Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εντοπίστηκαν ακτινοβολημένα τρόφιμα από το Βιετνάμ σε χώρα της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕντοπίστηκαν ακτινοβολημένα τρόφιμα από το Βιετνάμ σε χώρα της ΕΕ
spot_img

Οι τσεχικές αρχές αποκάλυψαν πως κυκλοφορούσαν στην εγχώρια αγορά στιγμιαίες σούπες ζυμαρικών από το Βιετνάμ που είχαν υποστεί ακτινοβόληση, χωρίς να το δηλώσουν στη συσκευασία.

Η Τσεχική Αρχή Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων (SZPI) διενήργησε επιθεώρηση για να διαπιστώσει εάν οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς παρείχαν στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία.

- Advertisement -

Η ακτινοβόληση είναι μια μέθοδος θανάτωσης μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Το 2011 μια γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαπίστωσε ότι μπορεί να διασφαλίσει τη μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, η υιοθέτηση από τη βιομηχανία είναι περιορισμένη λόγω των αντιληπτών ανησυχιών των καταναλωτών για την τεχνολογία αυτή. Μόνο τα αποξηραμένα αρωματικά βότανα, τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα από λαχανικά έχουν άδεια σε επίπεδο ΕΕ.

Οι επιθεωρητές δειγμάτισαν τρόφιμα που δεν ανέφεραν επεξεργασία με ακτινοβολία στην ετικέτα. Η νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει ότι πάνω στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφονται οι λέξεις: “ακτινοβολημένο” ή “επεξεργασμένο με ιοντίζουσα ακτινοβολία”.

Ακτινοβολημένες σούπες στιγμής

Οι Αρχές εστίασαν στα μπαχαρικά, το τσάι βοτάνων, τις στιγμιαίες σούπες που περιείχαν σακουλάκι με μπαχαρικά, το αποξηραμένο σκόρδο, τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα συμπληρώματα διατροφής, επειδή αυτά τα προϊόντα είχαν βρεθεί στο παρελθόν μη συμμορφούμενα.

Πηγή: CAFIA

Τέσσερα από τα 37 δείγματα είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία. Ήταν στιγμιαίες σούπες ζυμαρικών με χοιρινό και θαλασσινά από το Βιετνάμ, που εισήχθησαν από την ίδια εταιρεία.

Το Βιετνάμ δεν διαθέτει εργοστάσια που έχουν εγκριθεί για την εισαγωγή ακτινοβολημένων τροφίμων στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αίτηση για μία από τις εγκαταστάσεις του, να γίνει εγκεκριμένη εγκατάσταση ακτινοβόλησης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα τρόφιμα που υποβάλλονται σε επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία δεν επιτρέπεται να εισάγονται από χώρα εκτός ΕΕ, εκτός εάν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία σε μονάδα εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Synergy Health, που βρίσκεται στο Swindon της Αγγλίας, θα προστεθεί στον κατάλογο των επιτρεπόμενων τοποθεσιών που περιλαμβάνουν την Gamma-Pak στην Τουρκία, την Gamwave στη Νότια Αφρική και την Microtrol Sterilisation Services στην Ινδία.

Ύποπτα ευρήματα

Εν τω μεταξύ, επιθεωρητές της Κρατικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Τσεχίας (SVS) αποκάλυψαν την παράνομη πώληση αλιευτικών προϊόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξιωματούχοι ανακάλυψαν τη διανομή ψαριών στην Πράγα και σε άλλες περιοχές. Μια επιχείρηση τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία και περιελάμβανε μια σειρά αγορών από επιθεωρητές της SVS. Ξεκίνησε όταν οι αρχές έλαβαν καταγγελία που τους ειδοποιούσε για ύποπτη πώληση τροφίμων στο διαδίκτυο.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά αυτών των προϊόντων δεν ήταν εξοπλισμένο με εξοπλισμό κατάψυξης ή ψύξης, επομένως δεν παρατηρήθηκαν οι απαιτούμενες θερμοκρασίες για αποθήκευση και ορισμένα προϊόντα είχαν ήδη αποψυχθεί. Ο υπεύθυνος δεν ήταν εγγεγραμμένος για τέτοιες δραστηριότητες, επομένως δεν βρισκόταν υπό κτηνιατρική επιτήρηση.

Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν κυρίως καπνιστά, αλατισμένα και αποξηραμένα προϊόντα ψαριών που δεν είχαν επισημανθεί, οπότε δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η ημερομηνία λήξης ή ο τόπος προέλευσής τους. Περισσότερα από 50 κιλά προϊόντων καταστράφηκαν.

Η SVS ανέφερε στο Food Safety News ότι παρατηρεί αυξανόμενες περιπτώσεις που αφορούν την αγορά τροφίμων αμφίβολης προέλευσης στα κοινωνικά δίκτυα. Ο οργανισμός κάλεσε τους καταναλωτές να επαγρυπνούν, να αγοράζουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης μόνο από εγγεγραμμένους λιανοπωλητές και να ζητούν πάντα πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και τη διάρκεια ζωής των τροφίμων πριν από την αγορά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Dressing σαλάτας: Προσθέτοντας στο πιάτο νοστιμιά αλλά και 1002 κινδύνους…

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος σε αυτές τις σάλτσες όμως είναι τα κρυμμένα αλλεργιογόνα.

Πλήγμα στη μαφία τροφίμων: Δεκάδες συλλήψεις από Ευρωπαϊκές Αρχές σε συνεργασία με την Ιντερπόλ

Κατηγορούνται για «επιμελημένη απάτη με προϊόντα διατροφής υψηλής αξίας, όπως ακριβά τυριά και ελαιόλαδο, καθώς και εξοπλισμό κουζίνας για την παραγωγή πίτσας

Άνοιξαν “ύπουλα” τα πρώτα σουπερμάρκετ ASDA και MORRISONS στην Ελλάδα – Δείτε φωτογραφίες

Οι πρώτες αντιδράσεις Σκλαβενίτη, ΑΒ και Lidl - Η σιωπή της ΜΑΣΟΥΤΗΣ - Τα άρθρα στα βρετανικά μέσα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα