Η Εθνική Ομοσπονδία Λιανεμπόρων (NRF), ο Σύνδεσμος Βιομηχανίας Τροφίμων (FMI) και ο Εθνικός Σύνδεσμος Παντοπωλείων (NACS) των ΗΠΑ, είναι μεταξύ των 11 επιχειρηματικών ενώσεων που μήνυσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αναστείλει την εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των εργοδοτών, κάτι που προτάθηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA).
Σύμφωνα με την αγωγή, η οποία κατατέθηκε στις 9 Νοεμβρίου στο Εφετείο, οι επιχειρηματικές ενώσεις ζητούν την αναστολή της εντολής εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης από το δικαστήριο. Ισχυρίζονται ότι η εντολή που ανακοινώθηκε στις 4 Νοεμβρίου, είναι πολύ ξαφνική και εφαρμόζεται άδικα στους εργοδότες, ενώ θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη ζημιά» στις εταιρείες τους, ειδικά εν μέσω ασταθούς οικονομικής συγκυρίας και της επερχόμενης εορταστικής περιόδου.
Την περασμένη Πέμπτη, ο OSHA εξέδωσε ένα προσωρινό σχέδιο έκτακτης ανάγκης (ETS) που απαιτεί από τις εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους να «αναπτύξουν, να εφαρμόσουν και να επιβάλουν» υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έως τις 4 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το μέτρο, οι εργοδότες μπορούν να δώσουν στους εργαζόμενους την επιλογή να εμβολιαστούν ή υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ για τον κορονοϊό και να φοράνε μάσκα στο πρόσωπο. Το προσωρινό σχέδιο έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου και ζητά μέσα σε 30 ημέρες οι εργαζόμενοι να ενημερώσουν για το status τους όσον αφορά τον εμβολιασμό. Ο νέος κανόνας θα επηρεάσει περίπου 84 εκατομμύρια και πλέον εργαζόμενους, σύμφωνα με τον OSHA, ο οποίος έχει θέσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε δημόσια συζήτηση μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.
Ήδη από τις 5 Νοεμβρίου η NRF έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενώ ζήτησε παράταση της εφαρμογής της εντολής μέσω επιστολής της που έστειλε τόσο προς το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ όσο και τον Πρόεδρο, Μπάιντεν στις 9 Νοεμβρίου.
«Τόσο η προθεσμία της 6ης Δεκεμβρίου όσο και η προθεσμία της 4ης Ιανουαρίου είναι τόσο ανεφάρμοστες όσο και σχεδόν αδύνατες», δήλωσε ο Matthew Shay, Πρόεδρος και CEO της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανεμπόρων (NRF).
Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε κοινοποιήσει επανειλημμένα και με συνέπεια τις ανησυχίες μας σχετικά με τις προκλήσεις που συνοδεύουν την επίτευξη αυτών των αυθαίρετων στόχων. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο μόνος τρόπος δράσης που μας απομένει είναι η δικαστική οδός».
O Σύνδεσμος Βιομηχανίας Τροφίμων (FMI) ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα 10.000 φαρμακεία – μέλη του, τα οποία έχουν χορηγήσει έως σήμερα πάνω από το 70% των συνολικών εμβολίων για τον κορονοϊό, έχουν επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε κίνητρα για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν.
Το έκτακτο σχέδιο του OSHA, σύμφωνα με τον Εθνικό Σύνδεσμο Παντοπωλείων (NACS), αφήνει μόνο ένα παράθυρο συμμόρφωσης 30 ημερών για τις περισσότερες από τις απαιτήσεις του και δεν διαθέτει εξαιρέσεις για εργαζόμενους που έχουν λίγη ή και καθόλου επαφή με το καταναλωτικό κοινό στην εργασία τους, όπως οι οδηγοί φορτηγών, οι εργαζόμενοι στην κατασκευή τροφίμων, την αποθήκευση και τη διανομή.
«Το σχέδιο του OSHA, όπως έχει γραφτεί επί του παρόντος, μόνο θα επιδεινώσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στον κλάδο και την υπάρχουσα έλλειψη δυναμικού στην αλυσίδα μεταφορών και εφοδιασμού. Η εντολή για εμβολιασμό και τεστ θα επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο τους χρόνους παράδοσης και θα αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές, τους εμπόρους λιανικής και τους κατασκευαστές. Την ίδια στιγμή θα διαταράξουν την ικανότητά μας να διατηρούμε τα επίπεδα των τροφίμων στα ράφια, κάτι που είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των κοινοτήτων μας, καθώς πλησιάζουμε στην απαιτητική εορταστική περίοδο, η οποία ήδη μαστίζεται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τους φόβους των καταναλωτών περί διαθεσιμότητας των προϊόντων», δήλωσε η Πρόεδρος και CEO της FMI, Leslie Sarasin.
Στην αγωγή, οι επιχειρηματικές ενώσεις περιέγραψαν την εντολή του OSHA για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ως «ακραία εφαρμογή διοικητικής εξουσίας».
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις – μέλη έλαβαν έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, των πελατών και των κοινοτήτων τους. Έχουν δώσει κίνητρα, έχουν ενθαρρύνει και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιβάλει το εμβόλιο», αναφέρουν οι επιχειρηματικές ενώσεις στην αγωγή.
«Πρόκειται για αμερικανικές επιχειρήσεις που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την άμεση και ανεπανόρθωτη ζημιά που θα συνοδεύσει την απώλεια εργαζομένων, την επιβάρυνση σημαντικού και μη ανακτήσιμου κόστους συμμόρφωσης και την επιδείνωση των ήδη εύθραυστων αλυσίδων εφοδιασμού και αγορών εργασίας γιατί αυτό ακριβώς θα προκληθεί από την εφαρμογή του προσωρινού σχεδίου έκτακτης ανάγκης», εξηγούν.
«Ο OSHA καθυστέρησε για μήνες, ενώ θα μπορούσε εύκολα να έχει κινήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, κάτι που δεν έκανε. Η πανδημία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι ευρέως διαθέσιμα για οποιονδήποτε πολίτη άνω των 12 ετών για περίπου έξι μήνες και ο Πρόεδρος ανακοίνωσε την επιθυμία του για υποχρεωτικό εμβολιασμό πριν από σχεδόν δύο μήνες».
Ο Lyle Beckwith, Aνώτερος Αντιπρόεδρος Κυβερνητικών Σχέσεων του Εθνικού Συνδέσμου Παντοπωλείων (NACS), σημείωσε σε υπόμνημα προς το δικαστήριο ότι τα μέλη του NACS «υποστηρίζουν γενικά τους υπαλλήλους, ώστε να εμβολιαστούν» και έχουν προσφέρει κίνητρα και ημέρες άδειας για τον εμβολιασμό. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος είπε ότι εάν τεθεί σε ισχύ η εντολή του OSHA, ένας «σημαντικός αριθμός» εργαζομένων θα αρνηθεί τον εμβολιασμό και τα εβδομαδιαία τεστ.
«Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει έλλειψη σε εργατικό δυναμικό και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εντολή του OSHA θα τα κάνει όλα αυτά χειρότερα και οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με τις συνέπειες των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν», προειδοποιεί ο Beckwith.