με την Cochran, οι οικονομικοί δεσμοί των μελών ενδέχεται να επηρεάσουν την λήψη αποφάσεων των Αμερικανών όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές. “Η σύγκρουση συμφερόντων ενός μέλους της επιτροπής με μια φαρμακευτική εταιρεία ή εταιρεία τροφίμων, για παράδειγμα, η λήψη χρηματοδότησης για ερευνητική επιχορήγηση ή αμοιβές ομιλητών, θα μπορούσε ενδεχομένως να μεροληπτήσει στη λήψη των αποφάσεών του υπέρ αυτής της εταιρείας”, δήλωσε στο παρελθόν η Jessi Silverman, ανώτερος συνεργάτης πολιτικής στο CSPI. είπε το NutritionInsight. “Αν το κοινό πρόκειται να έχει εμπιστοσύνη στις Διατροφικές Κατευθυντήριες γραμμές, πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στη διαδικασία”, λέει ο Lurie. “Αυτή η ελλιπής αποκάλυψη εκ μέρους των υπηρεσιών είναι ένα αδικαιολόγητο λάθος που έχουν ακόμα χρόνο να αναστρέψουν”.

“Αυτή η εμπιστοσύνη χτίζεται παρέχοντας διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι κατευθυντήριες γραμμές, ποιος εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και τυχόν αντικρουόμενα συμφέροντα που μπορεί να έχουν αυτά τα άτομα. Η σύγκρουση δεν θέτει απαραίτητα σε κίνδυνο την ακεραιότητα των κατευθυντήριων γραμμών, αλλά η μη πλήρης αποκάλυψη αυτών των συγκρούσεων μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους”, καταλήγει.

Πηγή: Foodingeredientfirts

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα