Έφεση θα ασκήσει η Deliveroo κατά της απόφασης του γαλλικού δικαστηρίου σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία έκανε κατάχρηση της ιδιότητας του ελεύθερου επαγγελματία των διανομέων της που οδήγησε σε πρόστιμο 375.000 ευρώ, σε αναστολές και πρόσθετα πρόστιμα για δύο από τα πρώην αφεντικά της, δήλωσε εκπρόσωπος.
«Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που καλύπτουν την ίδια ιστορική περίοδο, οι οποίες έχουν επανειλημμένα βρει τους διανομείς ως αυτοαπασχολούμενους», δήλωσε εκπρόσωπος της Deliveroo. «Αν και αυτή η υπόθεση δεν αφορά το σημερινό μοντέλο λειτουργίας, διαφωνούμε κάθετα με αυτήν την κρίση και τη βάση στην οποία έχει εκδοθεί και θα ασκήσουμε έφεση».
Το περιστατικό αφορά δύο πρώην διευθυντές της Deliveroo, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 30.000 ευρώ από γαλλικό δικαστήριο την Τρίτη 19 Απριλίου, για κατάχρηση του καθεστώτος ελεύθερου επαγγελματία διανομέων που εργάζονταν για τη βρετανική πλατφόρμα παράδοσης σε πακέτο. Στην εταιρεία επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 375.000 ευρώ.
Η εταιρεία δήλωσε ότι θα διατηρήσει τις δραστηριότητές της στη Γαλλία. Η απόφαση μπορεί να εξαπλωθεί και εκτός Γαλλίας, καθώς η οικονομία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ψηφιακές εφαρμογές και αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους, αντιμετωπίζει μια σειρά δικαστικών προκλήσεων που μπορεί να επαναπροσδιορίσουν τις συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η ιδιότητα του εργαζομένου παρέχει δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων ανεργίας, της κοινωνικής ασφάλισης και των συνταξιοδοτικών εισφορών. Παρόμοια περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας έχουμε συναντήσει και στην Ελλάδα, με την πλατφόρμα παραγγελίας φαγητού efood, η οποία επιχείρησε να αλλάξει το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των ηχηρών αντιδράσεων.
Να σημειωθεί, ότι αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης των εργασιακών συμβάσεων είναι ο απόηχος μιας γενικότερης πτώσης των εταιρειών διανομής, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των τιμών και τον πληθωρισμό που προκάλεσε η πανδημία και, πιο πρόσφατα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και άλλες εταιρείες διανομής, όπως η Just Eat Takeaway με την εξέταση της πώλησης της Grubhub, αντιδρούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Προηγουμένως η βρετανική εταιρεία Deliveroo αποχώρησε από την Ισπανία πέρυσι αφού η κυβέρνηση είπε ότι οι εταιρείες παράδοσης τροφίμων έπρεπε να παρέχουν πλήρη απασχόληση τους ταχυμεταφορείς τους. Η εταιρεία προσπάθησε να δικαιολογήσει την κίνηση αυτή λέγοντας, ότι ήθελε να επικεντρώσει τις επενδύσεις της σε άλλες αγορές, όπου είχε ή θα μπορούσε να έχει «ηγετική θέση».